Μεγάλο ενδιαφέρον αγροτών σε προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από πλευράς αγροτών αναφορικά με το Καθεστώς 4.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Κύπρου 2014-2020 που αφορά «Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» και το οποίο καταλαμβάνει το 21% του προϋπολογισμού του Προγράμματος. Ως αποτέλεσμα, θα διατεθούν επιπλέον κονδύλια ύψους €30 εκ.

Σύμφωνα με τον ΚΟΑΠ,

για το Καθεστώς 4.1, υπήρξε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες. Συγκεκριμένα, έχουν παραληφθεί 604 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε ύψος επενδύσεων σχεδόν €160.000.000. Το ύψος της επιδότησης που συνολικά απαιτείται για την ικανοποίηση όλων των αιτητών, υπολογίζεται να υπερβαίνει τα €80.000.000.

Ως αποτέλεσμα, ο προϋπολογισμός του Καθεστώτος και ειδικότερα της παρούσας προκήρυξης είναι πολύ μικρός, αναφέρει ο ΚΟΑΠ, αφού, σύμφωνα με την προκήρυξη, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τις ανάγκες της Α΄ προκήρυξης του Καθεστώτος 4.1 ανέρχεται σε €20 εκ., εκ των οποίων €4 εκ. θα διατεθούν για την Α΄ Κατηγορία, €15 εκ. για τη Β΄ Κατηγορία και €1 εκ. για τον εκσυγχρονισμό υποδομών για επεξεργασία και διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων (από το σύνολο των €15 εκ. της Β΄ Κατηγορίας, ποσό €7 εκ. θα διατεθεί σε επενδύσεις στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας).

Ο ΚΟΑΠ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της πρώτης προκήρυξης του Καθεστώτος 4.1 και ως αποτέλεσμα αυτού, μόλις πρόσφατα έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στο οποίο υπάγεται η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η διάθεση επιπλέον κονδυλίων ύψους €30 εκ. για τις ανάγκες της πρώτης προκήρυξης. Τα επιπλέον αυτά κονδύλια, μαζί με τα αρχικά €20 εκ., θα διατεθούν προς τους αιτητές, σύμφωνα με τους όρους και τα κριτήρια της προκήρυξης.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, η ολοκλήρωση των ελέγχων επί των αιτήσεων και η αποστολή των προκαταρκτικών εγκρίσεων προς τους αιτητές, έχει προγραμματιστεί να γίνει εντός του τρέχοντος έτους και σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι γινόταν στο παρελθόν.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα