Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για την οικονομία

Τα πυρά του κατά της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ στα θέματα της οικονομίας, εξαπέλυσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κατά την παρουσίαση των υποψήφιων των βουλευτικών εκλογών. Πρέπει, είπε, να αντισταθούμε στην αντιλαϊκή λαίλαπα Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ.

"Όπως στο Κυπριακό στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα του λαού μας έτσι και στην οικονομία. Οι προσπάθειες του ΑΚΕΛ αφορούν την υπεράσπιση των συμφερόντων των πολλών και όχι των

λίγων και εκλεκτών. Τα συμφέροντα εκείνων έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν η Κυβέρνηση και οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΑΚΕΛ βρίσκεται απέναντι τους, παίρνοντας θέση δίπλα στο λαό".

Πριν από δύο χρόνια, στην προεκλογική εκστρατεία των Ευρωεκλογών, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, ο κ. Νεοφύτου, όλο στόμφο, εξάγγελλε ότι πριν από τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016 θα βγαίναμε από το Μνημόνιο.

"Η απλούστερη απάντηση σε αυτό θα ήταν ένα «χαίρω πολύ». Ο Μάρτης του 2016 ήταν το χρονικό ορόσημο που από την αρχή τέθηκε για τη λήξη της καταβολής δόσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δε σημαίνει όμως το τέλος της εποπτείας στις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζουμε. Αντιθέτως, αυτή θα γίνεται πιο αυστηρά, όπως παραδέχεται το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών.

Θα φύγουμε λοιπόν από το Μνημόνιο. Δεν θα ξεφύγουμε όμως από τις αντιλαϊκές πολιτικές του Μνημονίου και της λιτότητας. Γιατί αυτές είναι το ιδεολογικό μανιφέστο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού. Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης το έχει δηλώσει πάμπολλες φορές ότι αυτές τις ίδιες πολιτικές θα συνεχίσει να επιβάλλει στον κυπριακό λαό. Τις ίδιες και σκληρότερες. Με τον ίδιο ζήλο του καλού παιδιού αντικρίζει η Κυβέρνηση και συνολικότερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες θα βιώσουμε και εμείς όπως και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης. Την τραπεζική ένωση και τη νέα εμπορική και εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Με την πολυδιαφημιζόμενη τραπεζική ένωση η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκτησε τον έλεγχο των συστημικών τραπεζικών ιδρυμάτων, σε όλες τις χώρες, υποστηρίζοντας ότι θα βελτιώσει τις ικανότητες πρόγνωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων. Δείγμα του πόσο ασφυκτικό έγινε το πλαίσιο είναι το γεγονός ότι τον τελευταίο ένα χρόνο απαιτήθηκε να προχωρήσουν σε επιπλέον προβλέψεις οι κυπριακές τράπεζες ύψους 1,14 δις ευρώ. Αυτό σε βάρος της πραγματικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για περαιτέρω συγκέντρωση και συγχώνευση των τραπεζών προς όφελος των μεγάλων τραπεζικών κολοσσών.

Σε ότι αφορά τη νέα εμπορική και εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ (γνωστή ως ΤΤΙΡ), με αυτή επιδιώκεται η δραστική συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων, η χαλάρωση των κανονισμών στους τομείς του περιβάλλοντος και της ασφάλειας τροφίμων και η απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών, όπως η υγεία, η παιδεία και το νερό. Στο σύνολο τους αυτές οι πολιτικές έχουν ως στόχο να δώσουν περισσότερα κίνητρα για κερδοφορία στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, αγνοώντας τους κίνδυνους για τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ποια μέτρα λαμβάνει η Κυβέρνηση έναντι αυτών των πολιτικών για να προστατεύσει την ήδη πληγείσα οικονομία της Κύπρου; Κανένα. Μόνο σκύβει δουλικά το κεφάλι και δεσμεύεται να τις εφαρμόσει".

Ξέρει τις συνέπειες των πολιτικών τους η Κυβέρνηση;

Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι μόλις ο κ. Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση του τελειώσουν με τους πανηγυρισμούς για το δήθεν success story με τους Τροικανούς τους φίλους, θα πρέπει να διερωτηθούν: "Γνωρίζουν τι συνέπειες έχουν οι πολιτικές τους; Οι άνεργοι ξεπερνούν τις 70 χιλιάδες ενώ άλλες 30 χιλιάδες ήδη μετανάστευσαν. Ο κίνδυνος φτώχειας, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απειλεί 234 χιλιάδες συνανθρώπους μας. Το 2012 η Κυπριακή οικονομία είχε ετήσια παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που έφθανε τα €16,2 δις. Φέτος, η παραγωγή μόλις που θα ξεπεράσει τα €15 δις. Με άλλα λόγια, έχουμε οικονομία που παράγει €1-2 δις λιγότερα και υποστηρίζουμε ότι έχουμε ανάπτυξη. Το εισόδημα των εργαζομένων, τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί κατά €1,6 δις, δηλαδή περίπου κατά 20%. Την ίδια στιγμή τα κέρδη του κεφαλαίου παραμένουν το 2015 σταθερά, ενώ για το 2016 αναμένεται αύξηση κατά € 200 εκ. Το 2016 η αγοραστική αξία του μέσου μισθού θα έχει πάει πίσω κατά 20 χρόνια. Οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται επιστρέφοντας μας σε εργασιακό μεσαίωνα. Η ανισότητα στην κυπριακή κοινωνία αυξάνεται με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης. O δείκτης εισοδηματικής ανισότητας Gini, που θεωρείται ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους μέτρησης της ανισότητας, έχει αυξηθεί το 2014 στο 34,8 από 31 που ήταν το 2012. Σε απόλυτους αριθμούς, η Κύπρος είναι σήμερα η πιο άνιση χώρα μετά τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Μόλις ο κ. Αναστασιάδης και ο Δημοκρατικός Συναγερμός σταματήσουν να αλληλοσυγχαίρονται επειδή βαδίζουμε προς επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, θα πρέπει να αναρωτηθούν. Ποια είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία; Πανηγυρίζουν για την έξοδο στις αγορές και τα χαμηλά, δήθεν, επιτόκια που εξασφάλισαν. Διερωτούνται γιατί στην Κύπρο συνεχίζουμε να πληρώνουμε τα ψηλότερα δανειστικά επιτόκια στην Ευρωζώνη; Επικαλούνται συνεχώς τα επιτεύγματα του τραπεζικού τομέα και την πλήρη σταθεροποίηση του. Αναρωτιούνται γιατί οι τράπεζες δεν δίνουν νέα δάνεια; Διαφημίζουν την καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση στα δημόσια οικονομικά και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Έχουν αντιληφθεί από ποιων τις τσέπες παίρνουν τα χρήματα για να κάνουν κομπόδεμα; Από τους συνταξιούχους και τους φτωχούς. Τη στιγμή μάλιστα που η Κυβέρνηση πετσόκοψε εκατομμύρια από τις παροχές για την κοινωνική πολιτική και την υγεία;

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι η αναμενόμενη. «Κάνετε λίγη υπομονή και τελειώνουμε. Έρχεται η ανάκαμψη και η ανάπτυξη τώρα που βγαίνουμε από το Μνημόνιο». Λένε και πάλι ψέματα στο λαό. Ας δούμε τι έγινε στην Ιρλανδία και στην Ισπανία. Η «έξοδος από το μνημόνιο» δε συνοδεύτηκε με την αλλαγή οικονομικής φιλοσοφίας προς μια πιο «κοινωνική» προσέγγιση. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση οικονομικής πολιτικής εξακολουθεί να διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ελέγχει τους προϋπολογισμούς. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία δε συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ το Μνημόνιο έχει δημιουργήσει σημαντικές ανισότητες σε κοινωνικό επίπεδο, με πιο εμφανείς επιπτώσεις στην υγεία και τη στέγαση. Στην Ιρλανδία επικρατεί χάος στον τομέα της υγείας, ενώ η στεγαστική κρίση κορυφώνεται. Περίπου 530 άτομα μένουν άστεγα, ανά τρίμηνο, ενώ επί του παρόντος 5000 οικογένειες είναι άστεγες. Στην Ισπανία λήφθηκαν εκ νέου μέτρα δημοσιονομικής περισυλλογής ύψους 1,5% ΑΕΠ και εφαρμόστηκε η Τρίτη κατά σειρά μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.

Μα δεν υπάρχει άλλος δρόμος, θα μας πουν. Δυστυχώς γι΄αυτούς υπάρχει το παράδειγμα της Ισλανδίας. Μια χώρα η οποία όχι μόνο τιμώρησε ήδη τους υπεύθυνους της τραπεζικής κρίσης, αλλά, το πιο σημαντικό, κάλεσε να πληρώσουν τις συνέπειες της αυτοί που άντεχαν να το κάνουν, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους πιο αδύναμους. Εισήγαγε φόρο πλούτου και αύξησε το φόρο στα κέρδη. Περιέκοψε τους ψηλούς μισθούς, επέκτεινε το ανεργιακό επίδομα, την κοινωνική πρόνοια και την προσφορά στέγης. Έτσι ξεπεράστηκε η κρίση στην Ισλανδία. Τι από όλα αυτά τολμά να κάνει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ;"

Τα δύσκολα για τον κυπριακό λαό δεν τελείωσαν.

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. "Εκποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω πίεση των μισθών, μεγαλύτερη θύελλα αντιλαϊκών πολιτικών. Ως ΑΚΕΛ δώσαμε αγώνα για να προστατεύσουμε την κύρια κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη. Δυστυχώς συναντήσαμε την άρνηση της Κυβέρνησης. Δίνουμε μάχη για να διασώσουμε τη δημόσια περιουσία, σ’ αντίθεση με την Κυβέρνηση που προεκλογικά δεσμευόταν αλλά μετεκλογικά έκανε επίσημη πολιτική της, τις ιδιωτικοποιήσεις. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για να βελτιώσουμε το χάος που δημιούργησε η μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής και η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Πρόταση για ελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας την οποία και πάλι απέρριψαν. Την ώρα μάλιστα που ο Υπουργός Οικονομικών επιμένει να υποστηρίζει ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν επέβαλε καμία νέα φορολογία. Ξεχνά ότι αυτοί επέβαλαν το χαράτσι της φορολογίας στους μικροϊδιοκτήτες.

Δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ. Θέλουμε να δώσουμε στη χώρα νέα δυναμική, νέα προοπτική. Να βελτιώσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της. Θέλουμε να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, στη βάση ενός διαφορετικού μοντέλου οικονομικής δραστηριότητας. Να στηριχθούμε σε πολιτικές που μπορούν να αποδώσουν, όπως η ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, δικαιότερη ανακατανομή των πόρων, υιοθέτηση κινήτρων για την ανάπτυξη και πάταξη της φοροδιαφυγής. Να προωθήσουμε εξοικονομήσεις στα δημόσια οικονομικά, ορθολογικά και όχι ισοπεδωτικά και να τις διοχετεύσουμε στην ανάπτυξη και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα των οργανισμών δημόσιας ωφέλειας. Να τους εκσυγχρονίσουμε ώστε να είναι βραχίονες ανάπτυξης και ενίσχυσης των οικονομικών του κράτους. Να ξαναθέσουμε στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής τη μικρομεσαία οικογενειακή επιχείρηση και να της δώσουμε πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Να εκπονήσουμε σύγχρονη στρατηγική για στήριξη και ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής. Να προωθήσουμε πραγματική αγροτική μεταρρύθμιση για ανάπτυξη με νέες ριζοσπαστικές μεθόδους παραγωγής και εμπορίας. Να εκσυγχρονίσουμε την τουριστική μας πολιτική. Να ανασυγκροτήσουμε την κοινωνική μας πολιτική με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Να συγκροτήσουμε Ενιαία Εθνική Στεγαστική Πολιτική. Να καταστήσουμε την υγεία δημόσιο δικαίωμα για όλους. Να προστατεύσουμε τα εργασιακά θέσμια και να καταπολεμήσουμε την ανεργία μέσω νέων, ποιοτικών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Να προωθήσουμε μέτρα για ελάφρυνση υπερδανεισμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ως ΑΚΕΛ έχουμε ήδη καταθέσει πληθώρα προτάσεων για όλα αυτά και επεξεργαζόμαστε παράλληλα και νέες προτάσεις. Τη δημιουργία και λειτουργία κρατικού χρηματοδοτικού φορέα με στόχο τη διοχέτευση της αναγκαίας ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τη μείωση των ενοικίων. Την προώθηση νομοθετικής κατοχύρωσης επαγγελμάτων και ειδικοτήτων. Την επέκταση του ανεργιακού επιδόματος. Τη στήριξη της μητρότητας ως και την ισότιμη κατανομή των οικογενειακών ευθυνών. Την ανάπτυξη νέων συνεργατικών εταιρειών σε καινοτόμους τομείς της οικονομίας, καθώς και τομείς από τους οποίους θα προκύπτει κοινωνικό όφελος. Την ανάπτυξη της επαγγελματικής και ερασιτεχνικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας. Τη διεύρυνση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων για σκοπούς υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες», η οποία να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις τρεις εξουσίες (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική) και γενικά όλους όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ασκώντας δημόσια εξουσία ή λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά ή τη δημόσια διοίκηση. Την πάταξη της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, πρωτίστως με τη διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων".

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή κατρακύλα των θεσμών

Ο κ. Κυπριανού, ανεφερε ότι δεν είναι όμως μόνο τα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την πρωτοφανή κατρακύλα θεσμών στον τόπο μας, που επί ημερών του κ. Αναστασιάδη δεν έχει τελειωμό. Θεσμοί που τα προηγούμενα χρόνια στέκονταν ψηλά, παραδόθηκαν σε ανθρώπους που αποδείχθηκαν κατώτεροι και του μετρίου. Το δόγμα «όποιος δεν είναι δικός μας είναι εναντίον μας» συσκότισε τη δημόσια και την πολιτική ζωή. Εξευτέλισε θεσμούς, εκθέτοντας σε πολλές περιπτώσεις ανεπανόρθωτα τον Πρόεδρο. Τα κατεστημένα εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητα προστατεύοντας τα συμφέροντα στην πλάτη του λαού. Όλα αυτά έχουμε ευθύνη εμείς, ως δύναμη σοβαρή και υπεύθυνη να τα αντιμετωπίσουμε, να τα πατάξουμε και να τα εξαφανίσουμε από τη δημόσια ζωή∙ ξεκινώντας πρώτα από τον ίδιο τον εαυτό μας.

Όμως τη δύναμη για να γίνουν όλα αυτά πράξη την έχει ο καθένας από εμάς. Η απογοήτευση, η μοιρολατρία, η αγανάκτηση, η οργή, ο θυμός, η αποστροφή από την πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξουν τίποτε. Η κινητοποίηση και η συμμετοχή μπορούν να ανατρέψουν πολλά. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε δικαιολογίες. Αν νομοσχέδια που θα αλώσουν τις ζωές μας πέρασαν με μία ψήφο διαφορά, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να δυναμώσει το ΑΚΕΛ- Αριστερά- Ν.Δ. εντός της Βουλής. Είναι γι΄αυτό που επιμένουμε ότι ο καθένας, όσοι είμαστε εδώ και άλλοι τόσοι που είναι εκεί έξω, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Δίνοντας δύναμη στη δύναμη του, στο ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις".

Ο Άντρος Κυπριανού, επεσήμανε ότι το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ δεν απευθύνεται μόνο στους ΑΚΕΛικούς ψηφοφόρους, αλλά σε κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό άνθρωπο. "Στον καθένα που θεωρεί ότι η Κύπρος θα έχει μέλλον και προοπτική μόνο με δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Σε όποιον θεωρεί ότι πρέπει να αντισταθούμε στην αντιλαϊκή λαίλαπα Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ. Το ΑΚΕΛ- Αριστερά-Ν. Δ. μπορεί. Η δική μας δύναμη θα είναι η δική τους δύναμη. Η δική μας φωνή θα είναι η δική τους φωνή".

Συγκρότηση ενιαίου αντι-ιμπεριαλιστικού μετώπου ελλήνων και τούρκων.Βελτίωση της ελεεινής οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων. Αύξηση των μεροκαμάτων.Οκτάωρο και προστασία εργαζομένων.Δωρεάν περίθαλψη.Οικονομική υποστήριξη των ανέργων.Τερματισμός της καταναγκαστικής πώλησης κτημάτων.Κατάργηση του κτηματικού φόρου.Φορολόγηση των κερδών και των ειδών πολυτελείας.Αιτήματα που έθεσε το ΑΚΕΛ πριν εννιά δεκαετίες. Αιτήματα που σε όλους θυμίζουν το σήμερα. Την πάλη για Κύπρο επανενωμένη, ελεύθερη και ανεξάρτητη. Για σεβασμό στις εργατικές κατακτήσεις.Για μισθούς και όχι ψίχουλα. Για οικονομική προστασία των αδυνάτων.Για απαγόρευση των εκποιήσεων.Για απαλλαγή των μικροϊδιοκτητών από τη φορολόγηση.

Ποιος δε μπορεί να κάνει τη σύνδεση με την περασμένη πενταετία και τον πόλεμο που εξαπολύθηκε επειδή τολμήσαμε να πούμε ότι πρέπει να φορολογηθούν τα κέρδη και ο πλούτος; διερωτήθηκε τέλος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Keywords
ακελ, οικονομια, ακελ, διεθνές νομισματικό ταμείο, εκλογες, μνημονιο, σημαίνει, νέα, ηπα, τραπεζες, δις, κυπρος, success, αεπ, επιδομα, προσφορες, συμμετοχή, βουλη, λύση, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, ποθεν εσχες βουλευτων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, Ημέρα του παιδιού, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, φορολογια 2013, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, εκλογες 2015, επιδομα παιδιου, κοινωνια, χαρατσι, υιοθετηση, χωρες, αεπ, δωρεαν, εθνικη, εμπορικη, ηπα, ιρλανδια, ισπανια, ισλανδια, οροσημο, πιεση, πλαισιο, υγεια, υπουργειο οικονομικων, ψεματα, ωρα, αγορα, αγορα εργασιας, αγροτικη, αυξηση, ανεργια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δυναμη, δημοσιο, δυστυχως, διεθνές νομισματικό ταμείο, διοικηση, δικη, δις, δογμα, δρομος, δειγμα, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, ερχεται, ευθυνη, ζωη, ιδια, ιδιο, η δικη, υπομονη, θυελλα, θυμος, κυβερνηση, κυρια, λειτουργια, λαιλαπα, λετονια, λύση, λιθουανια, ληξη, λογια, μειωση, νερο, οφελος, οκταωρο, παρουσιαση, ρολο, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, τρια, τριτη, φορολογια, φωνη, χαος, χρημα, χρονος, αγορες, δικαιωμα, εφαρμογη, ενωση, χωρα, υπουργειο, οργη, σημαίνει, success, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα