Μειώνονται τα κόκκινα δάνεια

Με αναδιαρθρώσεις, αυξημένες αποπληρωμές, αλλά και διαγραφές
Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν τον τελευταίο μήνα του 2016 στα €23,7 δισ. από €26,7 δισ. τον Δεκέμβριο του 2015

Αυξημένες αποπληρωμές, αναδιαρθρώσεις που ολοκληρώνονται με επιτυχία με το πέρας της περιόδου παρακολούθησης και επανεντάσσονται στην κατηγορία των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, διαγραφές, καθώς και διευθετήσεις χρέους μέσω ανταλλαγής με ακίνητη περιουσία που αναμένεται να

οδηγηθεί προς πώληση, με σκοπό την ταχύτερη είσπραξη εσόδων, έχουν συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στα 23,7 δις το 2016
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Κεντρική Τράπεζα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα μειώθηκαν τον τελευταίο μήνα του 2016 στα €23,7 δισ. από €26,7 δισ. τον Δεκέμβριο του 2015, εξακολουθούν όμως να αποτελούν το 47% των συνολικών δανείων έναντι 45,8% τέλος του 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σημειώθηκε μείωση κατά περίπου €452 εκ. στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης να παρατηρείται εντός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2016 κατά €211 εκ. και €204 εκ. αντίστοιχα. Οι συνολικές χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά €768 εκ. την ίδια περίοδο, φτάνοντας στα €50.361 εκ.

Από τον Δεκέμβριο 2014 μέχρι τον Δεκέμβριο 2016 σημειώθηκε συνολική μείωση στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ύψους €3,7 δισ. ή 13,4%. Ο δείκτης κάλυψης αυξήθηκε στο 41,2% στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 σε σύγκριση με 38,8% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016.

Νοικοκυριά κι επιχειρήσεις
Στα νοικοκυριά το σύνολο των κόκκινων δανείων μειώθηκε το 2016 στα €12 δισ. έναντι €12,7 δισ. το 2015 εξακολουθεί όμως να αποτελεί το 50,8% των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Κεντρικής, μείωση σημειώθηκε και στο σύνολο των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, στις επιχειρήσεις το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στα €11,1 δισ. από €13,3 δισ. το 2015 ή 46,8% από το σύνολο των ΜΕΔ.

Οι συσσωρευμένες ζημιές απομείωσης για τα ΜΕΔ που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών του συστήματος ανέρχονται σε €9,7 δισ. ή 41,1% του συνόλου των κόκκινων δανείων που υπάρχουν στο σύστημα.

Αποπληρωμές, αναδιαρθρώσεις και ακίνητα
Σύμφωνα με την Κεντρική, η καθοδική πορεία των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων οφείλεται σε αυξημένες αποπληρωμές, αναδιαρθρώσεις που ολοκληρώνονται με επιτυχία με το πέρας της περιόδου παρακολούθησης και επανεντάσσονται στην κατηγορία των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, διαγραφές, καθώς και διευθετήσεις χρέους μέσω ανταλλαγής με ακίνητη περιουσία που αναμένεται να οδηγηθεί προς πώληση, με σκοπό την ταχύτερη είσπραξη εσόδων.

Από την ανάλυση των πρόσθετων στοιχείων που συλλέγει η Κεντρική όσον αφορά τα δάνεια τακτής λήξης, προκύπτει ότι βελτιώνονται οι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, π.χ. οι εισπράξεις έναντι αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων και τα ποσά που μεταφέρονται στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις λόγω επιτυχούς ολοκλήρωσης με τη λήξη της περιόδου παρακολούθησης.

Οι διαγραφές
Στη συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων συνέτειναν και οι αυξημένες διαγραφές χορηγήσεων, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων και συνήθως αφορούν ποσά για τα οποία προϋπάρχουν προβλέψεις επισφάλειας στους λογαριασμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων. Πραγματοποιούνται, ωστόσο, και μη συμβατικές ή «λογιστικές» διαγραφές έναντι ποσών που περιλαμβάνονται ήδη στις προβλέψεις, με στόχο την πιο αντιπροσωπευτική απεικόνιση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων.

Σε σχέση με τις αποπληρωμές μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μέσω διακανονισμού που αφορούν ή περιλαμβάνουν απόκτηση ακίνητης περιουσίας και μετοχών έναντι χρεών από τα πιστωτικά ιδρύματα, παρατηρείται ότι οι διευθετήσεις αυτές εφαρμόζονται κυρίως στην περίπτωση μεγάλων επιχειρήσεων.

Στα 13.390 εκατομμύρια οι αναδιαρθρώσεις
Οι συνολικές χορηγήσεις υπό καθεστώς αναδιάρθρωσης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2016 ανέρχονταν στα €13.390 εκ., από τα οποία €9.701 εκ. εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις λόγω, κυρίως, του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Το 2015 οι αναδιαρθρώσεις ανήλθαν στα €14.154 εκ.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες συνεχίζουν εντατικά τις προσπάθειές τους για αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων όσον αφορά περιπτώσεις όπου υπάρχουν περιθώρια βιώσιμης διευθέτησης. Παράλληλα, η επιτυχία ορισμένων αναδιαρθρώσεων εξαρτάται από τη δυνατότητα ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων εντός των χρονικών ορίων που τίθενται.

Στο καθαρό υπόλοιπο των αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων στις 31 Δεκεμβρίου 2016, παρουσιάζεται μείωση €200 εκ. σε σχέση με τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 επειδή, πέραν των νέων και αυξημένων αναδιαρθρώσεων, σημειώθηκε, επίσης, άνοδος σε αποπληρωμές και επαναταξινόμηση χορηγήσεων εκτός της κατηγορίας αναδιαρθρώσεων λόγω επιτυχούς ολοκλήρωσης με τη λήξη της περιόδου παρακολούθησης.

Στο τέλος του τέταρτου τριμήνου 2016, από τις 21.056 συσσωρευμένες αιτήσεις για αναδιάρθρωση, είχε επέλθει συμφωνία με τους δανειολήπτες σε 6.325 περιπτώσεις (30%), 12.658 περιπτώσεις (60,1%) είχαν μεταφερθεί για εξέταση στο επόμενο τρίμηνο, ενώ 2.073 περιπτώσεις (9,9%) είχαν απορριφθεί είτε από την τράπεζα είτε από τον δανειολήπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα