Μνημόνιο Συνεργασίας για πυρκαγιές μεταξύ Κύπρου- Λιβάνου

Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα Πυρόσβεσης Δασικών Πυρκαγιών, υπέγραψε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης με τον Υπουργό Άμυνας του Λιβάνου Yaacoub Sarraf.


Σε τελετή στο Υπουργείο Γεωργίας, οι δύο Υπουργοί εξήραν τους στενούς δεσμούς Κύπρου και Λιβάνου, σημειώνοντας την προθυμία και των δύο πλευρών για υπογραφή και άλλων μνημονίων σε άλλους τομείς. Αναμένεται ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι,

οι δύο χώρες θα μπορούν να αντιμετωπίσουν από κοινού την κατάσβεση πυρκαγιών.

Καλωσορίζοντας τον Υπουργό Άμυνας του Λιβάνου, ο κ. Κουγιάλης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το μνημόνιο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στις δύο χώρες. «Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ενδυναμωθεί σημαντικά, με συχνές ανταλλαγές επισκέψεων σε υψηλό πολιτικό αλλά και τεχνοκρατικό επίπεδο και θεωρώ ότι με αυτή τη συγκεκριμένη συμφωνία ενισχύονται οι σχέσεις και οι δεσμοί μας ακόμη περισσότερο».

Για τη συμφωνία, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι οι δύο χώρες έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια από πυρκαγιές και «ευελπιστούμε ότι με αυτήν τη νέα συμφωνία που υπογράφεται, στο μέλλον οι δύο χώρες θα μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις δασικές πυρκαγιές και ταυτόχρονα θα μπορούμε να αποστέλλουμε η μία χώρα στην άλλη βοήθεια σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή να μειωθεί ο χρόνος ανταπόκρισης».

Ο κ. Κουγιάλης είπε ότι μέσα στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα, ομάδες τεχνοκρατών και από τις δύο χώρες θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το «καλοκαίρι του 2018 θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την οποιαδήποτε δασική πυρκαγιά».

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σαράφ εξέφρασε την ευαρέσκειά του που βρίσκεται στην Κύπρο και ότι η διμερής σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας «είναι πάλι σε καλό δρόμο. Πρέπει να δηλώσω ότι η Κύπρος είναι πολύ πολύ αγαπητή φίλη του Λιβάνου. Και οι δύο χώρες έχουν ζήσει μεγάλες δοκιμασίες λόγω πυρκαγιών. Έχουμε χάσει περισσότερο από το 80% των φυσικών πόρων μας από την πλευρά της δασοκομίας. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναπτύξουμε κάθε προσπάθεια για να σώσουμε ό,τι έχει απομείνει».
Ο κ. Σαράφ είπε ότι είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ενισχύουμε, βήμα προς βήμα, την ανοικοδόμηση των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί εδώ και αιώνες.
Μετέφερε μήνυμα φιλίας στον λαό της Κύπρου, χαρακτηρίζοντας «ευλογία» που βρίσκεται στην Κύπρο, ανήμερα της Γιορτής του Αποστόλου Ανδρέα. «Αυτή η χώρα είναι ευλογημένη και είμαι εδώ για να μεταδώσω την αγάπη και τη φιλία του λαού μου και σας υπόσχομαι ότι θα έχουμε πολύ περισσότερη συνεργασία».

Εξέφρασε την ελπίδα να υπογραφούν και άλλες διμερείς συμφωνίες για το εμπόριο, τον τουρισμό, το περιβάλλον, τη γεωργία, καθώς και τη δημιουργία ναυτιλιακής γραμμής.

Τέλος, ο κ. Κουγιάλης διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να επεκτείνει αυτή τη συνεργασία στον τομέα της γεωργίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της προστασίας των υδάτινων πόρων των δύο χωρών, ενώ είπε ότι προσβλέπει στην ενίσχυση των σχέσεών μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα