Πώς αντιδρούν τα κόμματα στην επιστολή Χάρη

Ποικίλουν οι αντιδράσεις στην επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών στον Πρόεδρο της Βουλής, σχετικά με την επίσπευση της έγκρισης πακέτου νομοσχεδίων και κανονισμών που αφορούν στη φορολογία ακινήτων και στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Με την επιστολή η Κυβέρνηση θέλει να επισπεύσει τις διαδικασίες για την έγκριση των νομοσχεδίων πριν κλείσει η Βουλή για τη θερινή περίοδο και κυρίως πριν αποσταλούν τα σημειώματα φορολογίας από το αρμόδιο

Τμήμα Φορολογίας, μέχρι τέλος Αυγούστου.

Οι αντιδράσεις

Μέσω του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος Λευτέρη Χριστοφόρου, στηρίζεται η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργού οικονομικών να προχωρήσουν στην μείωση «ακόμα μιας φορολογίας που υπεβλήθηκε από κάποιους άλλους, την μείωση της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας κατά 50% και ταυτόχρονα να καταθέσει πρόταση και για τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην δημόσια υπηρεσία».

Όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση έπραξε το καθήκον της απευθυνόμενη στην βουλή και εμφανίζεται βέβαιος ότι και ίδια η βουλή «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανταποκριθεί υπερψηφίζοντας τα για να μπορέσει και ο λαός να ανακουφιστεί και να μην χαθεί αυτή η σημαντική ευκαιρία να μην επιβληθούν οι φορολογίες την φετινή χρονιά».

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ μέσω του επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών της Κ.Ε. του κόμματος, Σταύρου Ευαγόρου, εστιάζεται στο περιεχόμενο των σχετικών νομοσχεδίων και όχι στο θέμα της επίσπευσης.

«Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι η κυβέρνηση για άλλη μια φορά απέφυγε το διάλογο τόσο με τα πολιτικά Κόμματα όσο και με τους εμπλεκόμενους φορείς όπως παραδείγματος χάριν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατ’ επέκταση αυτό ο διάλογος εκ των πραγμάτων θα διεξαχθεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Ως ΑΚΕΛ θα ζητήσουμε την παρουσία των εμπλεκομένων φορέων», αναφέρει.

Σε σχέση με την ουσία της πρότασης, αναφέρει, το ΑΚΕΛ θα καταθέσει επικαιροποιημένες τις πάγιες θέσεις του «οι οποίες μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν τις κάτωθι πρόνοιες για υιοθέτηση κλιμακωτού συντελεστή με στόχο η μεγάλη ιδιοκτησία να αναλαμβάνει και το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος, εξαίρεση της μικρής ιδιοκτησίας από τη φορολογία με στόχο την προστασία της κύριας κατοικίας από τα φορολογικά βάρη και μείωση του εισπρακτικού στόχου ώστε να υπάρξει καθολική ελάφρυνση κατά δίκαιο τρόπο».

Όσον αφορά στο ΔΗΚΟ, όπως μας ανέφερε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σύντομα θα συνέλθει η κοινοβουλευτική ομάδα η οποία θα μελετήσει την επιστολή και τα νομοσχέδια και θα αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στο θέμα.

Η ΕΔΕΚ αναμένεται να καθορίσει τη στάση που θα τηρήσει για το θέμα μετά τη σύγκλιση της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα αναμένεται να μελετήσουν προσεκτικά τα νομοσχέδια στο περιεχόμενό τους και να πάρουν θέση αμέσως μετά.

Keywords
Τυχαία Θέματα