Μεταναστευτικό, η νέα πανευρωπαϊκή κρίση (Σκληρές Εικόνες)

Πανευρωπαϊκή κρίση αποτελεί το μεταναστευτικό ζήτημα, με τις κυβερνήσεις να παίρνουν όλο και πιο σκληρά μέτρα για την αντιμετωπισή του. Την ίδια ώρα συγκλονισμό προκαλούν οι ιστορίες μεταναστών και προσφύγων, oι οποίοι παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν αυτοί και τα παιδιά τους από τον πόλεμο και την φτώχεια.

Λίγο πριν να ανακοινώσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν-Γκι Μουν την διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Ελβετία, η Γερμανία και η Ιταλία αποφάσισαν την συγκρότηση,

μέσα στον ίδιο μήνα, μιας κοινή μονάδας επέμβασης, η οποία θα έχει ως στόχο να εντοπίζει και να εξαρθρώνει τα δίκτυα των διακινητών, που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη, έγινε γνωστό από ελβετικές πηγές.

Η μονάδα θα εδρεύει στο Κιάσο της Ελβετίας, μια μικρή πόλη πάνω στα σύνορα με την Ιταλία. Θα αποτελείται από Ελβετούς συνοριοφύλακες και Ιταλούς και Γερμανούς αστυνομικούς.

Πρόβλημα ακόμα και για πλούσιες χώρες

Η Γερμανία και η Ευρώπη γενικότερα χρειάζεται τη λήψη νέων μέτρων για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, εν μέσω της μεγάλης αύξησης στον αριθμό των μεταναστών, ο οποίος αναμένεται να φθάσει τις 800.000 στη Γερμανία έως το τέλος του έτους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ.

"Ο αριθμός των μεταναστών είναι τετραπλάσιος από πέρυσι και αντιπροσωπεύει περίπου το 43% όλων των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη. Αυτή είναι μια μείζονα πρόκληση --ακόμη και για μια καλά οργανωμένη και πλούσια χώρα όπως η Γερμανία. Πρέπει να λάβουμε εθνικά μέτρα, αλλά και μέτρα σε όλη την Ευρώπη", είπε ο ντε Μεζιέρ στο Euronews. Πρόσθεσε, πως περισσότεροι από 80.000 πρόσφυγες έφθασαν στη Γερμανία τον Ιούλιο, με τον αριθμό των αφιχθέντων μεταναστών να αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 90.000 και 100.000 αυτόν το μήνα. Ο ντε Μεζιέρ επισήμανε ότι πρέπει να γίνει μια διάκριση μεταξύ αυτών που χρήζουν πράγματι βοήθειας και αυτών που δεν χρειάζονται προστασία.

Oυγγαρία: Έτοιμο νομοσχέδιο για ενίσχυση των ποινών όσων εισέρχονται παράνομα στα σύνορα με τη Σερβία

Στο μεταξύ, η ουγγρική Κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει την ενίσχυση των κυρώσεων για την παράνομη είσοδο στη χώρα και την τριετή φυλάκιση όσων συλλαμβάνονται να περνούν το φράχτη που κατασκευάζει η Βουδαπέστη στα σύνορα με τη Σερβία.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, το νομοσχέδιο αυτό, που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνει 13 μέτρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Η Κυβέρνηση σχεδιάζει μεταξύ άλλων να επιβάλει σκληρότερες ποινές στους διακινητές αλλά και τη δημιουργία μιας "ζώνης" στα σύνορα όπου θα παραμένουν οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Στις 31 Αυγούστου αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του μεταλλικού φράχτη, ύψους περίπου 4 μέτρων και μήκους 175 χιλιομέτρων, στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία.

Αυστρία: Πιθανότατα Σύροι οι 71 νεκροί μετανάστες στο φορτηγό

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αυστριακής αστυνομίας, οι 71 μετανάστες των οποίων οι σοροί βρέθηκαν σε κατάσταση αποσύνθεσης μέσα σε εγκαταλελειμμένο φορτηγό σε εθνική οδό της χώρας είναι πιθανόν Σύροι και τέσσερα παιδιά είναι μεταξύ αυτών.

Ανάμεσα στα 71 θύματα της τραγωδίας, υπάρχουν 59 άνδρες, οκτώ γυναίκες και τέσσερα παιδιά, μεταξύ τους ένα κοριτσάκι ηλικίας ενός έως δύο ετών και τρία αγόρια ηλικίας 8, 9 και 10 ετών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.

Λιβύη: Στους 105 έχουν φτάσει οι νεκροί στο ναυάγιο της Ζουάρα

Διαστάσεις τραγωδίας λαμβάνει και το ναυάγιο που καταγράφηκε την Πέμπτη (27/8) ανοικτά του λιμανιού της Ζουάρα, στη Λιβύη.

Ο αριθμός των πτωμάτων που έχουν εντοπιστεί από τα σωστικά συνεργεία έχει ανέλεθει σε 105, ενώ αγννούνται περισσότεροι από 100 μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο θάλασσα.

Η δύναμη της ανθρωπιάς: Έτσι βοήθησαν πατέρα-πρόσφυγα

Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η ιστορία ενός πατέρα-πρόσφυγα στην Βηρυτό η φωτογραφία του οποιου έγινε viral σε μόλις μερικές ώρες. Πουλούσε στυλά στους δρόμους της Βηρυτού, για να μαζέψει χρήματα και να ταϊσει το παιδί του.

This photo of a refugee father &daughter selling pens exploded into a #BuyPens campaign that's raising thousands: https://t.co/KV2HCxsn4P

— AJ+ (@ajplus) August 29, 2015

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με το μεταναστευτικό;

Tweet to @donnakaparti

Keywords
Τυχαία Θέματα