Μητέρα «έσβησε» λίγο μετά που γέννησε στα κατεχόμενα

Ο ξαφνικός θάνατος 38χρονης μητέρας, η οποία έφερε στον κόσμο πριν από 48 ώρες το τρίτο της παιδί, η συνεχής πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, ευρώ και στερλίνας και η αύξηση των υποθέσεων χρεοκοπίας ενώπιον των «δικαστηρίων» είναι τα κύρια θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.


Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ο συνεργατισμός ενώπιον δικαστηρίου», γράφει ότι έξι συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, πελάτες της «κεντρικής συνεργατική τράπεζας» για χρόνια, καταχώρησαν υπόθεση κατά της εν λόγω

τράπεζας ενώπιον «δικαστηρίου» για το γεγονός ότι δεν έχει συνέλθει ποτέ το «διοικητικό συμβούλιο» της. Αλλού αναφέρεται στις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Σενέρ Ελτζίλ, της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, κατά της «εισαγγελίας», την οποία κατηγορεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Κόμματος Εθνικής Ενότητας. Γράφει, ακόμα, ότι η λίστα των υποψηφίων του Κόμματος Αναγέννησης έχει ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «80 χιλιάδες αποφάσεις σε έξι χρόνια», γράφει ότι αυξήθηκαν οι υποθέσεις ενώπιον της δικαιοσύνης των ατόμων που μπορούν να καταβάλλουν τις οφειλές τους σε τράπεζες για τα δάνεια τους. Η εφημερίδα αναφέρει ότι κατά τα τελευταία έξι χρόνια εκδόθηκαν 80 χιλιάδες αποφάσεις για τέτοιου είδους υποθέσεις. Αλλού γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» και ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν είπε σε δηλώσεις του ότι αν το κόμμα του δεν καταφέρει να είναι το πρώτο κόμμα στις «εκλογές» της 7ης Ιανουαρίου, τότε την 8η Ιανουαρίου θα παραιτηθεί από την ηγεσία. Αναφορά γίνεται και στον θάνατο της 38χρονης μητέρας, η οποία στις 20 Νοεμβρίου έφερε στον κόσμο με καισαρική τομή το τρίτο της παιδί. Η αιτία του θανάτου της, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα καθοριστεί μετά τις επιστημονικές εξετάσεις στα δείγματα που πάρθηκαν κατά τη χθεσινή νεκροτομή.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Λύγισε το συνάλλαγμα», γράφει ότι η συνεχής μείωση στη συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, του ευρώ και της στερλίνας, προσθέτει ακόμα ένα βάρος στους πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη οικονομικές δυσκολίες. Αναφορά γίνεται και στον ξαφνικό θάνατο της 38χρονης Ελτζίν Κουρούογλου, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή σε ιδιωτική κλινική στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, 48 μόλις ώρες μετά τη γέννηση του τρίτου της παιδιού. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινές αποφάσεις «δικαστηρίου» σε υποθέσεις ναρκωτικών, όπου οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν στην πρώτη υπόθεση σε πέντε χρόνια και στη δεύτερη υπόθεση σε τρία χρόνια ποινής φυλάκισης.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Θάνατος που συγκλονίζει», αναφέρεται στον θάνατο της νεαρής μητέρας 48 ώρες μετά τη γέννηση του παιδιού της με καισαρική τομή. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Μασούμ Μεντεσέ, ο οποίος κατηγορείται για απάτη πέντε εκατ. τουρκικών λιρών. Ο Μεντεσέ υποστηρίζει ότι δεν είναι ο δράστης αλλά το θύμα. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις οικονομολόγου στην εφημερίδα σχετικά με την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας και τις επιπτώσεις στην οικονομία των κατεχομένων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Μετά από 48 ώρες, ο θάνατος που συγκλόνισε». αναφέρεται στον ξαφνικό θάνατο της Ελτζίν Κουρούογλου, η οποία έχασε τη ζωή της μετά τη γέννηση του τρίτου παιδιού της σε ιδιωτική κλινική στα κατεχόμενα. Κατά τη νεκροτομή που διενεργήθηκε δεν εξακριβώθηκαν τα ακριβή αίτια του θανάτου της, ενώ δείγματα για περαιτέρω αναλύσεις έχουν σταλεί στην Τουρκία. Αλλού γράφει ότι στις «εκλογές» πολλοί είναι οι «υποψήφιοι» που προέρχονται από οικογένειες πολιτικών, μεταξύ των οποίων και η κόρη του τέως ηγέτη των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου. Αναφορά γίνεται και στη συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας και συγκρίνει την ισοτιμία Ιανουαρίου – Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα