Ο Συνεργατισμός επιστρέφει χρήματα από παράνομες χρεώσεις

Χρήματα τα οποία αντιστοιχούν παράτυπες και παράνομες χρεώσεις αναμένεται να επιστρέψει σε δανειολήπτες ο Συνεργατισμός, μετά τον εντοπισμό τους από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου, αλλά και δανειολήπτες οι οποίοι προχώρησαν σε σχετικές καταγγελίες.

Πρόκειται για κυρίως στεγαστικά δάνεια της περιόδου 2007-2011, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν χαρακτηριστεί ως «μη εξυπηρετούμενα», με κάποια από αυτά να παραμένουν στην «κόκκινη» κατηγορία και άλλα να έχουν ήδη αναδιαρθρωθεί.

Ωστόσο σε αυτά περιλαμβάνονται και δάνεια που έχουν ήδη αποπληρωθεί.

Η

παρατυπία που εντοπίστηκε έχει να κάνει με τη λάθος χρήση του βασικού επιτοκίου, δηλαδή του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Euribor και έγινε παραδεκτή από τη σημερινή διοίκηση μετά από εσωτερικό έλεγχο που διενεργήθηκε επί τούτου.

Μιλώντας στο SigmnaLive ανώτατες πηγές του Συνεργατισμού, αναφέρουν ότι ο ενδελεχής εσωτερικός έλεγχος διενεργήθηκε από τη σημερινή διοίκηση του Συνεργατισμού προκειμένου να προσδιοριστεί ακριβώς το πρόβλημα.

«Έχουμε μια ένδειξη όσον αφορά στους αριθμούς και τα ποσά, ωστόσο αυτά μένει να επιβεβαιωθούν από ελεγκτική άποψη (ΚPMG), ώστε να μπορέσουμε αφενός να προσδιορίσουμε ακριβώς τους αριθμούς και αφετέρου να γίνει σωστός λογιστικός χειρισμός της υπόθεσης», αναφέρουν.

Προσθέτουν, δε, ότι τα νούμερα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετά από σχετική διαρροή δεν είναι επιβεβαιωμένα, καλώντας άπαντες να κάνουν λίγη υπομονή, ενώ υπογραμμίζουν ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πώς ακριβώς θα γίνει ο αντιλογισμός στους πελάτες.

«Είναι πρώιμο να συζητάμε για τα ακριβή νούμερα και για τον τρόπο που θα διορθώσουμε το πρόβλημα. Δύο πράγματα αναμένουμε να επιβεβαιωθούν από την ελεγκτική εταιρία: τα ποσά και η εισήγηση για λογιστικό χειρισμό, ώστε να διορθώσουμε το πρόβλημα», τονίζουν.

Στην ερώτηση γιατί υπάρχει τέτοια καθυστέρηση, την ώρα που οι επίσημες ανακοινώσεις μιλούσαν για ανακοινώσεις τον Απρίλιο και στη συνέχεια εντός Μαΐου, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι όντως υπάρχει καθυστέρηση από την ελεγκτική εταιρία και μένει να δούμε αν τα αποτελέσματα του ελέγχου θα έχουν παραδοθεί μέχρι τις 31 Μαΐου.

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις και υποπεριπτώσεις δανειακών συμβάσεων κι αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις. Τα ΣΠΙ στο παρελθόν ήταν υπερβολικά πολλά, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει λεπτομερής έλεγχος προκειμένου να διορθώσουμε το λάθος χωρίς να δημιουργήσουμε ένα ακόμα», επισημαίνουν.

Πού θα φορτωθούν οι αμαρτίες

Ερωτηματικά εγείρονται, ωστόσο, αναφορικά με το πώς η διόρθωση του προβλήματος θα κατανεμηθεί στους ισολογισμούς του Συνεργατισμού και πώς θα επηρεάσει τα αποτελέσματά του, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία ετοιμάζεται για την είσοδό του στο Χρηματιστήριο Αξιών.

Δεδομένου ότι οι εν λόγω χρεώσεις αφορούν δάνεια που συνάφθηκαν από το 2007 μέχρι το 2011, οι επιστροφές που θα προκύψουν θα πρέπει να «χρεωθούν» στα οικονομικά αποτελέσματα του Συνεργατισμού.

Εκείνο που μένει να φανεί από την έκθεση της ελεγκτικής εταιρίας, είναι αν «οι αμαρτίες του παρελθόντος» θα κατανεμηθούν στους ισολογισμούς που καταρτήθηκαν από την ημέρα δημιουργίας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας ως μητρικής των υπολοίπων, ήτοι από το 2014 μέχρι το 2016 ή θα φορτωθούν όλες στον ισολογισμό του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις καταγγελίες από τους δανειολήπτες αλλά και τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, η σημερινή διοίκηση του Συνεργατισμού είχε μεταθέσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής Στρατηγικής και Ανασχηματισμού της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Γιάννος Σταυρινίδης, είχε δηλώσει ότι θα έπρεπε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα, με απόλυτη διαφάνεια, και μάλιστα σε μια εποχή όπου η ΚΣΤ ετοιμάζεται να εισέλθει στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Όπως είχε τονίσει, η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα και προσανατολίστηκε σε παλιές πρακτικές που ακολουθούσε ο Συνεργατισμός, αναφορικά με δάνεια που είχαν συναφθεί σε λίρα και στη συνέχεια συνδέθηκαν με το επιτόκιο της ΕΚΤ.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα