Ο Τσακνής μιλά στο Sigmalive για την ΕΡΤ και τον ... "Φορέα"

Πρόκληση χαρακτήρισε την ανάληψη της προεδρίας της ΕΡΤ, ο γνωστός καλλιτέχνης Διονύσης Τσακνής, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Sigmalive.

Τόνισε ότι παρόλο που «κληρονομήσαμε» τη ΝΕΡΙΤ, εντούτοις δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην επαναφορά και ομαλή λειτουργία της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης. Ο Διονύσης Τσακνής κλήθηκε να σχολιάσει παράλληλα τους στίχους του τραγουδιού του «Φορέας»,

με τους οποίους επικρίνει το κατεστημένο καθώς και πώς βρέθηκε ο ίδιος σε θέση του δημοσίου.

Αυτούσια η συνέντευξη

Ποιες στρεβλώσεις εντοπίσατε και πώς προτίθεστε να τις αντιμετωπίσετε;

Όταν ξεκινάς κάτι από την αρχή είναι εύκολο να βάλεις τους όρους και τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσεις σωστά. Η κατάσταση με την ΕΡΤ δεν είναι αυτή, υπό την έννοια ότι κληρονομήσαμε την ΝΕΡΙΤ. Υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες, δεν αποτελούν όμως ανυπέρβλητα εμπόδια. Στόχος είναι η ομαλή επιστροφή στην ΕΡΤ. Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται και θα ολοκληρωθεί στις 16 του μήνα. Ο βασικός, ωστόσο, κορμός επανήλθε ήδη. Οι άνθρωποι που επανήλθαν πρέπει να αξιοποιηθούν με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να μην υπάρχει κανένας, που κάθεται και πληρώνεται. Η στάση όλων είναι συγκινητική. Οι διευθυντές δεν φεύγουν σχεδόν καθόλου από εδώ. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί όλο το προσωπικό.

Ποια ανάγκη υπαγόρευσε σε έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία;

Για μένα ήταν μια πρόκληση. Δεν υπήρξα ποτέ καλλιτέχνης με το βλέμμα στραμμένο μόνο στη μουσική. Η ενασχόληση μου με τα κοινά είναι γνωστή. Τα τραγούδια μου είναι μια έκφραση γνώμης. Δεν ήμουν ποτέ απομακρυσμένος από την πολιτική, υπό την ευρεία της έννοια. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και ακόμη μια μεγαλύτερη πρόκληση. Αξιοποιώντας τους σπουδαίους ανθρώπους διπλά μου, θα καταφέρουμε να δείξουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο για την ΕΡΤ, τόσο στον κομβικό τομέα της ενημέρωσης όσο και στον τομέα του πολιτισμού.

Υπάρχουν ωστόσο επικρίσεις από την αντιπολίτευση για την επιστροφή της ΕΡΤ.

Επικρίσεις υπήρξαν αρκετές, αλλά υπάρχουν και θετικές γνώμες. Την κριτική την επιδιώκω, τη θέλω. Δεν θα διαβάσω τα κακόπιστα ανώνυμα σχόλια του διαδικτύου και των διαδρομών και τα κουτσομπολιά. Δεν με αφορούν, δεν με αφορούσαν πότε και δεν με αφορούν και τώρα. Ωστόσο, μια καλόπιστη κριτική θα με βελτιώσει.

Θα συνεχίσετε το καλλιτεχνικό σας έργο; Απομένει χρόνος;

Η ιδιότητα μου ως σύνθετης δεν έχει κάποιο νομικό ασυμβίβαστο με την ιδιότητα μου ως πρόεδρος. Πάντα βρίσκεις χρόνο. Μπορεί να περιοριστούν κάποια άλλα πράγματα, αλλά όχι η ενασχόληση μου με τη μουσική. Ίσως γίνει πιο επιλεκτική.

«Εγώ είμαι το όνειρο που όλοι ζητάτε, μιας χώρας μεγάλης κι ωραίας, με θέση ακλόνητη και μην το γελάτε, είμαι ένας δημόσιος φορέας». Επικρίνετε με τους στίχους σας το κατεστημένο, όμως βρεθήκατε σε μια θέση του δημοσίου.

Αν πούμε ότι η ΕΡΤ είναι ένας δημόσιος φορέας ή μια κρατική υπηρεσία, τότε θα συμφωνήσω μαζί σας. Όμως, η ΕΡΤ δεν είναι «δημόσιο» με τη στενή έννοια του όρου. Η ΕΡΤ είναι η κοινωνία. Ελέγχομαι από την κοινωνία, όπως ελεγχόμουν και ελέγχομαι από την κοινωνία για τα τραγούδια μου. Το τραγούδι μιλά για στρεβλό δημόσιο, το οποίο εγώ θέλω να πολεμήσω με όλα μου τα όπλα. Δεν έρχομαι για να χρησιμοποιήσω τις παθογένειες, ούτε θα κάνω αυτά που κατακρίνω στο τραγούδι, αλλά για να τα πολεμήσω.

Πώς εκλάβατε το «μαύρο» της ΕΡΤ πριν από δύο χρόνια;

Το μαύρο της ΕΡΤ ήταν ένα μαύρο στη δημοκρατία. Από την πρώτη στιγμή συμπαραστάθηκα στους αγώνες των εργαζομένων. Από τα πιο μελανά σημεία της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας.

Εν μια νυχτί, δυόμισι χιλιάδες οικογένειες βρέθηκαν στο δρόμο. Αυτό έγινε με μια απόφαση κατόπιν οδηγιών της περίφημης τρόικας, την οποία υιοθέτησε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Έγινε όμως για να ελαφρυνθεί το δημόσιο...

Δεν πληρώνει την ΕΡΤ το δημόσιο, αλλά οι Έλληνες πολίτες με 3 ευρώ το μήνα στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δεινή θέση. Πώς βλέπετε τα πράγματα;

Ως πολίτης, όχι ως πρόεδρος της ΕΡΤ, έχω την άποψη ότι μια χώρα δεν μπορεί να σέρνεται πίσω από εκβιασμούς ισχυρών και δανειστών.

Πραγματοποιείτε επαφές με πολιτικούς Αρχηγούς...

Σήμερα συναντήθηκα με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Τη Δευτέρα θα συναντηθώ με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Την Τετάρτη θα έχω συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο.

Follow @AthanasiouTh !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα