Ο μεγάλος Κύπριος-Έλληνας Στέλιος Κυριακίδης

Ένας από τους μεγαλύτερους Κύπριους, μια μορφή για τον κυπριακό αθλητισμό, ένα λαμπρό παράδειγμα για όλους ήταν ο Στέλιος Κυριακίδης.

Γεννήθηκε στην Πάφο το Μάη του 1910 και μεγάλωσε σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας. Από μικρός του άρεσε να τρέχει, ενώ ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό στην Λεμεσό. Κατάφερε μάλιστα να λάβει μέρος με την Εθνική ομάδα της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του

1936.

Από το 1934 έβγαζε το μεροκάματο στην Ελλάδα και παράλληλα ασχολιόταν με τον αθλητισμό. Σταμάτησε τον αθλητισμό προσωρινά εξαιτίας του πολέμου το 1940 καθώς τα πράγματα για εκείνον και την οικογένειά του ήταν πολύ δύσκολα, προείχε η επιβίωση.

Ήταν το 1946, όταν πήρε τη μεγάλη απόφαση να ξανατρέξει. Στόχος ο μεγάλος και ξακουστός μαραθώνιος της Βοστώνης στις ΗΠΑ. Επιδίωξή του, να γνωστοποιήσει στον υπόλοιπο κόσμο τις δυσκολίες που βίωνε ο ελληνικός λαός μετά την κατοχή.

Δεν είχε χρήματα ούτε καν για να αγοράσει τα εισιτήρια για την Αμερική και αναγκάστηκε να πουλήσει ακόμα και κάποια από τα έπιπλα του σπιτιού του.

Οι γιατροί του έλεγαν ότι δεν θα μπορούσε να τρέξει, ότι η κατάσταση στην οποία βρισκόταν λόγω της κατοχής και των δύσκολων ημερών που βίωσε στην Ελλάδα, θα τον οδηγούσαν στο να καταρρεύσει από τα πρώτα λεπτά της κούρσας.

Αψήφησε τα όσα του έλεγαν οι γιατροί και με δική του ευθύνη ρίχθηκε στον αγώνα. Στον αγώνα για τον ελληνικό λαό. Στον αγώνα για την αξιοπρέπεια μιας ολόκληρης χώρας που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της.

Ο Στέλιος Κυριακίδης, όχι μόνο κατάφερε να βγάλει την απόσταση της κούρσας, αλλά κατάφερε να κερδίσει. Κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση και έκανε ολόκληρη την Αμερική να παραμιλάει για τον "κοκαλιάρη" ο οποίος άφησε πίσω του όλα τα φαβορί και ανέβηκε στο βάθρο του νικητή.

Ανάμεσα στους θεατές ήταν ένας Έλληνας, ο οποίος του φώναξε:«Για την Ελλάδα, Στέλιο μου, για τα παιδιά σου».

Ανάμεσα στα φαβορί ήταν και ο κορυφαίος δρομέας του περασμένου αιώνα, ο Τζον Κέλι.

Ο Στέλιος Κυριακίδης έφτασε μέχρι και τον Λευκό Οίκο, όπου ο Τρούμαν δεν μπορούσε να καταλάβει πως ο Τζον Κέλι έχασε από τον κοκαλιάρη Έλληνα. Ο Κέλι έδωσε μια απάντηση που μόνο περηφάνια μπορεί να προκαλέσει στον κάθε Έλληνα και στον κάθε Κύπριο: "Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου κι αυτός για έναν ολόκληρο λαό, για μια ιδεολογία», είπε.

Ο Τρούμαν τότε, ρώτησε τον Κυριακίδη τι θα ήθελε να του χαρίσει και αυτός απάντησε «Σας ευχαριστώ, πρόεδρε. Δεν θέλω τίποτα για εμένα. Το μόνο που ζητώ, κύριε Τρούμαν, είναι να στείλετε ρούχα και τρόφιμα στα 7 εκατομμύρια Έλληνες που λιμοκτονούν. Αυτό ζητάω. Να βοηθήσετε τον λαό μου που υποφέρει».

Ο Στέλιος Κυριακίδης κατάφερε το ακατόρθωτο. Κατάφερε να μαζέψει τρόφιμα, ρουχισμό και λεφτά για ένα λαό ολόκληρο ο οποίος βρισκόταν στα όρια της κατάρρευσης τότε.

Keywords
Τυχαία Θέματα