Οι κανονισμοί των εκποιήσεων στην Επ.Οικονομικών-Εσωτερικών

Συνεχίζεται σήμερα η κατ' άρθρον συζήτηση των κανονισμών για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, ενώπιον της κοινής συνεδρίας των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον κατ` αρχήν προγραμματισμό, οι δύο Επιτροπές αναμένεται να ολοκληρώσουν τη συζήτηση και να καταθέσουν τους κανονισμούς στην Ολομέλεια για ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη. Η ψήφιση των κανονισμών, μαζί με κάποια άλλα τεχνικά ζητήματα που αφορούν το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, είναι ένα από τα στοιχεία που αναμένει η Τρόικα για

την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δανειστές μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου υλοποίησης του μνημονίου, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ «διαπιστώνουν ότι έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο κλιμακίων για την αξιολόγηση και οι ομάδες προσβλέπουν σε μια ταχεία ολοκλήρωση το συντομότερο, όταν όλα τα στοιχεία του πλαισίου αφερεγγυότητας και των εκποιήσεων είναι διαθέσιμα».

Παράλληλα ενώπιον των δύο Επιτροπών συζητείται και η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, βάσει της οποίας στον πλειστηριασμό θα πρέπει να συμμετέχει και ο ιδιοκτήτης της κύριας κατοικίας που δημοπρατείται, ή συγγενής πρώτου βαθμού, με προνομιακό καθεστώς έναντι του τελευταίου προσφοροδότη, ο οποίος έχει υποβάλει την ψηλότερη προφορική προσφορά, στον οποίο θα κατακυρώνεται η δημοπρασία.

Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών θα συζητήσουν πρόταση ψηφίσματος για το θέμα της ανάγκης ολικής αποκατάστασης των κατασχεθεισών αποταμιεύσεων των καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας. Επιπλέον, στην Επιτροπή Οικονομικών θα συζητηθεί και ο προϋπολογισμός του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής φύσης.

Ειδικότερα, στον προϋπολογισμό του Φορέα προβλέπονται έσοδα ύψους €321.114 σε σύγκριση με έσοδα €132.339 το 2014, με τις δαπάνες να προβλέπονται να ανέλθουν για το τρέχον έτος στις €499.254 σε σχέση με €412.420 το 2014, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 21%. Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Φορέα προέρχονται από διάφορες εισφορές (τραπεζών, αιτητών), επιβαρύνσεις και άλλα έσοδα.

Τέλος, η Επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει, στην παρουσία της Διοικήτριας της ΚΤΚ Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος ώστε να καθορισθούν με σαφήνεια οι προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να διέπουν την πώληση, εκχώρηση ή διάθεση από Αδειοδοτημένο Πιστωτικό Ίδρυμα (ΑΠΙ) δανειακού χαρτοφυλακίου και/ή δικαιωμάτων που απορρέουν από συμβάσεις πιστωτικής διευκόλυνσης.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα