Ο Αλετράς για το δάνειο της RCB

Με την κατάθεση του Σταύρου Αλετρά, πολιτικού μηχανικού και υπευθύνου του τομέα συμβολαίων της εταιρείας του Μιλτιάδη Νεοφύτου, συνεχίστηκε σήμερα η εκδίκαση της αγωγής που καταχώρησε ο κ. Νεοφύτου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ζητώντας την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης ύψους 22 εκ. ευρώ.



Σε γραπτή δήλωση που διάβασε ενώπιον του δικαστηρίου, ο κ. Αλετράς ανέφερε ότι περί τα τέλη Δεκεμβρίου του 2011, ο κ. Νεοφύτου του ζήτησε να μεταβεί μαζί του στη Λεμεσό για να συναντήσουν τον κ. Κυρίλ της Russian

Commercial Bank (RCB), «επειδή μιλώ καλά την αγγλική γλώσσα».

Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Νεοφύτου του ζήτησε να μάθει τη διεύθυνση της Τράπεζας καθώς η εταιρεία του «δεν είχε προηγουμένως οποιαδήποτε δοσοληψία με την τράπεζα αυτή και δεν γνωρίζαμε που βρισκόταν».

«Βρήκα το τηλέφωνο της RCB και τηλεφώνησα στο υποκατάστημα του Αγίου Τύχωνα και έμαθα πού βρισκόταν. Πήγαμε εκεί και ζητήσαμε τον κ. Κυρίλ. Συναντήσαμε κάποιον ονόματι Κυρίλ κι ο κ. Νεοφύτου του ανέφερε ότι ήλθαμε για το θέμα του δανείου της «Ομόνοιας» που του είχε μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι «εγώ τότε αντιλήφθηκα για πρώτη φορά ποίο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης», αναφέροντας επίσης ότι ο κ. Νεοφύτου ήταν και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Συλλόγου Ομόνοια Λευκωσίας.

Ο κ. Αλετράς ανέφερε ότι «αυτός ο κ. Κυρίλ δεν γνώριζε τίποτα για το θέμα κι αναρωτήθηκε μήπως δεν είναι αυτόν που γυρεύαμε, αλλά τον Κυρίλ Ζιμάριν, εκτελεστικό διευθυντή της RCB, ο οποίος βρισκόταν στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας παρά το δημόσιο κήπο της Λεμεσού. Μας εξήγησε πώς να πάμε εκεί».

Όπως είπε, «πήγαμε στα κεντρικά γραφεία όπου μας υποδέχθηκε ο κ. Ζιμάριν – τον οποίον πρώτη φορά έβλεπα – μαζί με το επιτελείο του που αποτελείτο από 3-4 άτομα. Μετά που ο κ. Νεοφύτου απολογήθηκε για την καθυστέρηση, ο κ. Ζιμάριν είπε ότι αντιλαμβάνεται ότι το αντικείμενο της συνάντησης ήταν ένα δάνειο ύψους €2.000.000 προς τον Αθλητικό Σύλλογο «Ομόνοια» και ρώτησε τον κ. Νεοφύτου τι είδους εξασφαλίσεις θα έβαζαν για το δάνειο αυτό».

Ο κ. Νεοφύτου, σύμφωνα με τον ίδιο, του απάντησε ρωτώντας «Δεν σας είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας;», προσθέτοντας ότι "ο κ. Νεοφύτου μιλούσε στα ελληνικά κι εγώ μετέφραζα στα αγγλικά».

Τότε, συνέχισε ο μάρτυρας, «ο κ. Ζιμάριν χαμογέλασε και είπε στον κ. Νεοφύτου αν αποδεχόταν να υπογράψει μια προσωπική εγγύηση για το δάνειο. Ο κ. Νεοφύτου αποδέχθηκε και ο κ. Ζιμάριν έδωσε εντολές στο επιτελείο του να ετοιμαστεί η σύμβαση του δανείου (loan agreement) καθώς και η σύμβαση εγγύησης του (personal guarantee for the loan)”. Η συνάντηση, ανέφερε, ολοκληρώθηκε και οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν χειραψίες και απήλθαν.

Ερωτηθείς από τον δικηγόρο του κ. Χριστόφια, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, εάν όντως ο κ. Νεοφύτου υπέγραψε τη σύμβαση του δανείου, ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά.

Στην κατάθεσή του, ο κ. Νεοφύτου είχε αναφέρει ότι περί τα τέλη του 2011, η Ομόνοια χρειαζόταν επειγόντως € 2.000.000 ώστε να περάσει τα κριτήρια του Δεκεμβρίου της UEFA και να μην της επιβληθούν κυρώσεις από τις ποδοσφαιρικές Αρχές. Όπως υποστήριξε, ο Δημήτρης Χριστόφιας του τηλεφώνησε και του είπε να πάει στη Λεμεσό να βρει τον Κιρίλ Ζιμάριν, Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή της Russian Commercial Bank (RCB), ο οποίος θα του έδιδε τα χρήματα που χρειαζόταν η Ομόνοια.

Πράγματι, ανέφερε, συναντήθηκε με τον κ. Ζιμάριν, τον οποίον δεν γνώριζε προηγουμένως, στην παρουσία του στενού του συνεργάτη Σταύρου Αλετρά και η εν λόγω τράπεζα συμφώνησε να δανειοδοτήσει την Ομόνοια με € 2.000.000 με μόνη εξασφάλιση την προσωπική του εγγύηση.

Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του, επειδή η προθεσμία των κριτηρίων ήταν πολύ κοντά και δεν προλαβαίναμε, ο κ. Χριστόφιας παρενέβη προς την Τράπεζα Κύπρου ώστε να αυξηθεί το όριο παρατραβήγματος της εταιρείας του και να καταβληθούν από εκεί τα χρήματα.

Ακολούθως, όπως είπε, όταν ερχόταν το δάνειο της RCB θα επιστρεφόταν κατευθείαν στην εταιρεία.

Πράγματι, πρόσθεσε, όταν εκταμιεύθηκε το δάνειο από την RCB, αυτό πήγε κατευθείαν στην εταιρεία, καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου ως τεκμήριο την κατάσταση λογαριασμού που δείχνει το εισερχόμενο έμβασμα. Πρέπει ωστόσο να αναφέρω ότι είχε υποστηρίξει ο κ. Νεοφύτου, πως παρά τις διαβεβαιώσεις του Δημήτρη Χριστόφια το δάνειο δεν αποπληρώθηκε, με αποτέλεσμα η RCB να του κινήσει αγωγή ως εγγυητή.

Η εκδίκαση της αγωγής θα συνεχιστεί στις 1, 2 και 3 Νοεμβρίου στη 13:00 το μεσημέρι λόγω της εγχείρησης στην οποία θα υποβληθεί ο δικηγόρος του κ. Νεοφύτου Χαρίλαος Βελάρης αλλά και λόγω της απουσίας του Επαρχιακού Δικαστή Νικόλαου Σάντη, για προσωπικούς λόγους, μετά από άδεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η πλευρά των δικηγόρων του κ. Νεοφύτου ανέφεραν στο δικαστήριο ότι στην υπόθεση θα κληθούν να καταθέσουν άλλοι 4 μάρτυρες και συγκεκριμένα ο Νικόλας Καρυδάς, πρώην ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, ο γιος του Μιλτιάδη Νεοφύτου ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας και ο λογιστής - ελεγκτής της εταιρείας.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαβούλευση προκειμένου να συμφωνηθούν κάποια παραδεκτά γεγονότα στην υπόθεση.

Ο Δικαστής κάλεσε επίσης τα διάδικα μέρη να εξετάσουν και το ενδεχόμενο του εξώδικου συμβιβασμού μέχρι την επανέναρξη της διαδικασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα