Οι εισηγήσεις Τροχαίας για θανατηφόρα - Γιατί ζητεί εξουσίες


Εισήγηση για κατακράτηση οχήματος και στέρησης άδειας οδηγού, θέτει η Τροχαία στα πλαίσια διαβούλευσης με το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφορικά με την αύξηση ποινών σε σοβαρές τροχαίες παραβάσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, το τμήμα Τροχαίας, σε συνεργασία με το Αρχηγείο Αστυνομίας, συμφωνεί με αύξηση ποινών και παράλληλα εισηγείται όπως γίνεται κατακράτηση οχήματος σε περιπτώσεις εμπλοκής σε τροχαία όπου

υπάρχει υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και προκαλούνται θανατηφόρες συγκρούσεις.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα και με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Σημερινής, οι νέες ποινές «καμπάνες» περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου και επιβολή αποτρεπτικών ποινών στους παρανομούντες οδηγούς είναι μια συζήτηση που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από σχετική μελέτη που εκπόνησε το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου με επικεφαλής τον δρ. Ανδρέα Καπαρδή. Η σύνοψη των αποτρεπτικών ποινών περιλαμβάνει:

- Αναθεώρηση των επιβαλλόμενων βαθμών ποινής
- Αναθεώρηση του μέγιστου ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους
- Δημιουργία κατηγορίας οδηγών οι οποίοι να βρίσκονται υπό επιτήρηση
- Αύξηση των ποινών σε οδηγούς για πρόκληση θανάτου με αλόγιστη, επικίνδυνη ή αλόγιστη πράξη, όπως επίσης και στις περιπτώσεις εγκατάλειψης σκηνής
- Αναθεώρηση του ορίου αλκοόλης
- Αύξηση των ποινών για οδήγηση χωρίς άδεια κυκλοφορίας
- Αναθεώρηση ποινών και πρακτικών για άτομα που στερούνται λόγω παραβάσεων της άδειας οδηγού
- Εκπαίδευση και κατάρτιση μέσω μαθημάτων σχετιζόμενα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στη βάση της μελέτης αυτής, ετοίμασε σχετικά νομοσχέδια τα οποία απεστάλησαν στη Νομική Υπηρεσία για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο. Αυτό που εκκρεμεί είναι η έναρξη της συζήτησης στις Επιτροπές Νομικών και Μεταφορών της Βουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα