Οι Δημοκρατικοί ματαίωσαν τη συνάντησή τους με τον Τραμπ

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο δεν παραβρέθηκαν χθες σε συνάντηση με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με αντικείμενο συζήτησης τον προϋπολογισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους (shutdown) τον επόμενο μήνα και με τις δύο πλευρές να απέχουν πολύ η μία από την άλλη σε ό,τι αφορά τους όρους μιας συμφωνίας.

Αφού ο Τσακ Σούμερ και η Νάνσι Πελόζι ενημέρωσαν τον Τραμπ ότι δεν θα παρευρεθούν στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος και οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο προχώρησαν στις συνομιλίες χωρίς αυτούς.

Ο

Τραμπ άφησε κενές τις θέσεις δίπλα του, εκεί όπου υπήρχαν κάρτες με τα ονόματα του Σούμερ, του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, και της Πελόζι, της επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, τους επέκρινε την ώρα που οι εικονολήπτες και οι φωτογράφοι τραβούσαν πλάνα και στιγμιότυπα της συνεδρίασης.

«Έχουμε πολλές διαφορές», δήλωσε ο Τραμπ. «Άρα, αποφάσισαν να μην παρευρεθούν. Είναι όλο λόγια και καθόλου πράξεις, και τώρα είναι ακόμα χειρότερα. Τώρα δεν είναι καν λόγια».

Ο Σούμερ και η Πελόζι δήλωσαν ότι αποσύρθηκαν από τη συνάντηση λόγω ενός tweet που έστειλε νωρίτερα την ίδια ημέρα ο Τραμπ, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον τους αναφορικά με την παράνομη μετανάστευση και την αύξηση των φόρων.

«Δεν βλέπω συμφωνία!», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στην ανάρτησή του στο Twitter. Η Πελόζι ανάρτησε το δικό της μήνυμα στο Twitter μετά τη συνεδρίαση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αναφέροντας ότι η φωτογραφία του με την κενή καρέκλα δείχνει ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τεχνάσματα παρά για την κάλυψη των αναγκών του αμερικανικού λαού.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα «κατηγορήσει απολύτως τους Δημοκρατικούς», εάν ανασταλεί η λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους.

Η προθεσμία για την ψήφιση μέτρων αναφορικά με τις δαπάνες που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση μιας σειράς προγραμμάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης λήγει στις 8 Δεκεμβρίου. Παρόλο που οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν και τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, οι ηγέτες τους πιθανόν να χρειαστούν να στηριχθούν σε κάποιες ψήφους Δημοκρατικών για να περάσουν τα μέτρα αυτά.

Το Κογκρέσο έχει τρεις επιλογές: να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο ύψους άνω του 1 τρισεκ. δολαρίων για να συνεχίσει να λειτουργεί η κυβέρνηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2018, να περάσει μια μικρότερης διάρκειας παράταση της ισχύουσας χρηματοδότησης προκειμένου να κερδίσει χρόνο ή να μην ψηφίσει τίποτα και να δημιουργηθεί ο κίνδυνος για μερική αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους.

Στο Καπιτώλιο, ο Σούμερ δήλωσε ότι ο ίδιος και η Πελόζι πιστεύουν πως ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός θα είναι η διαπραγμάτευση με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών, αντί να πάνε στον Λευκό Οίκο «για μια συνάντηση επίδειξης».

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα