Να αποκλιμακωθεί η ρωσοτουρκική κρίση λένε Ομπάμα και Ολάντ

Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Μπαράκ Ομπάμα και Φρανσουά Ολάντ κράτησαν χαμηλά τους τόνους στην ρωσοτουρκική κρίση για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, συστήνοντας την αποφυγή της κλιμάκωσης. Στην κοινή τους δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών συνομιλιών τους στο Λευκό Οίκο, πρώτος ο Γάλλος πρόεδρος, αν και χαρακτήρισε σοβαρό το περιστατικό, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι εστιασμένοι και

στοχευμένοι στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν θα πρέπει να κλιμακωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες», είπε.

Πρόσθεσε ότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από την Τουρκία πως θα δοθούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία του περιστατικού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη ξεκάθαρες πληροφορίες. Οι ΗΠΑ θα δουν τα στοιχεία που θα προσκομίσουν η Τουρκία και η Ρωσία, αλλά και την ενημέρωση από τις δικές τους υπηρεσίες και θα κρίνουν.

«Πάντως, όπως είπε κι ο Φρανσουά (Ολάντ), η κατάσταση δεν θα πρέπει να κλιμακωθεί», είπε ο κ. Ομπάμα.

Στη μακρά τους συνομιλία, Ομπάμα και Ολάντ συμφώνησαν να επεκτείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και στο Ιράκ, σε μία προσπάθεια να επανακτηθεί έδαφος που βρίσκεται στα χέρια των Ισλαμιστών.

Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Φρανσουά Ολάντ είπε πως ΗΠΑ και Γαλλία θα πρέπει επίσης να μοιράζονται περισσότερο τις πληροφορίες που διαθέτουν, σε μία προσπάθεια να εκδιώξουν τον ISIS από στρατηγικές περιοχές.

Επίσης, δεσμεύθηκε να κλείσει τη ροή μαχητών στη Συρία, σε όλο το μήκος της Συριακής μεθορίου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως ο συνασπισμός χωρών του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν μπορούμε να προσφέρουμε στους τρομοκράτες τη νίκη, να κατορθώσουν ν’ αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε τις ζωές μας», είπε.

Στο ερώτημα αν η Γαλλία είναι ανοιχτή στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων, ο Πρόεδρος Ολάντ ήταν αρνητικός.

«Η Γαλλία δεν θα εμπλακεί σε χερσαίες επιχειρήσεις, αλλά θα βρισκόμαστε με κάθε άλλο μέσο στην περιοχή βοηθώντας τους συμμάχους μας», είπε.

Ασαφής παραμένει για την ώρα η στάση του Λευκού Οίκου στη γαλλική επιδίωξη για βαθύτερη συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι σκοπεύει να συζητήσει άμεσα με τον Πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία το ενδεχόμενο να αλλάξει η χώρα στάση στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Εύχομαι στο συγκεκριμένο ζήτημα να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης ώστε όλοι μαζί να εξαλείψουμε την τρομοκρατική και εγκληματική απειλή του Ισλαμικού Κράτους», είπε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι με το Γάλλο ομόλογό του μοιράζονται την άποψη πως οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της «μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης στη Συρία έχουν ενισχύσει το καθεστώς Άσαντ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναλάβει πιο εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης.

Προς το τέλος της δημοσιογραφικής διάσκεψης και ενώ ήδη είχαν αρχίσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να σχολιάζουν την τοποθέτησή του ως «ευγενική άρνηση», ο Μπαράκ Ομπάμα αφού μίλησε για τις απώλειες που είχαν οι Ρώσοι από τις επιθέσεις των Ισλαμιστών, διευκρίνισε ότι υπάρχουν διάφορα συμφέροντα των δυνάμεων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος και τα οποία θα πρέπει να συγκλίνουν.

«Πρέπει να καταστρέψουμε μαζί τους τζιχαντιστές», είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Πρόεδρος Ομπάμα, προσθέτοντας ότι ράγισε η καρδιά του όταν χτύπησαν το Παρίσι.

«Στο λαό της Γαλλίας βλέπουμε τους εαυτούς μας», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Ολάντ ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για την αλληλεγγύη και την άμεση στήριξη που έδειξε τόσο ο ίδιος όσο και ο αμερικανικός λαός.

«Θα ήθελα επίσης να σημειώσω πως η στήριξη και το μήνυμα του αμερικανικού λαού προς τη Γαλλία δεν θα ξεχαστεί. Είναι αλήθεια πως από την 11 Σεπτεμβρίου όλοι μας νοιώσαμε Αμερικανοί ενώ όλος ο κόσμος ένοιωσε Γάλλος την περασμένη εβδομάδα».

Για την κρίση στη Συρία, είπε ότι αφορά άμεσα την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, καθώς υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους.

«Τόσο η Γαλλία όσο και η Ευρώπη δεν θα γυρίσουν την πλάτη σ’ αυτούς τους ανθρώπους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους και των παιδιών τους για ένα καλύτερο μέλλον».

Ο Πρόεδρος Ομπάμα έστειλε μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως και η ίδια θα πρέπει να βελτιώσει τα μέτρα ασφαλείας εναντίον της διάχυσης του τζιχαντισμού στο έδαφός της, σημειώνοντας πως οι θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να κάνουν περισσότερα για να ελέγξουν την κίνηση ξένων μαχητών στα εδάφη τους.

Σε άλλο σημείο, για το εάν υπάρχει ημερομηνία για την αποχώρηση του Προέδρου Άσαντ, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι δεν μπορεί να θέσει ένα χρονικό όριο στην αποχώρηση Άσαντ, καθώς επιθυμεί αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό.

«Είναι οι χειρισμοί του Άσαντ που οδήγησαν στην έξαρση της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα