Μειώσεις στις χρεώσεις ΑΗΚ μέσω κοστοστρέφειας

Μειωμένες χρεώσεις από την ΑΗΚ σε κατηγορίες πελατών που κάνουν έξυπνη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι περισσότεροι από εμας ανήκουμε στην κατηγορία διατίμησης 05 της ΑΗΚ, δηλαδή σε κατηγορία με χρεώσεις που δεν εμπίπτουν σε κατηγορίες με μειωμένη διατίμηση.

Υπάρχει, ωστόσο, ένας αριθμός γύρω στα 2500 νοικοκυριά-οικιακοί πελάτες, οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα διατίμησης 06 και 07, και έχουν πρόσβαση σε διαφορετικές διατιμήσεις ανάλογα

με την ώρα της ημέρας που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με την ΑΗΚ, οι κατηγορίες αυτές εξυπηρετούν κυρίως άτομα ή οικογένειες που εργάζονται ολόκληρη την ημέρα μέχρι αργά και δεν κάνουν χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ καταναλώνουν ρεύμα κυρίως μετά το απόγευμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο λόγος που η διατίμηση αυτή ευνοεί τα συγκεκριμένα άτομα, είναι το ότι κατά τις ώρες της ημέρας, στις συγκεκριμένες κατηγορίες, οι χρεώσεις είναι πολύ υψηλότερες, ενώ το βράδυ πολύ πιο χαμηλές.

Αυτές οι κατηγορίες θα ενταχθούν στη διατίμηση με μετρητές STOD, με τις νέες διατιμήσεις που θα εφαρμόσει από 1η Σεπτεμβρίου η ΑΗΚ.

Όποιος επιθυμεί να ενταχθεί στην κατηγορία αυτή, δεν έχει παρά να επικοινωνήσει με την ΑΗΚ και να ζητήσει να τον εντάξουν. Προσοχή, ωστόσο, γιατί οι χρεώσεις, αν υπάρχει κατανάλωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενδεχομένως να είναι πολύ ψηλότερες από ό,τι στην υφιστάμενη κατηγορία.

Το μόνο που χρειάζεται να γίνει από πλευράς ΑΗΚ, είναι να τοποθετηθεί στο υποστατικό, χωρίς κανένα κόστος για τον πελάτη, ένας μετρητής διπλής εγγραφής

Οι μειώσεις στις χρεώσεις

Νέες χρεώσεις θα εφαρμόσει η ΑΗΚ από 1η Σεπτέμβρη 2017 σε συγκεκριμένες ομάδες πελατών της. Οι γενικές αρχές διατιμήσεων έχουν ήδη εγκριθεί την Παρασκευή 26 του Μάη από τη ΡΑΕΚ, ενώ συγκεκριμένα στοιχεία και πλάνα διατίμησης θα πρέπει να υποβληθούν προς έγκριση πριν τις 30 Ιουνίου.

Τι είναι η αρχή της κοστροστρέφειας

Οι νέες διατιμήσεις βασίζονται στη Νέα Μεθοδολογία διατιμήσεων της ΡΑΕΚ, η οποία προνοεί ότι ο κάθε καταναλωτής χρεώνεται με το πραγματικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας τη στιγμή που την καταναλώνει.

Στην κατεύθυνση της διαφάνειας, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δικαιότερη κατανομή του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στο σύνολο των καταναλωτών.

Για να εφαρμοστεί η αρχή της κοστοστρέφειας, θα πρέπει οι πελάτες να έχουν εγκατεστημένους μετρητές STOD (seasonal time of day). Οι συγκεκριμένοι μετρητές εξασφαλίζουν χρεώσεις κιλοβατώρας τη στιγμή της κατανάλωσης. Για παράδειγμα, στους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει αυξημένη χρέωση για χρήση ηλεκτρικού ρεύματος από το πρωί μέχρι το απόγευμα, λόγω της αυξημένης ζήτησης, ενώ το απόγευμα και το βράδυ είναι πιο χαμηλή η χρέωση λόγω μειωμένης ζήτησης.

Οι διατιμήσεις STOD προς το παρόν θα εφαρμόζονται στους Μεγαλύτερους Εμπορικούς και Βιομηχανικούς Πελάτες, οι οποίοι έχουν ήδη τους κατάλληλους μετρητές. Μελλοντικά, με την εγκατάσταση μετρητών νέας τεχνολογίας, θα εφαρμοστούν και στους υπόλοιπους καταναλωτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα