Οι χρυσοί κανόνες για συντήρηση τροφίμων εν μέσω καύσωνα

Η διατήρηση των κατάλληλων θερμοκρασιών στα ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα είναι ύψιστης σημασίας, όχι βέβαια μόνο για να διατηρούνται φρέσκα και νόστιμα, αλλά κυρίως για να προστατευόμαστε από δυσάρεστες ή και επικίνδυνες ακόμα καταστάσεις. Στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι» μίλησε ο Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών, Αλβέρτος Καρής, για τους κανόνες για την ασφαλή συντήρηση τροφίμων.

«Η υψηλή θερμοκρασία είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες ανάπτυξης των μικροβίων. Οι άλλοι παράγοντες είναι η υγρασία και τα τρόφιμα. Ένας άλλος παράγοντας είναι η οξύτητα των τροφίμων. Οι

καταναλωτές πρέπει να διαχειριστούν την θερμοκρασία των φαγητών. Δηλαδή πρέπει να ξέρουν πόση ώρα μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου και σε ποια θερμοκρασία πρέπει να τα διατηρούμε» δήλωσε ο κ. Καρής.

Επιπλέον ανέφερε ότι «τα μικρόβια στα φαγητά αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 5 και 63 βαθμών. Η ιδανική θερμοκρασία είναι αυτή που έχουμε τώρα, δηλαδή 37 βαθμών. Τα τρόφιμα στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί, πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία 5οC ή χαμηλότερη ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα τους και να μπορούν να αποθηκευτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στους θαλάμους-ψυγεία, στους οποίους εμφανίζονται αυξήσεις της θερμοκρασίας λόγο του συχνού ανοίγματος της πόρτας τους.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα