Μη επαρκείς έλεγχοι στέλνουν Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές

Ποικίλα τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με αναφορά στους μη επαρκείς ελέγχους στα φρούτα και λαχανικά, με αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να προτιμούν να κάνουν τα ψώνια τους στις ελεύθερες περιοχές, στην υπόθεση μαχαιρώματος νεαρού, ο οποίος και κατηγορείται ότι προσπάθησε να βιάσει νεαρή Μολδαβή, στις ανακρίσεις της «αστυνομίας» σχετικά με το ύποπτο τροχαίο δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή της νεαρή μητέρα και στην αύξηση της εγκληματικότητας στα κατεχόμενα.



Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ο δρόμος της ‘τδβκ’

είναι στενός και δεν μπορείς να τον διαβείς», αναφέρεται στις δηλώσεις του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί ότι τα κατεχόμενα θα συνεχίσουν τον δρόμο τους. Ο αρθρογράφος, με ειρωνικό ύφος, αναφέρεται στα εγκλήματα των τελευταίων ημερών στα κατεχόμενα, όπως στις επιχειρήσεις της «αστυνομίας» για σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών, στην απόπειρα βιασμού νεαρής αλλοδαπής, στον καβγά με μαχαιρώματα και γράφει ότι το πρωτοσέλιδο είναι αφιερωμένο στον Ακιντζί. Αναφορά γίνεται και στην αδιαφορία των «αρχών» στο θέμα της καθαριότητας και αναφέρεται συγκεκριμένα σε χώρους πρασίνου, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Γράφει, ακόμα, ότι στις 15 Ιουλίου θα διαβαστεί προσευχή σε όλα τα μουσουλμανικά τεμένη εις μνήμην όσων έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Και εμείς θα κάνουμε το δικό μας βήμα», αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της γεώτρησης στο οικόπεδο 11. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η τουρκική πλευρά δεν θα μείνει άπραγη στην απόφαση της γεώτρησης και ότι θα προβεί στις δικές της ενέργειες. Αλλού γράφει ότι δίπλα στη μητέρα του τάφηκε το βρέφος, το οποίο, παρά τις προσπάθειες των ιατρών, δεν κατάφερε να ζήσει. Το βρέφος γεννήθηκε με καισαρική τομή, όταν η μητέρα του σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα την περασμένη Τρίτη. Αναφέρει, ακόμα, ότι αντιπροσωπεία δημοσιογράφων από την Τουρκία βρίσκεται στα κατεχόμενα για επαφές.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «53 εγκλήματα σε 10 χρόνια», γράφει ότι ανησυχίες προκαλεί η αύξηση των εγκληματικών ενεργειών στα κατεχόμενα, αφού κατά τα τελευταία 10 χρόνια σημειώθηκαν 53 εγκλήματα με κύριες αιτίες τη ζήλεια, το άγχος και τις οικονομικές διαφορές. Αλλού γράφει ότι στο κατεχόμενο Καλό Χωριό οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό λόγω μη καταβολής των οφειλών του «κοινοτικού συμβουλίου» στην «υδατοπρομήθεια», με αποτέλεσμα πολλά από τα περβόλια των κατοίκων να ξεραθούν. Αναφέρει, ακόμα, ότι τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο οικόπεδο 11, όπου στην περιοχή πετούν γαλλικά ελικόπτερα, ενώ τα ΗΕ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ποσοστό 50% φοβάται», γράφει ότι ένας στους δύο Τουρκοκύπριους δεν εμπιστεύεται τις «αρχές» στο θέμα των ελέγχων στα φρούτα και τα λαχανικά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των Τ/κ που προτιμούν να ψωνίζουν τα προϊόντα τους στις ελεύθερες περιοχές. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Γκιοκσέλ Σαϊντάμ, η αδιαφορία των «αρχών» βοηθάει την οικονομία των ελεύθερων περιοχών. Αναφορά γίνεται και στην υπόθεση απόπειρας βιασμού νεαρής αλλοδαπής από τη Μολδαβία, η οποία όμως αντέδρασε άμεσα και μαχαίρωσε τον θύτη. Γράφει, ακόμα, ότι «λειτουργοί» του «τμήματος εργασίας» πραγματοποίησαν χθες ελέγχους σε χώρους εργασίας και ενημέρωσαν τους εργαζόμενους σε ανοικτούς χώρους για το δικαίωμα που έχουν να μην δουλεύουν υπό τον ήλιο σε ψηλές θερμοκρασίες.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Ένταση!», αναδημοσιεύει από τον ε/κ Τύπο δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη σχετικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι και θα συνεχιστούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και γράφει ότι τουρκικές φρεγάτες παρακολουθούν τις εργασίες που γίνονται στη γεώτρηση. Γράφει, ακόμα, ότι η «αστυνομία» συνεχίζει τις έρευνες της για το θανατηφόρο δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή της 31χρονη, το οποίο χαρακτηρίστηκε ύποπτο λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε. Αναφέρει, ακόμα, ότι συνεχίζεται η δίκη των δύο υπόπτων για τη δολοφονία της 45χρονης Ζεχρά Σορβέρ. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν συλληφθεί ο 17χρονος γιος του θύματος και ο σύζυγος της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα