Μολυσμένα ζώα σε φάρμες Παγκύπρια μετά από γκάφα ολκής

Γκάφα ολκής από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας έχει ως αποτέλεσμα ο καταρροϊκός πυρετός των αιγοπροβάτων να επεκταθεί σε ολόκληρη την Κύπρο, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, δύο φάρμες στη Λεμεσό και μία στην Πάφο προμηθεύτηκαν μολυσμένους τράγους και κριούς με καταρροϊκό πυρετό από τη μονάδα του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών στην Αθαλάσσα. Μέχρι στιγμής καταγραμμένα

κρούσματα υπήρχαν σε Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο, όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου».

Η μειωμένη παραγωγή γάλακτος κίνησε υποψίες

Οι κτηνοτρόφοι στις περιοχές που ήταν απαλλαγμένες από τον καταρροϊκό πυρετό παρατήρησαν τις τελευταίες ημέρες μειωμένη παραγωγή γάλακτος, κάτι που τους οδήγησε στη διενέργεια ελέγχου προκειμένου να διαφανεί από πού προκύπτει το πρόβλημα.

Το αποτέλεσμα κατέδειξε ότι τα ζώα ήταν μολυσμένα, κάτι που έθεσε σε συναγερμό τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, που πήραν δείγματα και από αιγοπρόβατα που προϋπήρχαν στις μονάδες για να διαπιστώσουν κατά πόσο έχουν προσβληθεί με την ασθένεια. Τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι η Πειραματική Έπαυλη Αθαλάσσας, προμηθεύει σε κτηνοτρόφους, αίγες, τράγους και ερίφια για σκοπούς αναπαραγωγής, τα οποία είναι υψηλής γενετικής αξίας και ανθεκτικά στις ασθένειες.

Από τον καταρροϊκό πυρετό, δεκάδες ζώα πεθαίνουν καθημερινά και η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου, παρά το γεγονός ότι έπεσαν σε κάποιο βαθμό οι θερμοκρασίες, γεγονός που περιορίζει την εξάπλωση της ασθένειας.

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε 100 φάρμες

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού παρουσιάστηκαν μέχρι τις 6 Νοεμβρίου 2016 -με βάση την ενημέρωση που έτυχε το Παγκόσμιο Γραφείο Επιζωοτιών (OIE)- σε 100 φάρμες, 96 ποιμνιοστάσια και 4 βουστάσια στις επαρχίες Λάρνακας, Λευκωσίας και Αμμοχώστου.

Κίτι, Αναφωτία, Μεννόγια, Άγιος Θεόδωρος, Κιβισίλι, Δρομολαξιά, Ορόκλινη, Αθηένου, Καλό Χωριό, Μαζωτός, Πύλα, Ζύγι, Κλαυδιά, Ψευδάς, Κόσιη, Λύμπια, Αυγόρου, Αχερίτου, Λιοπέτρι και Δασάκι Άχνας είναι τα τελευταία περιστατικά που καταγράφηκαν και αφορούν αιγοπρόβατα. Φάρμες αγελάδων μολύνθηκαν στην Αναφωτία, Αθηένου και Λύμπια.

Τα πρώτα κρούσματα φέτος εμφανίστηκαν στην Κύπρο στις 19 Σεπτεμβρίου σε πρόβατα στην επαρχία Λάρνακας και ενάμιση μήνα μετά οι κτηνοτρόφοι εξακολουθούν να δηλώνουν μολυσμένα ζώα στις φάρμες τους και θανάτους. Ο καταρροϊκός πυρετός προσβάλλει ιδιαίτερα τα πρόβατα όπως επίσης τις αίγες, τα βοοειδή καθώς και άγρια μηρυκαστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα