Μνήμη δολοφονηθέντων Καβάζογλου & Μισιαούλη

Τ Η Ν ΠΑΡΕΛΘΟΥΣΑ Κυριακή, η ηγεσία του ΑΚΕΛ τέλεσε το 52ο ετήσιο μνημόσυνο των δολοφονηθέντων από την τουρκική τρομοκρατική ΤΜΤ στελεχών του κόμματος, Καβάζογλου και Μισιαούλη. Ένα επίκαιρα ενδιαφέρον ερώτημα: Θα επέτρεπαν άραγε ο κ. Ακιντζί και οι Τούρκοι Κατακτητές, στη Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας να ψηφίσει μια ετήσια σχολική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Καβάζογλου και Μισιαούλη;

Θα επέτρεπαν άραγε,

κάθε χρόνο να διανέμεται στα ελληνικά σχολεία της Κύπρου, αυτούσιο το ολιγοσέλιδο λεύκωμα που εξέδωσε το 1965 το ΑΚΕΛ για τη δολοφονία των δύο ηρωικών Ακελιστών και το είχε επανεκδώσει και διανείμει το 2005 στους αναγνώστες της η εφημερίδα «Χαραυγή» του ΑΚΕΛ;

Κ Υ Ρ Ι Α Κ Η 11η Απριλίου 1965, οι φονιάδες της ΤΜΤ, δηλαδή του εν Κύπρω απ’ το 1958 ένοπλου στρατιωτικού βραχίονα του Γραφείου Ειδικού Πολέμου της Τουρκίας, δολοφόνησαν σε ενέδρα, κοντά στη Λουρουτζίνα, τον ανυπότακτο αριστερό συνδικαλιστή, αρθρογράφο και αγωνιστή Ντερβίς Αλή Καβάζογλου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και τον σύντροφό του Κώστα Μισιαούλη, οδηγό του οχήματος, με το οποίο ταξίδευσαν για να συναντήσουν συνεργάτες τους εκ της Λουρουτζίνας.

- ΗΤΑΝ στο δεύτερο έτος της ένοπλης Τουρκανταρσίας που εξαπέλυσε εναντίον των Ελλήνων Κυπρίων και της Κυπριακής Δημοκρατίας το Γραφείο Ειδικού Πολέμου της Τουρκίας μ’ επικεφαλής την τ/κ ηγεσία των Κουτσιούκ &Ντενκτάς. Οι ένοπλοι τρομοκράτες των οποίων είχαν ήδη εξαναγκάσει διά της βίας τον τ/κ πληθυσμό σε εγκλεισμό στους ελεγχόμενους από την ΤΜΤ οχυρωμένους θυλάκους.

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ υπήρξε, τραγικά, η έμπρακτη και πλήρης επιβεβαίωση όλων όσα ο ίδιος ο Καβάζογλου, αγωνιζόμενος εναντίον της ΤΜΤ και των αρχιδολοφόνων ηγετών της, Ραούφ Ντενκτάς και Φαζίλ Κουτσιούκ, δεν έπαψε, ως τον ύστατο κτύπο της καρδιάς του, να καταγγέλλει, με την αρθρογραφία του, τις ραδιοφωνικές ομιλίες του και τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση:

«Μια δράκα φασίστες, βοηθούμενοι από τους ιμπεριαλιστές και χρησιμοποιώντας όπλα και φασιστικές μέθοδες, άρπαξαν την ηγεσία της τουρκικής κοινότητας. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τα βάσανα του τ/κ πληθυσμού [που] ξεσπίτωσαν κάπου 20 χιλιάδες Τούρκους και τους μάντρισαν σε τόπους που δεν διαφέρουν από στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η φασιστική αυτή ομάδα εμποδίζει τον τουρκικό πληθυσμό να εκφράσει τα αληθινά του αισθήματα και τις σκέψεις του που στρέφονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Στο σκοτάδι της νύχτας πυροβολούν και δολοφονούν δημοκρατικούς δημοσιογράφους και προοδευτικούς παράγοντες της κοινότητάς μας. Συλλαμβάνουν, απάγουν και φυλακίζουν όσους τολμούν να μιλήσουν ελεύθερα και να εκφράσουν τις σκέψεις τους. Τους βασανίζουν με μεσαιωνικά όργανα χιτλερικής επινόησης» (από το «Λεύκωμα: Θύματα Φασιστικής Τρομοκρατίας» που εξέδωσαν το 1965 οι Ιμπραχίμ Χασάν Αζίζ και Νουρεττίν Μεχμέτ Σεφέρογλου κι επανατύπωσε το 2005 η «Χαραυγή»).

Ε Ι Χ Ε ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ, στις 23 Απριλίου 1962, η δολοφονία των δύο αντι-ντενκτασικών δικηγόρων και δημοσιογράφων, Αϊχάν Μουσταφά Χικμέτ και Αχμέτ Μουζαφέρ Γκιουρκάν, από τους φονιάδες της ΤΜΤ, όταν δημοσίευσαν στην εβδομαδιαία «Τζουμχουριέτ» που εξέδιδαν, ότι θα αποκάλυπταν το πρόσωπο των Τούρκων τρομοκρατών και προβοκατόρων που σχεδίαζαν τις διακοινοτικές ταραχές και είχαν ανατινάξει τα τζαμιά Μπαϊρακτάρη και Ομεριέ της Λευκωσίας 25.3.1962.

- ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ και οι δολοφονίες Τ/κ συνδικαλιστών της ΠΕΟ του 1958 από την ΤΜΤ, φανερώνοντας την κύρια μέθοδο που η Άκυρα, με υποκίνηση των Βρετανών εναντίον του αντιαποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ, χρησιμοποίησε για να καθυποτάξει, υπό την «ηγεσία» των οργάνων της, το σύνολο σχεδόν των Τούρκων Κυπρίων, ως στρατηγικής σημασίας μειονότητα και προγεφύρωμα της Άγκυρας για την υλοποίηση του επιτελικού Σχεδίου Επανάκτησης Κύπρου.

Θ Α ΕΠΕΤΡΕΠΕ άραγε ο κ. Ακιντζί στους Τριάκοντα των ΔηΣυ &ΑΚΕΛ να ψηφίσουν στη Βουλή, όπως διανεμηθεί στα ελληνικά σχολεία το βιβλίο των Απομνημονευμάτων του προγραμμένου από την ΤΜΤ το 1964 ανυπότακτου γιατρού και πολιτευτή Ιχσάν Αλή;
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα