Με το βλέμμα στραμμένο στις 18 Ιανουαρίου

Στις 18 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η Διάσκεψη για την Κύπρο σε επίπεδο τεχνοκρατών, που θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν.

Από τη συνέχεια αυτή της διαδικασίας, αναμένεται να ετοιμαστεί σχετικό πόρισμα που αφορά όλα τα θέματα, έτσι ώστε υπάρξει συνέχιση της Διάσκεψης με την ίδια σύνθεση όπως ξεκίνησε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών από το διαπραγματευτή

της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς έχει ορισθεί να συμμετάσχει ο Ονζτίλ Ναμί.

ΠτΔ: Οι στόχοι επετεύχθησαν

Ικανοποιημένος δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και χαρακτηρίζει την απόφασή του την 1η Δεκεμβρίου ως απόφαση ευθύνης.

Ο Πρόεδρος ξεκαθαρίζει ότι η μετάβασή του στη Γενεύη απέτρεψε την απειλή ενός οριστικού αδιεξόδου μετά το Μοντ Πελεράν, ενώ για πρώτη φορά κατατέθηκαν χάρτες με την Τουρκία να παρακάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στη Γενεύη, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στο επίπεδο των προσδοκιών της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυμερής διάσκεψη για την Κύπρο, με την παρουσία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο υψηλότατο επίπεδο.

Τόνισε, δε, ότι η μόνη ολοκληρωμένη και περιεκτική πρόταση που τέθηκε ενώπιον της διάσκεψης για την ασφάλεια, ήταν εκείνη της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία και αποτέλεσε τροφή σκέψης για όλους τους συμμετέχοντες.

Η θέση αρχής, είπε, ότι δεν μπορεί η ασφάλεια της μιας πλευράς να αποτελεί απειλή για την άλλη, συνιστά τον όρο εντολής προς την ομάδα εμπειρογνωμόνων για να επεξεργαστούν νέες μορφές λύσης, που να ικανοποιούν τις προσδοκίες των δύο κοινοτήτων.

Ακιντζί: Μόνο με εκ περιτροπής προεδρία

Για δύο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στη Γενεύη για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, η υποβολή χαρτών και η Διάσκεψη για την ασφάλεια και εγγυήσεις, όπως συμφωνήθηκε την 1η Δεκεμβρίου έκανε λόγο ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι ο διάλογος για την ασφάλεια άρχισε και δεν υπάρχουν ταμπού.

Ανέφερε ακόμα ότι χωρίς εκ περιτροπής προεδρία δεν θα δώσει στον "λαό" του μια συμφωνία.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη χθες το απόγευμα, ο κ. Ακιντζί, είπε ότι η υποβολή χαρτών έγινε ταυτόχρονα και έχουν φυλαχτεί από τα ΗΕ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε, κατέθεσε επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ κρίνοντας ότι ο χάρτης εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός και το ίδιο έκανε και ο ίδιος για τον ελληνοκυπριακό χάρτη, λαμβάνοντας υπόψη – όπως είπε – την μεγάλη ενόχληση που θα δημιουργήσει στο “λαό” μας.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι όλες οι πλευρές, Τουρκία, Βρετανία, τουρκοκυπριακή πλευρά, ΗΕ αλλά και η ΕΕ συμφωνούσαν η διαδικασία να συνεχιστεί άμεσα, αλλά η Ελλάδα ήθελε χρόνο για να μπορέσει να εργαστεί ακόμη περισσότερο και μετά από διαβούλευση ορίσθηκε η 18η Ιανουαρίου ως ημερομηνία για την συνάντηση της τεχνικής ομάδας.

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει εδώ και 20 μήνες ήρθαν στο τελευταίο στάδιο, ανέφερε ο κ. Ακιντζί σημειώνοντας ότι υπάρχουν θέματα που δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα και κάποια θέματα συσχετίζονται μεταξύ τους. Στο τέλος εάν υπάρξει μια λύση όλα αυτά τα θέματα θα φτάσουν από κοινού στο τέλος, σημείωσε.

Εμμένει στην κατοχή το Ερντογάν

Τις θέσεις της Τουρκίας επανέλαβε για άλλη μια φορά ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, χθες το απόγευμα κάνοντας λόγο για εδαφικά ανταλλάγματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι για να υπάρξει θετική λύση στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Γενεύη για την Κύπρο υπάρχουν 2 όροι:

Πρώτον να μην αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο και δεύτερον να ενωθούν τα Κόκκινα με την Μόρφου και να δοθούν στην τουρκοκυπριακή πλευρά, με αντάλλαγμα να δοθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά το Βαρώσι.

Ο κ. Ερντογάν είπε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα να δοθεί η Καρπασία στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα