Μεταναστευτικό, Τουρκία, Β.Κορέα & Brexit στην Συν.Κορυφής

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου θα επικεντρωθεί στις συνεχιζόμενες προσπάθειες όσον αφορά τη μετανάστευση, την άμυνα και την προσαρμογή στην ψηφιοποίηση, καθώς και να καθορίσει "το πρόγραμμα εργασίας των ηγετών" για τους μήνες και τα έτη σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, σύμφωνα με ενημέρωση κοινοτικού αξιωματούχο προς τον Τύπο σήμερα στις Βρυξέλλες.

Θα ξεκινήσει την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, στις 15.00 τοπική ώρα, με ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,Antonio Tajani. Η πρώτη σύνοδος

εργασίας θα επικεντρωθεί στη μετανάστευση, στην ψηφιακή Ευρώπη και στην ασφάλεια και την άμυνα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προβεί σε απολογισμό της προόδου και θα τονίσει τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με θέματα εξωτερικών σχέσεων. Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, όσον αφορά τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) και το Ιράν. Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν, με βάση την ημερήσια διάταξη, πώς να χρησιμοποιήσουν την τρέχουσα δυναμική για την επιτάχυνση και τη διεύρυνση των προσπαθειών για την ασφάλεια, την οικονομική και νομισματική ένωση, την κοινωνική ατζέντα και άλλα. Μετά το πρωινό θα πραγματοποιηθεί μια σύνοδος της ειδικής σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 50), όπου οι ηγέτες της ΕΕ των 27 θα αξιολογήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία για το Brexit.

Συγκεκριμένα στα θέματα της ατζέντας, αρχικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να αξιολογήσει τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν όσον αφορά τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, τη μείωση του αριθμού των θανάτων στη θάλασσα και την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σημειώνεται ότι στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή σημειώθηκε μείωση κατά 64% των παράνομων αφίξεων τον τελευταίο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2016. Συνολικά υπήρξε ήδη μείωση κατά 72% στις αφίξεις στην ΕΕ έως το τέλος του 2016. Οι ηγέτες θα ενθαρρύνουν την εδραίωση της σημερινής στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένης της επαγρύπνησης σε όλες τις διαδρομές, της στήριξης των πληγέντων κρατών μελών, της καταπολέμησης των λαθρεμπόρων, της συνεργασίας με τους διεθνείς εταίρους, των αποτελεσματικών επιστροφών και των επαρκών πόρων. Οι ηγέτες αναμένεται να υπενθυμίσουν τη σημασία της αντιμετώπισης των βασικών αιτιών της μετανάστευσης παρέχοντας ευκαιρίες στις χώρες προέλευσης και διέλευσης, μεταξύ άλλων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσει επίσης περαιτέρω σύγκλιση προς μια συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Στη συνέχεια, με βάση τις συζητήσεις κατά την Ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής του Ταλίν στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τρόπους για να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ψηφιοποίησης. Οι ηγέτες θα προβούν σε απολογισμό της προόδου στην ψηφιακή ενιαία αγορά, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2018 και να ενθαρρυνθούν οι προσπάθειες για τη βασική νομοθεσία του γεω-μπλοκαρίσματος, τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας, τον κώδικα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και την ελεύθερη ροή μη προσωπικών δεδομένων. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να τονίσουν την ανάγκη για υποδομές πρώτης τάξεως, ένα αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, πρόοδο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και μια κοινή προσέγγιση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι ηγέτες θα ενθαρρύνουν επίσης την επένδυση σε ψηφιακές δεξιότητες και στην έρευνα και ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των αναδυόμενων τάσεων.

Όσον αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ για την εξωτερική ασφάλεια και την άμυνα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επαινεί την πρόοδο των προετοιμασιών για μια μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO) και θα ενθαρρύνει περαιτέρω εργασίες για να μπορέσει να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους. Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να ζητήσουν ταχεία πρόοδο σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας (EDIDP) και να ενθαρρύνουν τη χρήση του ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου.

Στη συνέχεια, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν μια ευρεία ανοικτή συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, ιδίως αυτές που σχετίζονται με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) και το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), δηλαδή τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας με το Ιράν.

Αμέσως μετά οι ηγέτες των 27 θα ενημερωθούν από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Michel Barnier, σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από πέντε γύρους συνομιλιών. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση και την πορεία προς το μέλλον. Σήμερα εξάλλου, το Συμβούλιο Γενικών υποθέσεων σε σύνθεση ΕΕ 27, ενημερώθηκε από Barnier, σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

"Έχουν σημειωθεί κάποια βήματα προς τα εμπρός και οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση στους επόμενους γύρους. Η ΕΕ των 27 διαπραγματεύεται καλή τη πίστει και δύο μήνες που έχουμε μέχρι το Δεκέμβριο θα είναι επαρκής χρόνος για την επίτευξη ικανοποιητικής προόδου", σημειώνει η Εσθονική Προεδρία

Στο περιθώριο της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 50), ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Juri Ratas θα ενημερώσει τους ηγέτες σχετικά με την πολιτική συζήτηση που διεξήχθησαν νωρίτερα sτην εβδομάδα σχετικά με τη μετεγκατάσταση των δύο οργανισμών της ΕΕ που βρίσκονται επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο: tον Οργανισμό (EMA) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA). Η τελική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 20 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη διαδικασία που εγκρίθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 Ιουνίου 2017.

Οι υπουργοί του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων ήδη πραγματοποίησαν πολιτική συζήτηση σχετικά με τη μετεγκατάσταση των δύο οργανισμών της ΕΕ που σήμερα είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχουν υπάρξει 8 προσφορές από κράτη μέλη για την EBA και 19 προσφορές για την υποδοχή του EMA. Μετά την αξιολόγηση των προσφορών που υπέβαλε η Κομισιόν στις 30 Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί αντάλλαξαν σκέψεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την προετοιμασία της συνεδρίασής τους στις 20 Νοεμβρίου 2017, όταν θα λάβουν την τελική απόφαση για τη μετεγκατάσταση με ψηφοφορία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα