Μνημόνιο συνεργασίας ΕΔΕΚ – «Δίκαιης Ρωσίας»

Σε μνημόνιο συνεργασίας κατέληξαν σήμερα η ΕΔΕΚ και το ρωσικό κόμμα Μια Δίκαιη Ρωσία. Το μνημόνιο, το οποίο αφορά συνεργασία σε θέματα πολιτικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά, υπέγραψαν ο πρόεδρος του Κινήματος, Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ρωσικού

κόμματος, Αλεξάντερ Ρομάνοβιτς.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση της υπογραφής του Μνημονίου, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αυτή την περίοδο η ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι απαραίτητη με δεδομένο τις κρίσιμες εξελίξεις στο χώρο της Μέσης Ανατολής, αλλά και του Κυπριακού, σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η μονοπωλιακή διαχείριση του ζητήματος από τις ΝΑΤΟϊκές χώρες, και κυρίως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οποίες έχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, που βιώνει ο λαός και ήταν πρωταγωνίστριες στο σχεδιασμό και τη στήριξη της τουρκικής εισβολής.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως οι δύο αυτές χώρες προσπαθούν εδώ και κάποια χρόνια να επιβάλουν μια λύση στο Κυπριακό που με τρόπο έμμεσο ή άμεσο να κηδεμονεύουν τη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας. “Θεωρούμε ότι η εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα σήμερα στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής είναι αναγκαία και απαραίτητη και ενισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες που καταβάλλονται για δίκαιη και βιώσιμη, δημοκρατική λύση στο Κυπριακό”, είπε και αναφέρθηκε στις τρεις προτάσεις της ΕΔΕΚ για ενίσχυση των προσπαθειών λύσης, αλλά και στην αντιμετώπιση των ευρύτερων προβλημάτων στη Μέση Ανατολή.

Ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο είπε πως η υπογραφή μεταξύ των δύο κομμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα κόμματα αντιπροσωπεύουν άμεσα μερίδα του λαού. Ευχήθηκε κάθε καλό στα δύο κόμματα και εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία να φέρει απτά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς που προνοεί η συνεργασία.

Ο κ. Ρομάνοβιτς από πλευράς του ανέφερε αρχικά ότι ο Πρόεδρος του κόμματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί καθώς βρίσκεται υπό το καθεστώς των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί λόγω της στάσης του στο θέμα της Κριμαίας, όπως και πολλοί άλλοι Ρώσοι βουλευτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επειδή, όπως είπε, ψήφισαν υπέρ του δικαιώματος του λαού της Ρωσίας και της Κριμαίας να είναι μαζί.

Σημείωσε επίσης ότι η υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ των δύο κομμάτων θα βοηθήσει στη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος. Τόνισε, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ότι ο λαός της χώρας ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας θα πρέπει να ζήσουν σε πατρίδα για να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον αλλά και ανεξαρτήτως των αποφάσεων που λαμβάνονται στην Ουάσινγκτον, στην Άγκυρα και το Λονδίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα