Οι επόμενες ώρες στο Crans-Montana και τα βασικά σενάρια

Δεν πρόλαβαν να πατήσουν το πόδι τους καλά καλά οι αντιπροσωπείες στο Crans-Montana, ενόψει της Διάσκεψης για την Κύπρο και οι διαπραγματευτικές ομάδες έχουν ήδη βαρυφορτωμένο πρόγραμμα και σημαντική δουλειά προετοιμασίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα παραθέσουν δείπνο εργασίας για όλες τις αντιπροσωπείες απόψε στις 21.00 ώρα Κύπρου.

Ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά θα έχουν συμμετοχή

με τη μορφή 1+6, δηλαδή θα είναι οι Αναστασιάδης και Ακιντζί και θα πλαισιώνονται από έξι μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας της κάθε πλευράς.

Οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συμμετέχουν στο δείπνο με τη μορφή του 1+4, θα είναι δηλαδή παρών ο επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας και θα πλαισιώνεται από τέσσερα μέλη της κάθε αντιπροσωπείας.

Το δείπνο δεν θα είναι προς κάλυψη από τους δημοσιογράφους αφού πρόκειται για δείπνο εργασίας και όχι για απλά εθιμοτυπικού χαρακτήρα, δείπνο.

Τελικές πινελιές στην αυριανή εναρκτήρια δήλωση του Προέδρου

Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν από το Crans-Montana και τον απεσταλμένο του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ, Χρίστο Χαραλάμπους, δεν αναμένεται συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν από το δείπνο που θα παραθέσουν τα Ηνωμένα Έθνη απόψε, θα έχει συνάντηση προετοιμασίας με τη διαπραγματευτική του ομάδα, με κύριο στόχο να τοποθετηθούν οι τελευταίες πινελιές στην αυριανή εναρκτήρια δήλωσή του, στην πρωινή συζήτηση που θα έχει ως μοναδικό θέμα το ζήτημα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, η εναρκτήρια δήλωση Αναστασιάδη θα κινείται στη βάση της ομιλίας που είχε κάνει στις 12 Ιανουαρίου, κατά την πρώτη σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο, διανθισμένη βέβαια με λεπτομέρειες και στοιχεία που προέκυψαν κατά τη συνάντηση τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν 3 αλλά και τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, μεταξύ Αλέξη Τσίπρα-Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Συναντήσεις με Έιντε, Κοτζιά και Τζόνσον

Μετά από αίτημα του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, πριν από το αποψινό δείπνο, στις 19:45 ώρα Κύπρου, θα γίνει κατ΄ιδίαν συνάντηση Έιντε-Αναστασιάδη ενώ στις 20:40 ώρα Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί ολιγόλεπτη προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά.

Μετά από αίτημα της Βρετανίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, αμέσως μετά το δείπνο εργασίας.

Έναρξη της Διάσκεψης

Η επίσημη έναρξη της Διάσκεψης έχει προγραμματιστεί γι' αύριο το πρωί στις 11:00, ώρα Κύπρου.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας, Νίκου Κοτζιά, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον αντίστοιχα και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκας Μογκερίνι.

Πηγή κοντά στη διαπραγματευτική διαδικασία αναφέρει πως από την έκβαση της πρώτης αυτής συνάντησης, αναμένεται να κριθούν πολλά, σε σχέση με το πως θα συνεχιστεί η μετέπειτα διαδικασία, καθώς όπως αναφέρει αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα Ασφάλειας και Εγγυήσεων σε αυτή τη συνάντηση, δεν θα πρέπει να αναμένουμε πρόοδο σε κανένα από τα υπόλοιπα ζητήματα, των οποίων η συζήτηση αναμένεται να αρχίσει αύριο το απόγευμα.

Τα βασικά σενάρια για την κατάληξη της Διάσκεψης

Τρία είναι τα βασικά σενάρια για το ποια θα είναι η κατάληξη της Διάσκεψης επί ελβετικού εδάφους, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές:

Άμεση κατάρρευση της διαδικασίας από την πρώτη στιγμή ή τα πρώτα 24ωρα, λόγω ενδεχόμενης επιμονής της Τουρκίας σε αδιάλλακτες θέσεις ή ακόμα και αναφορές Έιντε στο Κοινό Έγγραφο, κάτι που έχει καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. Το σενάριο αυτό, θα πρέπει να θεωρηθεί ως απομακρυσμένο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.Να υπάρξουν θετικές εξελίξεις από τις πρώτες ημέρες, με ενδεχόμενο να εξαντληθεί η συζήτηση για θετικό αποτέλεσμα μέχρι τις 7 Ιουλίου, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Με δεδομένη την απουσία Κοινού Εγγράφου και το σενάριο αυτό φαντάζει απομακρυσμένο.Να υπάρξουν οι εξελίξεις εκείνες που να δημιουργούν μια θετική προοπτική στη διαδικασία, με αποτέλεσμα οι ηγέτες να αποχωρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, η Διάσκεψη να συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνοκρατών, με τη δέσμευση ότι σε πολιτικό επίπεδο οι ηγέτες θα επανέλθουν σε μεταγενέστερο στάδιο για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Το καινούριο στοιχείο στη διαπραγμάτευση

Όπως πληροφορείτε το Σίγμα, η συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα Τσίπρας και Γιλντιρίμ, είχε πολύ σημαντικό περιεχόμενο, καθώς για πρώτη φορά σε κατ' ιδίαν συνάντηση συζητήθηκε σε βάθος το ζήτημα Ασφάλειας και Εγγυήσεων.

Συγκεκριμένα οι δυο Πρωθυπουργοί, συζήτησαν επί θεμάτων που είχαν να κάνουν με τα τουρκικά στρατεύματα αλλά και τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας.

Πηγές αναφέρουν ότι αν και η συνάντηση επέφερε όντως καινούρια στοιχεία στη συζήτηση επί Ασφάλειας και Εγγυήσεων, ωστόσο, η Τουρκία επέμεινε στη διασύνδεση των θεμάτων αυτών με την ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της χώρας, γεγονός που παραπέμπει άμεσα σε εξελίξεις μετά τις εκλογές στη Γερμανία που θα γίνουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, άρα ενδεχομένως να μεταθέτει και τις όποιες εξελίξεις για αργότερα, προς το τέλος του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα