Ο «Λαϊκός Πολιτισμός» είναι πολιτισμός;

Δημήτριος Καμπούρογλου: ''Πολλούς ανθρώπους χαρακτηρίζομεν ως άχρηστους, διότι έχομεν την αξίωση να κανονίζωμεν ημείς την αξία τους''. Δυστυχής η Κύπρος γιατί οι έχοντες την αξίωση κρατούν στα χέρια τους τον πολιτισμό. Ευτυχής η Κύπρος γιατί πολίτες της, αντιστέκονται . Στους έχοντες την αξίωση, Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) και Γενικό Διευθυντή Πολιτιστικών Υπηρεσιών (ΠΥ) απάντησε μια ξυλογλύπτρια, η κυρία Άντρη Παφίτη. «Δεν θα σας επιτρέψω να με εντάξετε
ανάμεσα στους άχρηστους». Όπλο της η δύναμη της ψυχής της, η αγάπη της για την Κύπρο, την Μεσαρκά, τον Μαραθόβουνο, τον βοσκό και τις σταχομαζόχτρες, τα ήθη και έθιμα, η ιστορία και παράδοση μας. Όπλο σας η δύναμη της καλοπληρωμένης θέσης σας. Κύριε Κώστα Καδή και συ Παύλο Παρασκευά, μια κυρία, για σας ανάξια, ΣΑΣ ΝΙΚΗΣΕ. Κι' εσάς, βουλευτάδες, πρόεδροι γυναικείων οργανώσεων, προσφυγικών οργανισμών, σωματεία και επώνυμοι του πολιτισμού.

«Η Κυπριακή παράδοση στο Los Angeles». Με αυτό τον τίτλο το περιοδικό Down Town παρουσιάζει την κ. Άντρη Παφίτη σε Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ξυλογλυπτικής. Η κ. Παφίτη, είναι εκεί, με τιμητική πρόσκληση, όταν κάποιοι ξένοι εκτίμησαν τον λαϊκό μας πολιτισμό, μέσα από το έργο της. Ανάμεσα σε σαράντα χώρες, τιμά αυτή μόνη, την κυπριακή παράδοση, όταν οι κύπριοι κλειδούχοι του λαϊκού πολιτισμού την απαξίωσαν και την εχθρεύονται. Σε συντομία.

Στις 10/11/2015, αίτηση προς ΥΠΠ για επιδότηση παρουσίασης έργων προς τους απόδημους μας στην Αγγλία. Ίσως επειδή το ΥΠΠ δεν επικοινωνεί με τις ΠΥ, μετά από ένα μήνα, στις 4/12/15, την παραπέμπει στις Π.Υ. Την επομένη κατατίθεται η αίτηση, μαζί με κατάλογο των έργων. Τέσσερεις μήνες χωρίς απάντηση. Στις 19/04/16, επίσκεψη στις ΠΥ για ενημέρωση. Σε δυο μέρες. Στις 21/04/16, επιστολή από ΠΥ: «Αίτηση για χρηματοδότηση της δραστηριότητας ''Παρουσίαση έργων ξυλογλυπτικής στην κυπριακή παροικία Λονδίνου''. «Αναφορικά με το πρόγραμμα ''Πολιτισμός'' υποπρόγραμμα ''ΛΑΪΚΌΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ'' η εν λόγω πρόταση παρουσιάζει αδυναμίες ως προς τους στόχους του τομέα ''Πολιτισμός''». Υπογράφει κ. Ανθούλλης Δημοσθένους δια Γενικό Διευθυντή. Ξανά επίσκεψη. Ζητείται εξήγηση, «ποιους στόχους έχει ο τομέας ''Πολιτισμός" και τι είναι για το υπουργείο ''Λαϊκός Πολιτισμός». Άρνηση του ΓΔ να δώσει απάντηση, διώχνεται χυδαία η αιτήτρια και παραπέμπεται σε λειτουργό. Στις11/05/16, γραπτή ερώτηση, καταγγελία προς κ. Υπουργό: «Αν το ξυλόγλυπτο για τις Π.Υ δεν καλύπτει τους στόχους ''Λαϊκός Πολιτισμός'' τότε τι είναι ''Λαϊκός Πολιτισμός'', και, ''γιατί το ξυλόγλυπτο διδάσκεται στα Κρατικά Ινστιτούτα''. Παράκληση να ξαναμελετηθεί το αίτημα. Αντίδραση υπουργού. Έστειλε την καταγγελία να την εξετάσει ο καταγγελλόμενος. Αν είναι δυνατόν! Στις 01/07/16 Επίσκεψη στις ΠΥ για ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης. Στις 06/07/16, με υπογραφή Ανθούλλης Δημοσθένους για ΓΔ: ''Η αίτηση σας δεν εμπίπτει στις δραστηριότητες φυσικών προσώπων που επιχορηγούνται από το πρόγραμμα. Δηλαδή πρόκειται για αίτημα παρουσίασης ατομικής έκθεσης στο εξωτερικό''. Διαμαρτυρία: ''Δεκάδες φυσικά πρόσωπα επιδοτήθηκαν''

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ δική μας: Την πρώτη φορά δεν ήταν σωστά συμπληρωμένη η αίτηση, έλειπε ένα κόμμα και μια τελεία, ίσως και ένα ''κόμμα''. Την δεύτερη φορά, το ξυλόγλυπτο δεν καλύπτει τους στόχους ''λαϊκός πολιτισμός'', την τρίτη φορά, ''πρόκειται για ατομική έκθεση''. Την τέταρτη φορά την απόρριψη, υπέγραψε λειτουργός, ο κ. Παρασκευάς απαξίωσε.

Μετά από αυτό το ρεζίλεμα, στις 18/09/16 , στάλθηκε επιστολή στην εφημερίδα «ΑΛΗΘΕΙΑ» κάτω από τον τίτλο «Ψάχνοντας για τον Ουίλσον». Αντίγραφο με στοιχεία από την ιστοσελίδα του υπουργείου για τις επιδοτήσεις που δόθηκαν, στείλαμε σε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς.

Βουλευτές, όπως και οργανώσεις γυναικών, προσφύγων, καλλιτεχνών, δεν ίδρωσε το αυτί κανενός.

Ίσως ο Γενικός Ελεγκτής ή ο Γενικός Εισαγγελέας, ή και ο Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ή και ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και σίγουρα ο ΠτΔ, θα έπρεπε να ερευνήσουν τις επιδοτήσεις που δόθηκαν από τις Π.Υ το 2013 σε άτομα, οργανώσεις κ.α. Εμείς δεν έχουμε πρόσβαση στο 2014, 2015, 2016, εσείς έχετε.

Βρήκαμε, μεταξύ πολλών άλλων για το 2013, επιδοτήσεις σε: Γενική Συνέλευση Σωματείου Αρχιτεκτόνων, επίδειξη faux bijoux, κ.α. Ψάξτε επίσης τον κανονισμό των ΠΥ: '' ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ''. Καθορίζεται ΜΙΑ συμμετοχή τον χρόνο. Θα βρείτε, επιδοτήσεις στο ίδιο όνομα πέραν της μιας φοράς και σε μια περίπτωση το ίδιο όνομα έξη (6) φορές. Θα βρείτε επιδοτήσεις της τάξης των € 100-300 και σε άλλους ποσά πολλών χιλιάδων. Θα βρείτε επιδότηση σεβαστού ποσού για εκδήλωση σε ανοικτό χώρο με πέντε, ναι καλά το διαβάζετε, πέντε ακροατές.

Σημείωση: Μετά την πρώτη δημοσίευση ήρθαν σε γνώση μας πολλές άλλες περιπτώσεις δυσμενούς διάκρισης. Μπείτε στον κόπο. Ο επιθεωρητής Ουίλσον από τα μικρά έπιασε το πόδι του Αλ Καπόνε. Κύριε Κώστα Καδή, και συ Παύλο Παρασκευά, ο ''Λαϊκός Πολιτισμός της Κύπρου" τον οποίο σέβεται και υπηρετεί η κ. Αντρη Παφίτη, είναι στο Λος Αντζελες, και θα πάει και στο Λονδίνο, και στη Ν.Υ, όσο και αν τον, την εχθρεύεστε...

Δυο έργα της κ. Παφίτη που δείχνουν τον πόνο της προσφυγιάς και τον πόθο για την ειρήνη που επιδεικνύονται στο Λος Αντζελες.

Τάκης Μιχαήλ, Λεμεσός

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα