Μηνύματα ενότητας απο Αναστάσιάδη και Ακιντζί στην Αμμόχωστο

Μήνυμα ενότητας έστειλαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι παρακολούθησαν χθες βράδυ συναυλία με παραδοσιακή κυπριακή μουσική, στον πύργο του Οθέλλου, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Αν είμαστε ενωμένοι, θα πετύχουμε, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εάν βαδίζουμε χώρια πρόσθεσε, θα γευόμαστε το πικρό παρελθόν.

Πιστεύω στην κοινή μας πατρίδα Κύπρο και αυτό είναι αυτό που προσπαθούμε με τον φίλο μου τον Μουσταφά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης,

“για την επανένωση του νησιού, πάντα στη βάση των αρχών που έχουμε συμφωνήσει, ότι θα είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, βασισμένη στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία των τεσσάρων ελευθεριών, να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη χώρα, όπως τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ”.


Είναι και οι δύο, είπε, δεσμευμένοι να εργαστούν ακούραστα για να βρεθεί το συντομότερο δυνατό μια λύση που θα δώσει το δικαίωμα στον κάθε Κύπριο να αισθάνεται ελεύθερος και να μοιραστούμε τους θησαυρούς μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία είναι ο δικός μας θησαυρό. “Εύχομαι τα καλύτερα στον κάθε Κύπριο και κάνω έκκληση προς εκείνους που θα μπορούσαν να έχουν αντιρρήσεις: όπως ο φίλος μου ο Μουσταφά είπε, στην ενότητα μπορούμε να πετύχουμε πολλά, με τον διαχωρισμό το μόνο που μπορούμε να δούμε είναι την πικρία από το παρελθόν . Ας δούμε το μέλλον”. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει αρχίζοντας πολύ χαρούμενος γιατί επισκέπτεται ένα μέρος της χώρας του και δεν είναι “ένας από αυτούς που κάνουν διακρίσεις μεταξύ βορρά και νότου”.

Ο Μουσταφά Ακιντζί κάνοντας πρώτος δηλώσεις στην πλειάδα των ΜΜΕ που τους ανέμενε, υπενθύμισε ότι είχαν βρεθεί στις 8 Ιουνίου και παρακολούθησαν μαζί μια θεατρική παράσταση στη Λεμεσό. Απόψε, είπε, είναι εδώ, μια στο βορρά και μια νότο. Η ιδέα είναι ότι η Κύπρος είναι η πατρίδα μας, είτε είναι Λεμεσός είτε Αμμόχωστος δεν κάνει καμία διαφορά, σημείωσε. “Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου κάθε σημείο σε αυτό το νησί θα ανήκει σε όλους μας. “Η μετάφραση αυτού είναι μια λύση που θα βασίζεται στις ομοσπονδιακές αρχές που προβλέπονται στην συμφωνία, κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Εργαζόμαστε γι `αυτό, εργαζόμαστε πολύ σκληρά και φυσικά χρειαζόμαστε τη στήριξη των κοινοτήτων μας”.

Είδαμε για άλλη μια φορά, όπως και στη Λεμεσό, ότι ο πολιτισμός μας ενώνει, συνέχισε ο κ. Ακιντζί λέγοντας πως αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται πιο συχνά για επαναλάβει, όπως και στη Λεμεσό, τη δήλωσή του πως οι δικές τους γενιές έχουν υποφέρει και έχουν μοιραστεί την πικρία. “Λέμε «αρκετά» γι` αυτό και θέλουμε οι νεότερες γενιές να μοιραστούν τα οφέλη αυτού του όμορφου νησιού. Αν ενωθεί (το νησί) έχουμε μέλλον, αλλά αν συνεχίσει όπως είμαστε, μείνουμε διαιρεμένοι δεν βλέπω κανένα μέλλον για αυτό το όμορφο νησί”. Είναι πλέον καιρός να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια λύση “και θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο”.


Σε ερώτηση ποιο τραγούδι τους άρεσε περισσότερο, ο κ. Ακιντζί απάντησε “όλα”.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ευχαρίστησε εκ μέρους και του Προέδρου Αναστασιάδη την Δικοινοτική Επιτροπή για τον Πολιτισμό και την ομάδα “Κυπρογένεια” γι` αυτή την βραδιά και την μουσική παράσταση ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τους δύο τραγουδιστές, τον Λάρκο Λάρκου και την Ατίς, για τον γάμο τους πρόσφατα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η Λίζα Μπάντενχαίμ και άλλοι Αξιωματούχοι.

Τη συναυλία, οργάνωσε η τεχνική επιτροπή για τον πολιτισμό, η οποία συστάθηκε πρόσφατα, με στόχο να προβάλει και να διευκολύνει την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα φέρουν πιο κοντά τις δύο κοινότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα