Ν. Παπαδόπουλος: Αυτό που συζητείται είναι το Σχέδιο Ανάν

«Διαφωνούμε με αυτό που συζητείται και όχι με την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, διότι αυτό που συζητείται είναι το σχέδιο Ανάν», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» ο κ. Παπαδόπουλος επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίσσεται

η διαδικασία των συνομιλιών όσον αφορά στο θέμα της εκτός Κύπρου συζήτησης του περιουσιακού, καθώς και τις «εποικοδομητικές ασάφειες» που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιθυμεί αφήσει εντός της πολιτικής συμφωνίας.

«Σήμερα άκουσα για πρώτη φορά να λέει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα υπογράψει λύση με κενά που θα επιλύσουμε στη συνέχεια και μάλιστα όχι μικρά κενά. Τα κενά αυτά είναι η πεμπτουσία της συμφωνίας που θα έχουμε μπροστά μας», είπε προσθέτοντας ότι συμφωνία με κενά, σημαίνει ενδιάμεση λύση.
«Όταν θα δώσουμε στην τουρκική πλευρά όλα όσα ζητάει στο Κυπριακό, έχει κάνεις την ψευδαίσθηση ότι θα έρθουν μετά να επιλύσουν τις εποικοδομητικές ασάφειες υπέρ μας;» διερωτήθηκε.

«Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η καλύτερη για την τουρκική πλευρά και η χειρότερη για τη δική μας», είπε και συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος ετοιμάζεται να φέρει κάτι χειρότερο από το Σχέδιο Ανάν, το οποίο απορρίφθηκε από τον κυπριακό λαό.

«Τα έγγραφα που διαβάσαμε στο Προεδρικό είναι το σχέδιο Ανάν, αλλά τα πράγματα είναι χειρότερα, καθώς οι συνιστώσες πολιτείες θα μπορούν να υπογράφουν διεθνείς συνθήκες σε συγκεκριμένες κατηγορίες και μάλιστα πιο διευρυμένες από το Σχέδιο Ανάν», είπε.

Όσον αφορά στο περιουσιακό, ο κ. Παπαδόπουλος χαιρέτισε το γεγονός ότι θα συζητηθεί, αλλά εξέφρασε την απορία γιατί αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο εξωτερικό. Ούτως ή άλλως, πρόσθεσε, διαρροές θα υπάρξουν, όπου κι αν γίνουν οι συνομιλίες. «Νομίζω ότι κάποιοι φοβούνται να μάθουν οι πρόσφυγες και οι ιδιοκτήτες τι συζητείται στο περιουσιακό», ανέφερε.

Εξάλλου, όπως υπογράμμισε, η θέση του Προέδρου του ΔΗΚΟ είναι το εδαφικό να συζητηθεί στην Κύπρο, όπου υπάρχουν όλα τα στοιχεία, τα αρχεία και οι θεσμοί, όπως το κτηματολόγιο, για να μπορεί ο ΠτΔ να συμβουλευτεί όποιους χρειάζεται.

«Εμείς λέμε να συζητήσουμε αμέσως το εδαφικό και όχι τα κεφάλαια που συμφέρουν την Τουρκία. Ας δείξει η τουρκική πλευρά αν έχει καλή διάθεση να κάνει κινήσεις για να λυθεί το πρόβλημα. Είναι ανάγκη να περιμένουμε έναν ακόμη μήνα για να διαπιστώσουμε τις προθέσεις της Τουρκίας, αφού θα έχουμε συνεχίσει τις δικές μας επιχειρήσεις;», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα