Ο καύσωνας, το Μπαρμπαρός και το Crans Montana

Οι εξελίξεις και διεργασίες στο Κυπριακό ενόψει και της Διάσκεψης του Κραν Μοντάνα και ειδικότερα σε σχέση με το έγγραφο που ετοίμασε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, οι τουρκικές προκλήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, τα απογοητευτικά αποτελέσματα των μαθητών στις εξετάσεις και η συνέντευξη που έδωσε σε νορβηγικό μέσο ο απαγωγέας-πατέρας της μικρής Μαριέ Ελένης είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τον κυπριακό Τύπο.

Υπό τον τίτλο «Στο πλάι μας οι εταίροι μας» η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι εταίροι της Κύπρου

στην ΕΕ συντάσσονται με την κυπριακή θέση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις μετά την τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι μέχρι τους 39 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να ανέβει η θερμοκρασία την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε χθες πρόταση νόμου για τη διευθέτηση του θέματος που προέκυψε με την απώλεια της βουλευτικής έδρας του Κινήματος Αλληλεγγύη στη Λεμεσό.

Υπό τον τίτλο «Μπαρμπαρός έξω από Πρωταρά» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι λίγες μόνο μέρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης διάσκεψης για το Κυπριακό στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντάνα, οι τουρκικές προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου κλιμακώνονται. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως σε αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Κυβέρνηση προχώρησε ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους, σχετικά με την απόφαση του Υπουργικού να παραχωρήσει δωρεάν σε καταθέτες και δανειολήπτες το 25% των μετοχών της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Αλλού γράφει ότι η διαπραγμάτευση του θέματος των εγγυήσεων θα καθορίσει αν οι συνομιλίες στην Ελβετία θα επιτύχουν ή θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Υπό τον τίτλο «Στο τραπέζι θα κριθούν οι θέσεις όλων» η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι το έγγραφο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις είναι έτοιμο να αποτελέσει την ατζέντα των συζητήσεων στο Κραν Μοντάνα, πως οι εμπλεκόμενες πλευρές κινούνται διπλωματικά για να διασφαλίσουν στήριξη στις θέσεις τους και ότι όλες οι απόψεις και εισηγήσεις θα τεθούν στο τραπέζι και εκεί θα κριθούν. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στις χαμηλές βαθμολογίες των μαθητών στις εξετάσεις γράφοντας ότι το Υπ. Παιδείας θεωρεί ότι το πρόβλημα θα λυθεί με το διαχωρισμό σε απολυτήριες και εισαγωγικές εξετάσεις, οι εκπαιδευτικοί λένε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν με καλύτερη επιμόρφωση και αποφόρτωση της ύλης και οι γονείς διαπιστώνουν ότι χιλιάδες ευρώ ξοδεύονται στα φροντιστήρια. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο απαγωγέας-πατέρας της μικρής Μαριέ Ελένης έδωσε συνέντευξη σε νορβηγικό ειδησεογραφικό δίκτυο αναφέροντας τους λόγους της απαγωγής.

Υπό τον τίτλο «Συνεχίζεται η συζήτηση επί του εγγράφου των ΗΕ» η αγγλόγλωσση τέλος εφημερίδα “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα ότι συνεχίστηκαν την Παρασκευή οι εικασίες και συζητήσεις για το αν το περιεχόμενο του εγγράφου που ετοίμασαν τα ΗΕ θα καθορίσει και το στίγμα των συνομιλιών στην Ελβετία την ερχόμενη βδομάδα αλλά και επί των τροποποιήσεων στο έγγραφο που υπέβαλε η ε/κ πλευρά.

Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ γράφοντας ότι ο ιδρυτής του R20 και πρώην Κυβερνήτης της Καλιφόρνια συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παλάτι των Ηλυσίων, ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση και στήριξη σε ό,τι αφορά τις πολιτικές για τις κλιματικές αλλαγές. Αλλού η εφημερίδα γράφει ο Ερντογάν απαγορεύει τη διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης του Δαρβίνου στα τουρκικά σχολεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα