Ντους το πρωί ή το βράδυ; Τι λένε οι ειδικοί

Είσαι πρωινός τύπος ή προτιμάς να κάνεις το μπάνιο σου λίγο πριν κοιμηθείς, για να βάλεις στην συνέχεια τις ζεστές πιτζαμούλες και να πέσεις καθαρός στο κρεβάτι;

Σύμφωνα με την Aμερικανή παθολόγο Holly Philips, την οποία επικαλείται δημοσίευμα της ελληνικής Athens Voice, υπάρχουν οφέλη και μειονεκτήματα και στις δύο περιπτώσεις και η πιο κατάλληλη ώρα για το καθημερινό σου ντουζ θα πρέπει ιδανικά να εξαρτάται από την πορεία της καθημερινότητάς

σου και την υφή του δέρματος που έχεις.

Πιο συγκεκριμένα, θα ήταν καλύτερο να κάνεις μπάνιο το πρωί εάν:

1. Έχεις λιπαρό δέρμα

"Όσοι υποφέρουν από λιπαρό δέρμα θα ήταν καλύτερο να μπαίνουν στην μπανιέρα το πρωί πριν την δουλειά τους, καθώς το λάδι του δέρματος συσσωρεύεται κατά την διάρκεια της νύχτας και ένα ντουζ θα βοηθήσει στο να καθαριστούν οι πόροι του σώματος" δηλώνει η Phillips.

2. Είσαι δημιουργικό άτομο (ή χρειάζεται να είσαι δημιουργικός για την δουλειά σου)

Ένα χαλαρωτικό μπάνιο βοηθάει τον εγκέφαλο να φτάσει σε μία κατάσταση που ονομάζεται alpha brain wave όπου αισθανόμαστε χαλάρωση αλλά ταυτόχρονα αποκτούμε ενέργεια, κάτι παρόμοιο με το όταν κάνουμε διαλογισμό. Το μυαλό μας δηλαδή δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την γέννηση ιδεών και την πιο εύκολη επίλυση προβλημάτων.

3. Έχεις πρόβλημα με το πρωινό ξύπνημα

Όχι μόνο σε ξυπνάει πιο εύκολα και δεν είσαι σαν ζόμπι την υπόλοιπη ημέρα, αλλά το δροσερό νερό βοηθάει τον μεταβολισμό σου να αρχίσει να καίει από πολύ νωρίς και είναι έτσι ευεργετικό στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

4. Κόβεσαι στο ξύρισμα

Αγόρια! Εάν είστε απρόσεχτοι με το ξυραφάκι, καλό είναι να πλένεστε με το φως του ήλιου. Σύμφωνα με το οnline περιοδικό για την ανδρική υγεία Greatist, το σώμα μας παράγει μεγάλο αριθμό αιμοπεταλίων από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, που σημαίνει πως τυχόν αιμορραγίες σταματούν πολύ πιο εύκολα εκείνες τις ώρες παρά το βράδυ.

Από την άλλη, θα ήταν καλύτερο να κάνεις μπάνιο το βράδυ εάν:

1. Έχεις πρόβλημα με τον ύπνο

Σε αντίθεση με το κρύο, το ζεστό νερό και οι υδρατμοί που δημιουργεί χαλαρώνουν το σώμα και σου δίνουν μία αίσθηση ξεκούρασης και καθαριότητας που σε πείθει ψυχολογικά πως είναι ώρα για ύπνο.

2. Έχεις ξηρό δέρμα

Eάν το δέρμα σου φαίνεται να σε μισεί, καλύτερα να προγραμματίσεις το μπάνιο σου για μετά την δουλειά. Η δερματολόγος Tanya Kormeili δηλώνει πως τα πρωινά ντουζ συστήνονται μόνο σε ασθενείς με λιπαρή επιδερμίδα ενώ δεν κάνουν ιδιαίτερο καλό σε άτομα με έκζεμα ή ξηρότητα.

3. Έχεις πολλές εξωτερικές δουλειές

Εφόσον περνάς πολλές ώρες στον δρόμο, ειδικά όταν είσαι κάτω από τον ήλιο θα χρειαστεί να αφαιρέσεις από πάνω σου τον ιδρώτα και το καυσαέριο της πόλης στο τέλος της ημέρας, πριν σου προκύψουν δερματικά προβλήματα. Ακόμα όμως και αν η δουλειά σου είναι σε γραφείο αλλά απαιτεί μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς, σιγουρέψου πως ξεβγάζεις την μόλυνση του περιβάλλοντος από το δέρμα σου με το που γυρίσεις στο σπίτι, γιατί διαφορετικά οι πόροι σου θα κλείσουν και άντε μετά να τους ξανά ανοίξεις!

Keywords
Τυχαία Θέματα