Νέα στοιχεία για τον φόνο της Δάφνης Γκαλίζια

Η βόμβα, η οποία χρησιμοποιήθηκε για να δολοφονηθεί η δημοσιογράφος και μπλόγκερ εναντίον της διαφθοράς Δάφνη Καρουάνα Γκαλίζια μάλλον πυροδοτήθηκε δια μέσου τηλεφωνήματος από σκάφος στα ανοιχτά της Μάλτας, δήλωσε ερευνητής την Τρίτη, στο πλαίσιο της παρουσίασης των προκαταρκτικών αποδεικτικών στοιχείων εναντίον τριών υπόπτων.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters η δημοσιογράφος σκοτώθηκε από την ισχυρή έκρηξη καθώς οδηγούσε

κοντά στο σπίτι της στο χωριό Μπιντνίζα στις 16 Οκτωβρίου, μια δολοφονία η οποία ταρακούνησε την Ευρώπη εγείροντας ερωτηματικά για το κράτος δικαίου στο μικρό μεσογειακό νησί.

Νωρίτερα το Δεκέμβριο οι αδελφοί Άλφρεντ και Τζόρτζ Ντετζιόρτζιο και ο Βίνς Μούσκατ συνελήφθησαν σε σχέση με την δολοφονία.

Οι τρεις άνδρες, οι οποίοι είναι γνωστοί στην Αστυνομία, έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη με την υπόθεση.

Η Αστυνομία άρχισε να παρουσιάζει τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει εναντίον των τριών ενώπιον δικαστηρίου στη Μάλτα, το οποίο είναι εντεταλμένο να αποφασίσει κατά πόσο να διατάξει την διενέργεια δίκης.

Ένας από τους βασικούς ερευνητές, ο Κιθ Άρνοντ, περιέγραψε πως μια ομάδα από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ, η οποία ήλθε μετά από αίτημα της Κυβέρνησης της Μάλτας για να βοηθήσει στην διαλεύκανση του εγκλήματος, επικεντρώθηκε σε ένα αριθμό τηλεφώνου το οποίο έλαβε μήνυμα την ώρα της έκρηξης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία ο αριθμός δεν ήταν συνδεδεμένος με κινητό τηλέφωνο αλλά με ηλεκτρονικό κύκλωμα το οποίο χρησιμοποιείται για συσκευές που είναι τηλεχειριζόμενες. Η συσκευή ενεργοποιήθηκε στις 02.00 τοπική ώρα στο Μπιντνίζα την ημέρα της έκρηξης και απενεργοποιήθηκε την ώρα της έκρηξης.

Μέρος του ηλεκτρονικού κυκλώματος βρέθηκε αργότερα στα συντρίμμια του αυτοκινήτου.

Στοιχεία κινητής τηλεφωνίας υποδηλούν ότι η συσκευή ενεργοποιήθηκε από τηλεφώνημα που έγινε από την θαλάσσια περιοχή.

Εικόνες από κάμερες παρακολούθησης CCTV δείχνουν ένα σκάφος που ανήκει στους αδελφούς Ντετζιόρτζιο να σαλπάρει γύρω στις 0800 το πρωί την ημέρα της δολοφονίας. Το σκάφος είδαν στην θάλασσα γύρω στις 1450 χωρίς να κινείται την ώρα της έκρηξης ενώ έπειτα επέστρεψε στο λιμάνι.

Οι τρεις ύποπτοι δεν υπήρξαν ποτέ στόχος των συχνά έντονων κειμένων της Καρουάνα Γκαλίζια, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για τα κίνητρά τους. Η οικογένεια της μπλόγκερ θεωρεί ότι οι άνθρωποι που διέταξαν την δολοφονία της παραμένουν ελεύθεροι.

Η ακρόαση συνεχίζεται την Τετάρτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα