Μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών για το Λιμάνι Λεμεσού

Ενδιαφέρον από μεγάλους οργανισμούς, παρόμοιου μεγέθους όπως η COSCO, υπάρχει για την ανάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού της Λεμεσού, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι αποζημιώσεις που θα δοθούν στους αδειούχους αχθοφόρους αναμένεται να ανακτηθούν από το κράτος.

Ο Υπουργός μιλούσε μετά από συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κατά τη διάρκεια

της οποίας συζητήθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων για το 2015.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δημητρίαδης ανέφερε ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός αφορά ένα ποσό που ανέρχεται μέχρι €41 εκ.

Τα €10 εκ. ενημέρωσε, «είναι για ενδεχόμενο σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης του προσωπικού». Εδώ, πρόσθεσε, «θα πρέπει να διευκρινίσω ότι όντως δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμα τους όρους αυτού του εθελοντικού σχεδίου αφυπηρέτησης, ούτε μπορούμε να ξέρουμε πόσοι εργαζόμενοι θα πάρουν αυτό το σχέδιο». Υπάρχει, εξήγησε, «μια πρόνοια στον προϋπολογισμό για να έχουμε την ευχέρεια σε περίπτωση που συμφωνηθεί και αυτό το σχέδιο το πάρουν κάποιοι υπάλληλοι, να μπορούμε να πληρώσουμε τα χρήματα στους ανθρώπους».

Όσον αφορά το υπόλοιπο ποσό, είπε ο Υπουργός, «αφορά τους αδειούχους αχθοφόρους τόσο της Λεμεσού, όσο και της Λάρνακας», προσθέτοντας ότι είναι γνωστό το ποσό της συμφωνίας που έχει επέλθει.

«Προχωρούμε μπροστά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η διαδικασία όσον αφορά την ανάθεση των εργασιών έχει ήδη αρχίσει, τελειώνει το πρώτο κομμάτι της διαδικασίας στις 17 του Ιούλη, ελπίζουμε να έχουμε έναν αξιόλογο αριθμό ενδιαφερομένων».

Επονται οι ανακοινώσεις για το λιμάνι της Λάρνακας

Σε ερωτήσεις για το θέμα της συμφωνίας με την κοινοπραξία για το λιμάνι της Λάρνακας, ο κ. Δημητριάδης είπε επανειλημμένα ότι «για τη Λάρνακα θα εκδώσει ανακοίνωση το Υπουργείο σήμερα ή αύριο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αποζημιώσεις που θα πληρωθούν οι αχθοφόροι, εξήγησε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι αυτοεργοδοτούμενοι, και ότι πρόκειται για ένα καθεστώς που υπάρχει εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια. «Οι αποζημιώσεις που θα πληρωθούν βασίστηκαν πάνω στα κέρδη που έχουν από αυτήν την εργασία». Υπάρχει η πληροφόρηση για τα οικονομικά τους στοιχεία, είπε, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που θα χρειαστεί θα είναι διαθέσιμη για τη Βουλή ή οποιονδήποτε θέλει να ελέγξει τον τρόπο υπολογισμού των αποζημιώσεων.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου, αναγνώρισε ότι «ουσιαστικά όντως ήταν ένα κλειστό επάγγελμα». «Αντιλαμβάνεστε ότι με αυτή τη διαδικασία οι άνθρωποι θα αποζημιωθούν, θα πάνε στο καλό και θα προχωρήσουμε στο στάδιο της ανάθεσης αυτών των εργασιών στον ιδιώτη που θα έρθει», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν δεν μπορούσαν να αναιρεθούν δια νόμου επανάλαβε ότι αυτό ήταν το ποσό στο οποίο κατέληξαν μετά από διαπραγματεύσεις. «Πιστεύω ότι ο τρόπος που το χειριζόμαστε ως κράτος είναι ο σωστός», είπε.

Σε επιπρόσθετη ερώτηση για το αν αναμένεται να ανακτήσει αυτό το ποσό το κράτος, ο Υπουργός απάντησε «βεβαίως, διότι που από τη στιγμή που αυτές τις εργασίες θα τις αναλάβει ο ιδιώτης και ο ιδιώτης θα μας αποζημιώνει ως κράτος για το δικαίωμα να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες, αντιλαμβάνεστε ότι θα πάρουμε πίσω τα χρήματα ως κράτος». Και μάλιστα, πρόσθεσε, «ελπίζω, ότι σε περίπτωση που υπάρχει σημαντική αύξηση των εργασιών του ιδιώτη – διότι εμείς δεν παραχωρούμε τις εργασίες για να είναι το ίδιο όπως σήμερα - θα πάρουμε περισσότερα χρήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί, ανέφερε ότι «υπάρχει πολύ ικανοποιητικό ενδιαφέρον για τη διαδικασία». Διευκρίνισε ότι η διαδικασία η οποία άρχισε στις 18 Ιουνίου τελειώνει στις 17 Ιουλίου και «θα είμαστε έτοιμοι σύντομα να σας πούμε, αλλά οι ενδείξεις είναι πολύ θετικές».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν υπάρχει ενδιαφέρον από οργανισμούς όπως η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, είπε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον από οργανισμούς παρόμοιους σε μέγεθος με την COSCO»

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα 10 εκ. του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για την εθελοντική αφυπηρέτηση υπαλλήλων, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «μέσα στα πλαίσια των συζητήσεων που έχουμε μαζί τους στη μεικτή συμβουλευτική επιτροπή προσωπικού μας έχουν ζητήσει οι ίδιοι και εμείς θέλουμε να τους παραχωρήσουμε επίσης το δικαίωμα, όπως έγινε και με άλλους ημικρατικούς οργανισμούς, να μπορούν να αφυπηρετήσουν σε εθελοντική βάση πρόωρα, και βάση αυτής της αφυπηρέτησης θα αποζημιωθούν». Δεν έχουμε καταλήξει στους ακριβείς όρους αυτού του σχεδίου, διευκρίνισε, ούτε μπορούμε να γνωρίζουμε πόσοι υπάλληλοι θα πάρουν αυτό το σχέδιο. Μπορεί, πρόσθεσε, να μην χρειαστεί να πληρωθούν φέτος, αλλά του χρόνου.

Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «εμείς δεν επιδιώκουμε να φύγει κανένας». Ωστόσο, ενημέρωσε ότι έχει ήδη προκηρυχθεί προσφορά και έχει ανατεθεί «σε ένα ιδιωτικό οίκο, ο οποίος θα κοιτάξει τα νέα καθήκοντα και το νέο ρόλο της Αρχής Λιμένων Κύπρου, βάσει αυτού θα καταλήξει σε ένα νέο οργανόγραμμα και θα υπάρξει έτσι μια ένδειξη για τον αριθμό των εργαζομένων που θα χρειαστεί η ΑΛΚ».

Φυσικά, πρόσθεσε, και να υπάρχουν υπάλληλοι που θα πρέπει να «μετακινηθούν», αντιλαμβάνεστε ότι «δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος, θα μετακινηθούν στη δημόσια υπηρεσία, έχει ετοιμαστεί και νομοσχέδιο γι' αυτό το θέμα, για να μπορούν να μετακινούνται οι υπάλληλοι». Ανέφερε ακόμη ότι αντιλαμβάνεται ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μόλις ανοίξει η Βουλή.

Πρόκειται για 31 άδειες στη Λεμεσό για τις οποίες θα πληρωθούν €27 εκ. συν €2 εκ. για τους υπαλλήλους τους καθώς και 23 άδειες στη Λάρνακα, για τις οποίες θα πληρωθούν €3,6 εκ.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι τα €20 εκ. θα πληρωθούν με την υπογραφή της συμφωνίας και το υπόλοιπο ποσό θα πληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες γιατί «θα εξακολουθήσουν να μας παρέχουν υπηρεσίες ως Αρχή Λιμένων ώσπου να μπει μέσα ο επενδυτής».

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα