Ο Σερντάρ ρυθμιστής της πολιτικής κατάστασης στα κατεχόμενα

Στα χέρια του Σερντάρ Ντεγκντάς βρίσκεται η μοίρα του πολιτικού σκηνικού των κατεχομένων μετά την ολοκλήρωση των λεγόμενων εκλογών στο ψευδοκράτος.

Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Νιαζί Γκιζίλγκιουρεκ, ο οποίος μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» ανέφερε ότι όπως φαίνεται οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις και συναντήσεις ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα έχουν καταλήξει σε συνεργασία τεσσάρων εξ αυτών, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο έχουν προχωρήσει ακόμα και στην συγγραφή «κοινού προγράμματος».

Όπως

είπε, ο ρόλος του Νετγκντάς είναι «ρυθμιστικός», ενώ σε μυστικές συναντήσεις με τα άλλα τρία κόμματα αποφάσισε να προχωρήσει σε μια συνεργασία με τα τρία κόμματα, ενώ χθες συναντήθηκε με τον Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ωστόσο δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιζίλγκιουρεκ, ο κ. Νεγκντάς διαπραγματεύεται σε δύο μέτωπα: ένα με τον κ. Οζγκιουργκιούν με τον οποίο δεν βρέθηκε κοινός τόπος, καθώς ο δεύτερος ζητάει μια σειρά πραγμάτων, όπως την μη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα αποβούν μοιραίες για τον ίδιο.

«Για την επιβίωσή του, θέλει να συνεργαστεί με τα δύο κόμματα της Αριστεράς», είπε, προσθέτοντας ότι κατά την εκτίμησή του θα είναι πολύ δύσκολο ακόμα και να συγκροτηθεί μια τέτοια συμμαχία.

«Ο Ντεγκντάς έχει δηλώσει ήδη την ετοιμότητά του να είναι υποψήφιος για “πρόεδρος”, για αρχηγός της κοινότητας στις εκλογές του 2020», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν φήμες παρεμβολών από πλευράς Τουρκίας μέσω ειδικής αποστολής, η οποία προσπαθεί να πείσει τον Κουντρέτ Όζερσαϊ να πάει με το Κόμμα της Εθνικής Ενότητας.

«Νομίζω ότι όλα είναι ανοιχτά μέχρι την τελευταία στιγμή. Θα ξέρουμε καλύτερα την ερχόμενη εβδομάδα. Από την Δευτέρα ξεκινάει μια επίσημη διαδικασία όπου ο Ακιντζί θα δώσει εντολή σε κάποιον που μπορεί να ιδρύσει την “κυβέρνηση”», είπε και πρόσθεσε ότι όποιος πάρει την «εντολή» έχει στην διάθεσή του 15 ημέρες να σχηματίσει «κυβέρνηση», ενώ αν αυτός δεν τα καταφέρει, η «εντολή» θα πάει στον αμέσως επόμενο.

«Είναι πολύ δύσκολο στον Μουσταφά Ακιντζί να μην δώσει την εντολή στον Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, που ήρθε πρώτο κόμμα με 35%. Από την άλλη δεν είναι υποχρεωμένος, καθώς ο ίδιος θα δώσει “εντολή” σε κάποιον που μπορεί να παρουσιάσει μια “κυβέρνηση”», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα