Οι εξελίξεις στο Crans - Montana κυριαρχούν στον τ/κ Τύπο

Η επιστροφή του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα και οι επαφές που θα έχει στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο, η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η κατάσταση στις παραλίες στα κατεχόμενα και η αδράνεια των "αρχών", όπως και η εκδήλωση στη μνήμη του Κουτλού Ανταλί, Τ/κ δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε στις 6 Ιουλίου το 1996 έξω από το σπίτι του, αποτελούν τα κύρια θέματα που προβάλλουν στα σημερινά

τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Με την προϋπόθεση να δοθεί όλη η Μόρφου, τότε είναι εντάξει με την εκ περιτροπής», αναφέρεται σε δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο σχετικά με τις προτάσεις της ε/κ πλευράς, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχεται την εκ περιτροπής με τον όρο να δοθεί ολόκληρη η Μόρφου. Αλλού γράφει ότι σήμερα είναι η επέτειος του θανάτου του Κουτλού Ανταλί, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 6 Ιουλίου 1996 έξω από το σπίτι του στην κατεχόμενη Κερύνεια. Αναφορά γίνεται και σε ανακοίνωση του «διευθυντή» του «κρατικού» νοσοκομείου στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μπουλέντ Ντιζνταρλί σχετικά με την ταλαιπωρία που υπέστησαν ασθενείς και προσωπικό, όταν λόγω της τετράωρης διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή δεν δούλεψαν οι γεννήτριες του νοσοκομείου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Κρίσιμη ημέρα», γράφει ότι αναμένεται σήμερα στο Κραν Μοντάνα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, αν υπάρξει συμφωνία πλαίσι,ο τότε θα μεταβούν στην Ελβετία και οι πρωθυπουργοί των εγγυητριών δυνάμεων. Αναφορά γίνεται και στα προβλήματα στις «φυλακές» και συγκεκριμένα γράφει ότι οι φυλακισμένοι αντιδρούν στο γεγονός ότι το νερό δεν είναι αρκετό για όλους. Αλλού γράφει ότι με ανακοίνωση του το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας αναφέρεται στην κατάσταση στις παραλίες στα κατεχόμενα και απευθύνει έκκληση προς τις «αρμόδιες» υπηρεσίες για λήψη άμεσων μέτρων.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Το όνομα νέο αλλά το περιεχόμενο παλιό» αναφέρεται στις δηλώσεις του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί μετά την ολοκλήρωση της ψεσινής συνάντησης στο Κραν Μοντάνα. Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην πρόταση της ε/κ πλευράς λέγοντας ότι μπορεί να ονομάζεται «νέα πρόταση» αλλά ουσιαστικά έχει το ίδιο περιεχόμενο με την προηγούμενη. Αναφορά γίνεται και στην εξέλιξη της υπόθεσης των δύο συλληφθέντων για υπόθεση ναρκωτικών και γράφει ότι σε νέες καταθέσεις τους παραδέχτηκαν ότι στα κατεχόμενα κατάφεραν να φέρουν συνολικά τρία κιλά ναρκωτικών, ενώ τα δύο κιλά τα έχουν ήδη πωλήσει. Γράφει, ακόμα, ότι σε ανακοίνωσή του το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας κάλεσε την «κυβέρνηση» να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία των θαλασσών και τον καθαρισμό των παραλιών.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Βρόμικες οι θάλασσες, σκουπιδότοποι οι παραλίες», αναφέρει ότι η αδράνεια των «αρχών» αλλά και η μη ευαισθητοποίηση του κόσμου είναι η αιτία της κατάστασης που επικρατεί στις παραλίες, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους, αλλά και για τη βρομιά που επιπλέει στη θάλασσα. Ο «διευθυντής» του «τμήματος προστασίας του περιβάλλοντος» Αμπντουλλάχ Ακτόλγκαλι, σε δηλώσεις του, είπε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι η επιβολή βαριών προστίμων. Αλλού γράφει ότι είναι έτοιμη η έκθεση που έχει ετοιμαστεί για τα οικονομικά της «αρχής τηλεπικοινωνιών» και σήμερα θα παραδοθεί στον «γενικό εισαγγελέα», στην «πρόεδρο» της «βουλής» και στον «υπουργό» τηλεπικοινωνιών. Γράφει ακόμα ότι ντροπή και οργή αποτελεί το γεγονός ότι σε ιατρικό κέντρο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο υπάρχει ασθενοφόρο, αλλά ο οδηγός είναι με άδεια και δεν έχει αντικατασταθεί.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Έτοιμο το πλαίσιο, τα μάτια στραμμένα στον Γ.Γ.» γράφει ότι αναμένεται με ανυπομονησία στο Κραν Μοντάνα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, αφού η παρουσία του δίνει ελπίδες για άρση αδιεξόδων και πρόοδο. Αλλού γράφει ότι η εφημερίδα διοργανώνει σήμερα, ανήμερα της επετείου του θανάτου του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου της, Κουτλού Ανταλί, εκδήλωση μνήμης, ενώ θα διαβαστεί και προσευχή στον τάφο του. Αναφέρει ακόμα ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, σε ανακοίνωσή του, επικρίνει την απάθεια της «κυβέρνησης» στο θέμα των εργατικών ατυχημάτων και την καλεί να πάρει άμεσα μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα