Ο Π.Δημητριάδης στο Σίγμα για το παρασκήνιο του "κουρέματος"

"Οι τραπεζίτες έπεισαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν έκανε καλά τη δουλειά της και ότι η Pimco είχε "φουσκώσει" τα νούμερα στις εκτιμήσεις της, κάτι που φυσικά δεν ευσταθούσε", ανέφερε ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης.

"Σημεία και τέρατα γίνονταν παλαιότερα στο τραπεζικό σύστημα και το πολιτικό σύστημα τα έκρυβε κάτω από το χαλί",

τόνισε ο Πανίκος Δημητριάδης.

Σε δηλώσεις του στο Μεσημέρι και κάτι του Σίγμα, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι τον Μάρτιο του 2013 είχε απέναντί του ένα φορτισμένο ΠτΔ, τον οποίο είχαν παρασύρει οι τραπεζίτες με τις θέσεις τους.

Υπήρχε ένταση και φορτισμένη ατμόσφαιρα, καθώς είχαμε να διαχειριστούμε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, τις μέρες του κουρέματος, είπε ο τέως κεντρικός τραπεζίτης.

Χαρακτήρισε τον Μάρτιο του 2013 ως το πρώτο βήμα για επιστροφή στη σταθερότητα και επεσήμανε ότι δεν θα έπρεπε να φτάναμε μέχρι εκεί, τονίζοντας ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

"Υπήρχαν τραπεζίτες οι οποίοι υποστήριξαν ότι παρά να εφαρμόσουμε όσα έλεγε η Τρόικα, καλύτερα να φύγουμε από το ευρώ και την ευρώζώνη", τόνισε με νόημα.

Οι τραπεζίτες ήταν πάρα πολύ ενοχλημένοι από τους ελέγχους που έπρεπε να γίνουν τότε και παραπλάνησαν πολιτικούς και κοινή γνώμη, είπε.

Μάλλον η Pimco είχε υποτιμήσει, παρά "φουσκώσει", τα νούμερα, επεσήμανε.

Το τραπεζικό σύστημα είχε γίνει πολύ επικίνδυνο τότε, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη.

Σε ερώτημα αν υπήρχε οποιαδήποτε άλλη επιλογή εκτός από το Bail in, ο τέως Κεντρικός Τραπεζίτης επεσήμανε ότι εκεί που έφτασαν τα πράγματα δεν υπήρχε άλλη λύση.

"Αυτό που ίσως να μπορούσε να υπάρξει, είναι διαπραγμάτευση για μικρότερο bail in, με το να πολεμήσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο για αλλαγή του δείκτη βιωσιμότητας που καταδείκνυε η μελέτη της τρόικα τότε. Διερωτώμαι αν το Υπουργείο έκανε όσα έπρεπε εκείνη την περίοδο για να βελτιώσει τον δείκτη αυτό", τόνισε.

Ενημέρωσε, άλλωστε, ότι τρεις μόλις μέρες μετά που ανέλαβε καθήκοντα, πέρασαν την πόρτα της Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας και ζήτησαν κρατική ενίσχυση, σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι ήδη, πριν αναλάβει, η κατάσταση ήταν σε πολύ δύσκολη καμπή, καταλογίζοντας ευθύνες στον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, ο κ. Ορφανίδης είχε έρθει από τις ΗΠΑ, όπου εργαζόταν, με επικεφαλής άτομο, το οποίο ως πολιτική είχε το "να αφήνουμε το τραπεζικό σύστημα να κάνει τη δουλεία του, γιατί γνωρίζει καλύτερα. Αν είναι φούσκα, θα σπάσει και σφουγγαρίζουμε μετά".

Κατηγόρησε έντονα και καταλόγισε ευθύνες στον τότε Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αλλά και σε ολόκληρη την Επιτροπή, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, "δεν ασκούσε έλεγχο στον κ. Ορφανίδη, δεν τον ρώτησαν επισταμένα για το τι γίνεται με τις τράπεζες και να δουν σε ποιο σημείο βρισκόταν η κατάσταση. Ως γνωστό, ο Κεντρικός Τραπεζίτης είναι ανεξάρτητος θεσμός και η Βουλή έχει δικαίωμα να ρωτά και να λαμβάνει ενημέρωση και απαντήσεις".

Διαβάστε σχετικά: Νικόλας 2018: Ατεκμηρίωτες οι καταγγελίες Π.Δημητριάδη

"Όλο το πολιτικό σύστημα βολευόταν τότε, δεν ήθελαν πιο αυστηρή εποπτεία και ρύθμιση", επεσήμανε με νόημα.

Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος έκανε το καθήκον του στο έπακρο και ότι δεν νιώθει ότι έχει ευθύνη για όσα έγιναν. Έδωσε μάχες για τη διάσωση της Κύπρου, όπως είπε, ενώ κάποιοι του έριχναν λάσπη για να σκεπάσουν τις δικές τους ευθύνες.

"ΠτΔ και εκροές καταθέσεων"

"Επικοινώνησαν μαζί μου από τη Λαϊκή Τράπεζα και μου μετέφεραν ανησυχία για το ότι συγγενείς του Προέδρου ήθελαν να μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό. Αυτό προκάλεσε την ανησυχία μου και προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τελικά με παρέπεμψε και μίλησα με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη", αναφέρει ο Πανίκος Δημητριάδης.

"Αργότερα μου έστειλε μήνυμα το ίδιο άτομο από τη Λαϊκή, λέγοντας ότι "όλα καλά, θέλουν να αγοράσουν ακίνητο στο εξωτερικό και μην ανησυχείς", συνέχισε.

"Η ανησυχία μου ήταν ότι το να αποσύρουν καταθέσεις συγγενείς του ΠτΔ, δημιουργεί πανικό και στους υπόλοιπους καταθέτες, σε μια περίοδο που προσπαθούσαμε να περιορίσουμε την εκροή καταθέσεων", τόνισε.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή του κάτι μεμπτό κατά την "κλειστή περίοδο" των τραπεζών.

Όλες οι δηλώσεις του Πανίκου Δημητριάδη στο βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα