Οι ηλικιωμένοι έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με όλους

Οι ηλικιωμένοι έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με όλους τους ανθρώπους, όμως η υλοποίηση αυτών των δικαιωμάτων αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, λέει ο Νιλς Μούιζνιεκς, Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σημειώνει παράλληλα την ανάγκη να διαφυλαχθεί η αξιοπρέπεια και αυτονομία των ηλικιωμένων, καθώς και το δικαίωμά τους να αποφασίζουν για τον εαυτό τους όταν πρόκειται για θέματα φροντίδας και θεραπείας τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μούιζνιεκς κάνει αναφορά στα προβλήματα διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού, οικονομικής περιθωριοποίησης

λόγω ανεπαρκών συντάξεων, αλλά και στην ευάλωτη φύση των ηλικιωμένων μελών της κοινωνίας σε φαινόμενα εκμετάλλευσης και κακοποίησης, ακόμη και από μέλη του ίδιου του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν συγκεκριμένες πολιτικές απαντήσεις, στο πλαίσιο ενός ραγδαίως γηράσκοντος παγκόσμιου πληθυσμού, ιδιαίτερα όμως στην Ευρώπη που ήδη έχει τον πληθυσμό με τη μεγαλύτερη μέση ηλικία στον κόσμο, λέει.

Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παραθέτει εξάλλου στοιχεία με προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία το 25% των Ευρωπαίων θα είναι ηλικίας 65 ετών και άνω το 2050, από 14% που ήταν το 2010.

Η ύπαρξη πολλών στερεοτύπων για τα ηλικιωμένα άτομα, ότι είναι ανήμπορα, ότι η υγεία τους δεν είναι σε καλή κατάσταση ή ότι είναι εξαρτημένα, είναι από μόνη της ένα πρόβλημα, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο για ηλικιωμένα άτομα να αψηφήσουν αυτά τα στερεότυπα, λέει ο κ. Μούιζνιεκς.

Ο Επίτροπος του ΣτΕ αναφέρεται ακολούθως στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, την πρώτη διεθνή σύμβαση για την παροχή συγκεκριμένης αρωγής προς τα ηλικιωμένα άτομα και υπενθυμίζει ότι τα κράτη που αποδέχονται συγκεκριμένες πρόνοιές της, όπως το Άρθρο 23 του Αναθεωρημένου Κοινωνικού Χάρτη, έχουν την υποχρέωση να διευκολύνουν τους ηλικιωμένους πολίτες τους να παραμένουν πλήρη μέλη της κοινωνίας. Δυστυχώς μόνο 20 κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής αποδεχτεί αυτή την πρόνοια, λέει ο Επίτροπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα