Μόνο φάρμακα και ιατρικές προμήθειες στους εγκλωβισμένους

Μόνο φάρμακα και ιατρικές προμήθειες πέρασαν το πρωί από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας, ενώ το φορτηγό των Ηνωμένων Εθνών δεν πήγε να φορτώσει τις προμήθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους εγκλωβισμένους της χερσονήσου της Καρπασίας από τις Κρατικές Αποθήκες.

Το φορτηγό των φαρμάκων πέρασε από το οδόφραγμα λίγο μετά τις 10 το πρωί.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ οι κατοχικές αρχές έχουν δώσει οδηγίες στους Τ/κ που βρίσκονται στο σημείο ελέγχου στο Λήδρα Πάλας, στην κατεχόμενη Λευκωσία, να ελέγξουν το περιεχόμενο του φορτηγού.

Εξάλλου,

για το θέμα αναμένεται σύντομα ανακοίνωση και από τα ΗΕ.

Εδώ και 43 χρόνια, μία φορά τον μήνα, μεταφέρονται, με φορτηγά των Ηνωμένων Εθνών, προμήθειες και είδη πρώτης ανάγκης στους εγκλωβισμένους της Καρπασίας.

Να σημειωθεί ότι όπως είχε ανακοινωθεί εξαρχής, στα φάρμακα δεν θα επιβάλλονται δασμοί.

Υπενθυμίζεται ότι το «υπουργείο εξωτερικών» στα κατεχόμενα, είχε ανακοινώσει ότι από την 1η Οκτωβρίου θα επιβάλλει δασμούς σε ορισμένα προϊόντα που περιλαμβάνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στους εγκλωβισμένους βάσει της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης, υποστηρίζοντας ότι αυτά που δεν χρειάζονται οι Ε/κ τα πουλούν σε Τ/κ και πως το θέμα των εγκλωβισμένων τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης από την ε/κ πλευρά.

Αιτιολογώντας την απόφασή του, υποστήριξε ότι μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, οι εγκλωβισμένοι μπορούν να προμηθευτούν ό,τι θέλουν και δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται η αποστολή των προμηθειών προς αυτούς, μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

«Δασμούς», η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν πρόκειται να πληρώσει, κατέστησε σαφές ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι χθες το απόγευμα είχε επικοινωνία για το θέμα με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Αν η στάση του ψευδοκράτους δεν αλλάξει, είπε, σήμερα θα περάσουν μόνο φάρμακα και η υπόλοιπη ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα προχωρήσει.
Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η επιβολή λεγόμενων "δασμών" στα προϊόντα που μεταφέρονται από τις ελεύθερες περιοχές στους εγκλωβισμένους, συνιστά απάνθρωπη μεταχείριση των εγκλωβισμένων, η οποία θα καταγγελθεί στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δεν υπάρχει περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία να πληρώσει "δασμούς" προς το ψευδοκράτος, δήλωσε, εξάλλου, κατηγορηματικά και ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου.

Αν εφαρμοστεί το μέτρο, δήλωσε ο κ. Φωτίου, θα προκαλέσει απανωτά προβλήματα στη διαβίωση των εγκλωβισμένων.

Η ενέργεια αυτή, τόνισε, παραβιάζει τη συμφωνία της Γ' Βιέννης και έχει ξεκάθαρα πολιτικές διαστάσεις, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.
Την παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ζήτησε, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έθεσε το θέμα στον Antόnio Guterres.
Παράλληλα, εξετάζονται περαιτέρω ενέργειες, που θα ληφθούν σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, για καταγγελία της στάσης της τουρκικής πλευράς στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα.

Σε επαφή με τις πλευρές, σε σχέση με τη διανομή προμηθειών για ανθρωπιστικούς σκοπούς, που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα, παραμένει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με το πώς χειρίζεται το θέμα που προέκυψε η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα