Μειωμένος κατά 12 χιλιάδες ο πληθυσμός της Κύπρου το 2013

Μειωμένος κατά 12.000 άτομα εμφανίζεται ο πληθυσμός της Κύπρου το 2013 σε σχέση με το 2012, με το ρυθμό γεννήσεων να ανέρχεται στα 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, σύμφωνα με τη δημογραφική έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2013, η οποία συζητήθηκε σήμερα από υποεπιτροπή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας για το δημογραφικό.

«Στην ad hoc επιτροπή για το δημογραφικό συζητήσαμε τη δημογραφική έκθεση για το 2013,

η οποία ετοιμάστηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία και έχει σημαντικούς δείκτες που πρέπει να αξιοποιήσουμε στα πλαίσια της ανάγκης για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά.

Όπως εξήγησε, τα κυριότερα σημεία της έκθεσης είναι ότι ο πληθυσμός στην Κύπρο το 2013 ανέρχεται στις 858.000 άτομα, μειωμένος κατά 12.000 από το 2012, αλλά και ότι ο ρυθμός των γεννήσεων εμφανίζεται μειωμένος. Όπως είπε η κ. Κουκουμά, είναι πολύ σημαντικός ο αριθμός μείωσης των γεννήσεων «με μέσο αριθμό παιδιών ανά γυναίκα 1,3 και είναι γνωστό σε όλους ότι για αναπλήρωση του πληθυσμού πρέπει να υπάρχει το ποσοστό του 2,1».

Η κ. Κουκουμά είπε ακόμη ότι από την έκθεση προκύπτει ότι το 2013 έχουν γίνει 12.680 γάμοι, από τους οποίους οι 3.650 εκκλησιαστικοί και οι 9.030 πολιτικοί και από το σύνολο των οποίων μόνο 1.841 αφορά Κυπρίους.

Επίσης, κατά το 2013 υπήρξαν 9.341 γεννήσεις παιδιών από τις οποίες οι 7.458 ήταν εντός γάμου και οι 1.832 εκτός γάμου, αλλά και 5.141 θάνατοι 2013 με το μέσο όρο ηλικίας για τους άντρες να ανέρχεται στα 80 χρόνια και για τις γυναίκες στα 84,8 χρόνια.

Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει μέσα από την έκθεση, σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, είναι ότι οι νέοι παντρεύονται πιο αργά, για τους άντρες η ηλικία είναι τα 31 χρόνια και για τις γυναίκες τα 29.

«Αυτό που μας ανησύχησε και ήταν το συμπέρασμα από την έκθεση γιατί η δημογραφική έκθεση αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο η Κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει για να αντιμετωπίσει το δημογραφικό πρόβλημα και να βρει τα μέσα για να στηρίξει την οικογενειακή πολιτική», δήλωσε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, ήταν η μείωση των γεννήσεων.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι ο φορέας δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής υπολειτουργεί, αναφέροντας ότι ενώ είχε διαμορφώσει ένα σχέδιο δράσης για το 2014, που στην ουσία είναι προγράμματα που συνεχίζονται από προηγουμένως και θα έπρεπε στα πλαίσια εκείνα για το σχέδιο δράσης του 2014 να είχε εγκριθεί το σχέδιο δράσης για το 2015-2016, εντούτοις «είμαστε στο 2015 δεν έγινε κάτι από πλευράς ετοιμασίας του εθνικού σχεδίου δράσης και αντιλαμβάνομαι ίσως μέχρι τη λήξη της χρονιάς το Υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει».

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας και θα έπρεπε το ίδιο το κράτος έχοντας υπόψη τη μείωση των γεννήσεων και τα προβλήματα της οικογένειας και τους τρόπους αντιμετώπισης του δημογραφικού θα πρέπει να κινηθεί άμεσα να βρει τρόπους να στηρίξουμε να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα. Όταν μειώνονται οι γεννήσεις σε 10-15 χρόνια θα υπάρχουν πολύ σοβαρές συνέπειες στη δημογραφική κατάσταση της Κύπρου», πρόσθεσε.

Ανέφερε, τέλος, ότι η μετακίνηση και η μετανάστευση «είναι καθοριστικός παράγοντας στις γεννήσεις και στον αριθμό του πληθυσμού», υποδεικνύοντας πως «εάν δεν υπήρχε η μετανάστευση σε πολλές χώρες τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα