Μέρκελ: Όχι στο πλήρες πάγωμα εξαγωγής όπλων στην Τουρκία

Η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τάσσεται κατά του πλήρους παγώματος εξαγωγής οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Όπως είπε «η Καγκελάριος τάσσεται κατά του πλήρους παγώματος της εξαγωγής οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία. Η Τουρκία είναι σύμμαχος μας και μέλος του ΝΑΤΟ και υπάρχουν

στα πλαίσια αυτά συμφωνίες. Θα εξετάζουμε ξεχωριστά κάθε περίπτωση με βάση το νόμο, αλλά και τα συμφέροντα μας. Με την Τουρκία βρισκόμαστε στο ίδιο πλευρό στον πόλεμο κατά του ισλαμικού κράτους. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στις σχέσεις μας τον τελευταίο καιρό, η Τουρκία εξακολουθεί και είναι για εμάς μια σημαντική σύμμαχος».

Να θυμίσουμε πως μόλις προχθές, ο Σοσιαλδημοκράτης Υπουργός Εξωτερικών και Αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε δηλώσει πως θα υπάρξει πάγωμα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του, Μάρτιν Σέφερ, δήλωσε αρχικά πως «σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία έχουν μειωθεί μαζικά».

Ο ίδιος είπε πως συμφωνεί με την άποψη της Καγκελαρίας πως «κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά. Υπάρχουν εξαγωγές συστημάτων που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για εσωτερικούς λόγους. Υπάρχουν και συμφωνίες με το ΝΑΤΟ. Εξετάζουμε κάθε περίπτωση για το πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα όπλα αυτά, από ποιόν και για ποιο σκοπό».

Ο Σέφερ ρωτήθηκε και για την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας για την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη δεύτερη.

Σύμφωνα με τον Σέφερ, «το παιχνίδι αυτό της Τουρκίας δεν είναι κάτι καινούργιο για εμάς. Γνωρίζαμε για τις διαπραγματεύσεις αυτές εδώ και καιρό. Πιστεύουμε όμως πως οι συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα ίδια αμυντικά συστήματα».

Ο κ. Σέφερ αναφερόμενος στη σύλληψη την περασμένη Κυριακή ενός ζευγαριού γερμανικής υπηκοότητας και τουρκικής καταγωγής στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, είπε πως έχουν ελάχιστες πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη, πως οι τουρκικές αρχές δεν έχουν αφήσει εκπροσώπους της γερμανικής πρεσβείας να τους συναντήσουν και πως στα περιορισμένα περιθώρια που υπάρχουν στην Τουρκία, η γερμανική κυβέρνηση θα πράξει ότι μπορεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα