Μελέτη εντοπίζει ανεπαρκείς ποινές σε θύτες σεξουαλικής βίας

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ποινές που επιβάλλονται στους θύτες σεξουαλικής βίας «δεν είναι επαρκείς ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά», δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη του Υπουργείου, αν και, όπως είπε, οι ποινές που καθορίζονται στην κυπριακή νομοθεσία όσον αφορά τα αδικήματα σεξουαλικής φύσεως εις βάρος παιδιών κινούνται σε ένα αυστηρό πλαίσιο.

Ο κ. Νικολάου είπε πως τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε αύξηση όσον αφορά τη διερεύνηση υποθέσεων που σχετίζονται με βία και τη σεξουαλική βία στην οικογένεια, με το συνολικό αριθμό ποινικών υποθέσεων να αυξάνεται σταδιακά από 448 το 2013, σε 569 το 2015, βάσει των στατιστικών στοιχείων της Αστυνομίας. Από τα ίδια στατιστικά στοιχεία, πρόσθεσε, προκύπτει ότι κατά το 2015 υπήρξε αύξηση όσον αφορά τα περιστατικά σεξουαλικής βίας στην οικογένεια, τα οποία από 15 το 2013, έφθασαν τα 45 το 2015, ενώ στα ίδια επίπεδα βρίσκονταν και το 2016.

Σήμερα εποπτεύονται 10 πρόσωπα από την Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων, που συστάθηκε το 2014. Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα άτομα αυτά παρακολουθούνται από ψυχολόγο, ψυχίατρο και κοινωνικό λειτουργό.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Πρόληψης των Βασανιστηρίων, την Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας και το Κωνστάντειον Κέντρο Εγκληματολογίας και Δικανικών Επιστημών, με θέμα «Σεξουαλικά αδικήματα: Ποινή; Σωφρονισμός; Θεραπεία;», ο κ. Νικολάου είπε ότι για τα ευρήματα της έρευνας του Υπουργείου ενημερώθηκαν οι διωκτικές και δικαστικές αρχές, με στόχο την επιβολή αυστηρότερων ποινών.

«Η καταπολέμηση του φαινομένου πρέπει να γίνεται πρώτιστα με μέσα κοινωνικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα» είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. «Όταν όμως έρχεται η στιγμή της επιβολής της ποινής σε αρρωστημένα μυαλά που έχουν προβεί σε σεξουαλικά αδικήματα, και ιδιαιτέρως σε βάρος αθώων παιδικών ψυχών, τότε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης πρέπει να είναι βαρύς και να μην περιορίζεται σε ανεπαρκείς ποινές, οι οποίες στέλνουν λανθασμένα μηνύματα», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για αυξητικές τάσεις όσον αφορά τα σεξουαλικά εγκλήματα, ιδιαίτερα σε βάρος παιδιών, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε διεθνές επίπεδο, με την Κυβέρνηση να θέτει ψηλά στις προτεραιότητές της τον καθορισμό πολιτικών για αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι η Κυβέρνηση υλοποιεί την Εθνική Στρατηγική και ένα τριετές Σχέδιο Δράσης (2016-2019), ενώ καθιέρωσε τη γραμμή στήριξης των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Ακόμη, ο Υπουργός ανέφερε ότι έχει συσταθεί και λειτουργεί στην Αστυνομία ειδική ανακριτική ομάδα για τη διερεύνηση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Σε συνεργασία με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, τα εξειδικευμένα μέλη της Αστυνομίας θα λαμβάνουν πλέον καταθέσεις από θύματα σε ειδικό χώρο, που βρίσκεται εντός του Σπιτιού του Παιδιού, είπε.

Σημείωσε επίσης ότι όσοι έχουν καταδικασθεί για αδικήματα σεξουαλικής φύσεως, ειδικότερα σε βάρος ανηλίκων, βρίσκονται πλέον σε ειδική πτέρυγα στις Κεντρικές Φυλακές, ενώ πραγματοποιούνται προγράμματα εξειδικευμένης εκπαίδευσης των δεσμοφυλάκων για τον χειρισμό τους.

Αναφέρθηκε τέλος στο δρομολογούμενο εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου, λέγοντας ότι έχει καταρτιστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενιαίο κείμενο με προτάσεις ειδικών και εμπειρογνωμόνων το οποίο θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα