«Νοσεί» το Νοσοκομείο Λεμεσού

Χαιρετίζει την επίσκεψη των οργανωμένων ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια η ΠΑΣΥΚΙ
Σωρεία ελλείψεων και κενών, έλλειψη συντονισμού, τεράστιες λίστες αναμονής εντοπίζει ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών, Μάριος Κούλουμας

Την πρωτοβουλία των οργανωμένων ασθενών να επισκεφθούν δημόσια νοσηλευτήρια για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν, όπως επίσης και τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες αγωνίζονται οι κυβερνητικοί γιατροί για να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και εξυπηρέτηση στον κάθε πάσχοντα ασθενή, χαιρέτισε με χθεσινή ανακοίνωσή της η

Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών.

Με αφορμή την επίσκεψη της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, η ΠΑΣΥΚΙ επισημαίνει ότι «οι θλιβερές συνθήκες εργασίας και η απελπιστική κατάσταση που διαδραματίζεται πλέον καθημερινά έχει επιφέρει πλέον την απόγνωση. Οι κυβερνητικοί γιατροί έχουν καταντήσει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς τους πάσχοντες συνανθρώπους τους σε διαδρόμους, πρόχειρα ράντζα και σε πατώματα».

Είναι να διερωτάται κάποιος, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ποιος είναι ο υπαίτιος, ποιος είναι ο υπεύθυνος που το επιτρέπει, και σε ποιον αξίζει να περιθάλπεται κάτω από τέτοιες συνθήκες. Μάταια και στο κενό καταλήγουν οι προειδοποιήσεις, οι προτροπές και οι παροτρύνσεις μας. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Κάνουν προς ακούν αλλά τίποτα, πλήρης απραξία».

Αφέθηκαν στην τύχη τους
Όπως επισημαίνουν οι κυβερνητικοί γιατροί, «τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν δυστυχώς αφεθεί στην τύχη τους από πολλού, έχουν ήδη καταρρεύσει εν αναμονή της περιβόητης αυτονόμησης, ωσάν να είναι η λυτρωτική λύση όλων των προβλημάτων, η πανάκεια. Μέχρι την αυτονόμηση, όμως, τι μέλλει γενέσθαι; Ένας ακόμη χρόνος αναμονής και απραξίας;».

Τέλος, η ΠΑΣΥΚΙ επισημαίνει ότι «έφτασε η ώρα, ήρθε ο καιρός για να ενώσουν οι ασθενείς τις φωνές τους με τους λειτουργούς υγείας. Το όραμα, οι στόχοι και οι αγώνες είναι κοινοί: όλοι στο ίδιο χαράκωμα βρισκόμαστε και για τον ίδιο σκοπό αγωνιζόμαστε.

Η δημόσια υγεία είναι σε κρίσιμη καμπή, κινδυνεύει θανάσιμα με βαριές επιπτώσεις για τους ασθενείς: η στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων πρέπει να είναι άμεση και κατεπείγουσα, έστω και την ύστατη. Τέρμα πλέον η παθητική αναμονή για την αυτονόμηση: ο αγώνας για διάσωση των κρατικών νοσηλευτηρίων πρέπει να αρχίσει».

Πολλά τα προβλήματα
Η «Σημερινή» επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, Μάριο Κούλουμα, ο οποίος επιβεβαίωσε στην εφημερίδα μας τα κακώς έχοντα των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Όπως ανέφερε ο κ. Κούλουμας, οι οργανωμένοι ασθενείς πραγματοποιούν μια σειρά από επισκέψεις στα δημόσια νοσηλευτήρια για να αφουγκραστούν τις ανάγκες των ασθενών.

Πρόσφατα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κούλουμας, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ασθενών βρέθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου και διαπιστώθηκε σωρεία κενών, ελλείψεων, καθυστερήσεων, τεράστιων λιστών αναμονής καθώς και υπερβολική ταλαιπωρία των ασθενών. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κούλουμας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η Ομοσπονδία είχε την ευκαιρία να μιλήσει τόσο με εργαζόμενους, όσο και με ασθενείς.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που εντόπισαν μιλώντας με τους ασθενείς, ο κ. Κούλουμας ανέφερε ότι το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που διαπιστώθηκε είναι οι λίστες αναμονής, καθώς και η έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων γιατρών, λόγω της υποστελέχωσης.

«Αυτήν τη στιγμή», επεσήμανε ο κ. Κούλουμας, «το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού δεν διαθέτει ενδοκρινολόγο», προσθέτοντας ότι σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται και στο οφθαλμολογικό τμήμα. Εκτός αυτού, πρόβλημα υπάρχει και στις σοβαρές εργαστηριακές εξετάσεις, όπου οι ασθενείς παραπέμπονται στο Νοσοκομείο Λευκωσίας και περιμένουν μήνες μέχρι να έχουν τα αποτελέσματά τους.

Πρόβλημα και στις Πρώτες Βοήθειες
Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου, μιας και όπως ανέφερε ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών, δεν είναι μόνο υποστελεχωμένο σε ανθρώπινο προσωπικό το τμήμα, αλλά παρουσιάζει σημαντική έλλειψη στις κλίνες (διαθέτει μόνο οκτώ). Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κούλουμας, «έχουν ενημερώσει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που ασθενείς περιμένουν μέχρι και 10 ώρες για να εξυπηρετηθούν».

Καταληκτικά, ο κ. Κούλουμας ανέφερε ότι η Ομοσπονδία θα ετοιμάσει μια σειρά από εισηγήσεις και εφικτές λύσεις, τις οποίες και θα αποστείλει στο Υπουργείο Υγείας με σκοπό να απαμβλυνθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα τα προβλήματα που εντοπίζονται. Εξέφρασε, δε, ξανά την πεποίθηση ότι όλα τα κακώς έχοντα θα λυθούν μέσα από την αυτονόμηση και ευρύτερα τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υγείας.

Κάπνισμα και ΓεΣΥ στην Επιτροπή Υγείας
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σήμερα συνεδριάζει για πρώτη φορά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας για το 2017. Κατά τη συνεδρία, η Επιτροπή Υγείας θα ασχοληθεί με τα ακόλουθα θέματα:

· Ο περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νόμος του 2016.

· Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2016 (Πρόταση νόμου των βουλευτών κ. Κώστα Κωνσταντίνου και Νίκου Νουρή εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού). Επανεξέταση έπειτα από αναβολή της συζήτησής τους στην Ολομέλεια, ημερομηνίας 2 Δεκεμβρίου 2016.

· Ο περί Προτύπων Ποιότητας και Ασφάλειας (Δωρεά, Προμήθεια, Έλεγχος, Επεξεργασία, Συντήρηση, Αποθήκευση και Διανομή) Ανθρώπινων Ιστών, Κυττάρων και Παράγωγων Προϊόντων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016.

· Οι περί Προτύπων Ποιότητας και Ασφάλειας Ανθρώπινων Ιστών, Κυττάρων και Παράγωγων Προϊόντων (Ιχνηλασιμότητα, Κοινοποίηση Σοβαρών Ανεπιθύμητων Αντιδράσεων και Συμβάντων, Κωδικοποίηση, Επεξεργασία, Συντήρηση, Αποθήκευση και Διανομή) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2016.

· Ο περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016. (Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας). Συνέχεια της κατ’ άρθρον συζήτησης.

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Υγείας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, εκπρόσωποι του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Φορολογίας, του Γενικού Λογιστηρίου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα