Μεταγραφές που άλλαξαν την ιστορία μιας ομάδας

Από τη μεταγραφή του Ντι Στέφανο στην Ρεάλ μέχρι αυτή του Ιμπραχίμοβιτς στην Παρί, βρήκαμε τις μεταγραφές που επηρέασαν καταλυτικά τον ρου των νέων τους ομάδων.

Σε κάθε μεταγραφική περίοδο γίνονται τόσες μεταγραφές που με δυσκολία μπορεί να θυμάται ακόμα και κάποιος αθλητικός ρεπόρτερ τα ονόματα όλων των παικτών που μεταγράφηκαν και τις ομάδες στις οποίες πήγαν. Υπάρχουν, όμως, κάποιες μεταγραφές που ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια έχουν περάσει από την ολοκλήρωση τους, έχουν μείνει ανεξίτηλα στο μυαλό μας, γιατί είχαν τέτοια δυναμική που

κατάφεραν να αλλάξουν την ιστορία της ομάδας στην οποία μεταγράφηκαν. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές:

Αλφρέντο Ντι Στέφανο-Ρεάλ Μαδρίτης

Αν δεν είχε πάει στην Ρεάλ το 1953 ο εν λόγω κύριος, τότε η ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα είχε γραφτεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Με την μεταγραφή του Αργεντίνου στην ομάδα της Μαδρίτης μέσα από τα χέρια της Μπαρτσελόνα, δημιουργήθηκε η πρώτη και η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική "δυναστεία" που έχει γνωρίσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο Ντι Στέφανο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση των 5 συνεχόμενων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων από το '56 μέχρι το '60, αλλά και στην απόλυτη κυριαρχία των Μαδριλένων εντός των ισπανικών συνόρων. Για μεταγραφές σαν και αυτή του Ντι Στέφανο στην Ρεάλ, γράφονται άρθρα όπως το προκείμενο.

Εουσέμπιο-Μπενφίκα

Ο Πορτογάλος πήγε στην Μπενφίκα το 1960 και έμεινε εκεί μέχρι το 1975. Ατομικά μέσα σε αυτά τα χρόνια κατάφερε να θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Παράλληλα κατάφερε να φτάσει 5 φορές τους Πορτογάλους στον τελικό του Champions League. Από αυτές τις 5, οι δύο πρώτες ήταν νικηφόρες και έβαλαν τέλος στην κυριαρχία της Ρεάλ στην Ευρώπη, δημιουργώντας μία μίνι πορτογαλική "δυναστεία".

Εντός Πορτογαλίας η Μπενφίκα στα 15 χρόνια του Εουσέμπιο στην ομάδα, κατάφερε να αναδειχθεί 11 φορές πρωταθλήτρια και να την καθιερώσει ως μια απο τις μεγαλύτερες δυνάμεις του πορτογαλικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ντιέγκο Μαραντόνα-Νάπολι

Η μεταγραφή του Μαραντόνα στην Νάπολι άλλαξε άρδην την ιστορία της ομάδας. Η Νάπολι πριν την άφιξη του μεγάλου Αργεντίνου είχε περιοριστεί στην κατάκτηση 2 κυπέλλων Ιταλίας. Στα χρόνια που ο Αργεντίνος έμεινε στην ιταλική ομάδα την βοήθησε να κατακτήσει 1 νταμπλ, 1 ακόμα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο UEFA.

Δεν είναι παράλογο πως εκτός από την Αργεντινή στην Νάπολι ο Μαραντόνα λατρεύεται ακόμα και σήμερα ως Θεός, αφού πέρα από το γεγονός πως έβγαλε την τοπική ομάδα από την αφάνεια την καθιέρωσε στα τέλη της δεκαετίας του '80 ως μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του ιταλικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Μάρκο Φαν Μπάστεν, Ρουντ Γκούλιτ, Φρανκ Ράικαρντ-Μίλαν

Ίσως πρόκειται για την τριπλέτα που έχει επηρεάσει περισσότερο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από οποιαδήποτε άλλη. Οι τρεις Ολλανδοί πήγαν στα τέλη του '80 στην Μίλαν και κατάφεραν να την κάνουν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Κορυφαίες στιγμές των ίδιων και της ομάδας την Μίλαν οι κατακτήσεις του Champions League το 89' και το 90', ενώ στην κατάκτηση του 94' στο ρόστερ της ομάδας από τους τρεις βρισκόταν μόνο ο Φαν Μπάστεν.

Ερίκ Καντονά-Μάντεστερ Γιουνάιτεντ

Η πρώτη σεζόν του Κανοντά στην Γιουνάιτεντ συνδυάστηκε με την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τη σεζόν 1966-67. Ταυτόχρονα σήμανε την έναρξη της κυριαρχίας της Γιουνάιτεντ και του Φέργκιουσον στο Νησί. Λίγο η ισχυρή προσωπικότητα του, λίγο ο σηκωμένος γιακάς και πολύ τα καντάρια μπάλα που ήξερε, έδωσε άλλο αέρα στην Γιουνάιτεντ και κατάφερε να γράψει ιστορία στους "κόκκινους διαβόλους" και την Premier League.

Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος-Ολυμπιακός

Αν οι βάσεις τις δυναστείας του Ολυμπιακού από το 1997 μέχρι σήμερα είχαν ονόματα, τότε σίγουρα θα λεγόντουσαν Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Στέλιος Γιαννακόπουλος. Ο τότε άγουρος ακόμα στην προεδρία του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης μετά από ένα μεγάλο μεταγραφικό σίριαλ κόντρα στον Γιώργο Βαρδινογιάννη κατάφερε να φέρει "πακέτο" τους δύο καλύτερους παίκτες του Πανηλειακού στο λιμάνι και να βγάλει τον Ολυμπιακό από τα "πέτρινα" χρόνια, αλλάζοντας μια για πάντα τον ρου του ελληνικού πρωταθλήματος.

Μίλινκο Πάντιτς-Ατλέτικο Μαδρίτης

Ποιος μπορούσε να φανταστεί πως το 1995 ένας 29χρονος παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος και συγκεκριμένα του Πανιωνίου θα μπορούσε όχι μόνο να πάρει μεταγραφή στην Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά και να την οδηγήσει στην κατάκτηση της Primera, μετά από περίπου 20 χρόνια; Μάλλον κανείς εκτός από τον ίδιο τον Πάντιτς και τον Ράντομιρ Άντιτς -προπονητή των "ροχιμπλάνκος" εκείνη την περίοδο που τον εμπιστεύτηκε.

Ο Σέρβος οδήγησε την Ατλέτικο στο νταμπλ τη σεζόν 1995/96 βάζοντας 10 γκολ και μοιράζοντας αμέτρητες ασίστ. Ανάλογη ήταν η πορεία του την επόμενη χρονιά στο Champions Leageu, όπου πέτυχε 5 γκολ, ρεκόρ που ακόμα δεν έχει καταρριφθεί από κάποιον παίκτη της Ατλέτικο.

Πάβελ Νέντβεντ-Λάτσιο

Ο Τσέχος αποτέλεσε την ραχοκοκκαλιά της Εθνικής της πατρίδας του την προηγούμενη δεκαετία και της Λάτσιο του Κρανιότι. Ο Ιταλός επιχειρηματίας έφερε ένα σωρό παικταράδες για να κάνει τους Ρωμαίους δυνατούς, αλλά η πιο καταλυτική παρουσία που ήρθε στο "Ολίμπικο" ήταν αυτή του Πάβελ Νέντβεντ. Ο Τσέχος έμεινε στη Ρώμη από το 1996 μέχρι το 2001. Βοήθησε τους "λατσιάλι" να κατακτήσουν το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας τους τη σεζόν 1999-2000, αλλά και το τελευταίο Κύπελλο Κυπελλούχων που διεξήχθη ποτέ και πρώτο ευρωπαϊκό κύπελλο των Ρωμαίων το 1999 κόντρα στην Μαγιόρκα.

Τιερί Ανρί-Άρσεναλ

Ο Γάλλος επιθετικός πήγε μετά από ένα σύντομο και αποτυχημένο πέρασμα από την Γιουβέντους στην Άρσεναλ το 1999 και έμεινε εκεί μέχρι το 2007. Βγαίνοντας 4 φορές πρώτος σκόρερ της Premier League βοήθησε τους "κανονιέρηδες" να πάρουν δύο πρωταθλήματα - ένα εκ των οποίων αήττητοι-, να καθιερωθούν στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος, που οδηγούσαν σταθερά την ομάδα στους ομίλους του Champions League, ενώ το 2006 έφτασαν μια ανάσα από την κατάκτηση του στον τελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Προφανώς σε αυτή την 8ετία του στο Λονδίνο ο Ανρί είχε την αρωγή των διαφόρων παικτών που ανακάλυπτε ή δημιουργούσε ο Βενγκέρ, ωστόσο ο Γάλλος ήταν τόσο καταλυτικός στην παρουσία του στην Premier League που πέρα από την ιστορία της Άρσεναλ, άλλαξε και τον τρόπο που αγωνίζεται ο σύγχρονος επιθετικός.

Ροναλντίνιο-Μπαρτσελόνα

Μέχρι την άφιξη του Ροναλντίνιο το 2003 και την πρώτη εκπληκτική φουρνιά παικτών που έβγαλε η Μασία, η Μπαρστελόνα μπορεί να ήταν μια μεγάλη ομάδα στην Ισπανία, αλλά στην Ευρώπη συνέχιζε να αποτελεί μια ομάδα που είχε κατακτήσει μόλις ένα Champions League. Ο Βραζιλιάνος που ήρθε από την Παρί άρχισε να κάνει όργια μέσα στο γήπεδο με αποτέλεσμα να σηματοδοτήσει την έναρξη της "υπερκούπωσης" που έχουν πάθει τα τελευταία χρόνια οι "μπλαουγκράνα".

Η ομάδα της Βαρκελώνης είχε να κατακτήσει την Primera Division από τη σεζόν 1998-99, ενώ στη θητεία του Βραζιλιάνου κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (2004-05 και 2005-06) και το πολυπόθητο δεύτερο Champions League της ομάδας το 2006. Ο Ροναλντίνιο μπορεί να έκατσε λίγο στη Βαρκεώνη, αφού το έριξε στο φαγητό και στην καλοπέραση, πάντως είχε βάλει τις βάσεις για την κυριαρχία των Καταλανών στην Ευρώπη, αλλά και στην Ισπανία, αφού στα χρόνια του στη Βαρκελών η Μπαρστελόνα σκόρπισε κάμποσες φορές την Ρεάλ στους πέντε ανέμους.

Ντιντιέ Ντρογκμπά-Τσέλσι

Σίγουρα η μετάλλαξη της Τσέλσι τα τελευταία 10 χρόνια οφείλεται στους Αμράμοβιτς και Μουρίνιο. Όσον αφορά, όμως, τις μεταγραφές των "μπλε", αυτή που είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο την τελευταία 10ετία δεν μπορεί να είναι άλλη από του Ντιντιέ Ντρογμπά. Ο Γάλλος στην πρώτη του θητεία στην Τσέλσι έβαλε 100 γκολ σε 226 αγώνες βοηθώντας την να πάρει 2 συνεχόμενα πρωταθλήματα (2004-05 και 2005-06) αλλά και το πρωτάθλημα της σεζόν 2009-10, ενώ η ομάδα είχε να κατακτήσει τον συγκεκριμένο τίτλο από τη σεζόν 1954-55, που ήταν και ο μοναδικός της.

Ο Ντρογκμπά κατάφερε, επίσης, να οδηγήσει την Τσέλσι στην κατάκτηση του Champions League του 2012, κάνοντας μια συναρπαστική διοργάνωση και δίνοντας σχεδόν μόνος του τον τίτλο στους λονδρέζους.

Γιάγια Τουρέ-Μάντσεστερ Σίτι

Με την ύπαρξη των ήδη ισχυρών Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ η Μάντσεστερ Σίτι θα έπρεπε να ξεπεράσει τον εαυτό της για να διεκδικήσει με αξιώσεις την Premier League. Οι Άραβες ιδιοκτήτες έριξαν πολύ χρήμα και έφεραν πολλούς ποιοτικούς παίκτες στην ομάδα. Αυτός, όμως, που έκανε τη διαφορά ήταν ο Γιάγια Τουρέ. Έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κατάκτηση των δύο πρωταθλημάτων της Σίτι (2011-12 και 2013-14).

Τη σεζόν 2011-12 αναδείχθηκε καλύτερος Αφρικανός παίκτης της χρονιάς, ένας τίτλος που επί 10 χρόνια δινόταν σε επιθετικούς, ενώ τη σεζόν 2013-14 έβαλε 20 γκολ στην Premier League και έγινε μόλις ο δεύτερος μέσος μετά τον Φρανκ Λάμπαρντ που πέτυχε κάτι τέτοιο.

Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς-Παρί Σεν Ζερμέν

Ήρθαν οι Άραβες στο Παρίσι, έφεραν λεφτά και κατά συνέπεια ακριβούς και ποιοτικούς παίκτες. Από όσους πήγαν στην Παρί αυτός που είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ομάδα και την μετέπειτα πορεία της δεν ήταν άλλος από τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς. Ο Σουηδός με την ισχυρή προσωπικότητα έχει πάρει από το χέρι τους Γάλλους πετυχαίνοντας 75 γκολ σε 91 αναμετρήσεις.

Οι παραπάνω επιδόσεις του Σουηδού μεταφράζονται σε 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα με αρχή τη σεζόν 2012-13, ενώ οι πρωτευουσιάνοι είχαν να στεφθούν πρωταθλητές από το 1995 και είχαν μόλις 2 πρωταθλήματα στην σύντομη ιστορία τους. Σιγά σιγά αρχίζει να ισχυροποιείται η ομάδα και στην Ευρώπη φτάνοντας την περασμένη σεζόν στους "8" του Champions League, αλλά έχοντας συνάμα την ατυχία να πέσει πάνω στην μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μπαρτσελόνα.

Εσείς ποιες άλλες μεταγραφές μπορείτε να θυμηθείτε που επηρέασαν τόσο καταλυτικά τις ομάδες τους;

Keywords
Τυχαία Θέματα