Με κοινό έγγραφο κριτηρίων ξεκινάει η διαπραγμάτευση αύριο

Μεγάλο χάσμα διαφάνηκε στην πρωινή συνάντηση των δύο ηγετών στο Μοντ Πελεράν, όπου έγινε η έγγραφη κατάθεση των κριτηρίων της κάθε πλευράς, με τα έγγραφα διαφοροποιούνται ως προς την ανάπτυξη του κάθε κριτηρίου και όχι ως προς το περιεχόμενό τους.

Τα κείμενα των εγγράφων ήταν μεγάλα, ώστε να εξηγούνται λεπτομερώς οι θέσεις της κάθε πλευράς.

Έτσι, αποφασίστηκε η ενοποίηση των θέσεων αυτών σε ένα κοινό έγγραφο, ούτως ώστε να βοηθηθεί η διαδικασία που ξεκινάει αύριο το πρωί στις 9:00, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα κληθούν να αρχίσουν την ουσιαστική διαπραγμάτευση

επί των κριτηρίων.

Το έγγραφο τέθηκε ενώπιον της διαπραγματευτικής ομάδας που συνέρχεται υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναλύθηκαν οι θέσεις της τουρκικής πλευράς, έγιναν τα σενάρια με τα οποία ενδεχομένως να αντιμετωπισθούν κατά την αυριανή πολύ ουσιαστική διαπραγμάτευση κι έχουν αποφασιστεί ήδη ποια από τα κριτήρια θα προτάξει η ελληνική πλευρά προς συζήτηση.

Το πρώτο που θα επιχειρηθεί να συζητηθεί αύριο είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση.

Αν υπάρξει συμφωνία επ’ αυτού, τότε θα αρχίσει η συζήτηση επί του περιεχομένου, με τον ΠτΔ να προσπαθεί να πείσει γιατί θα πρέπει να είναι μεγάλος ο αριθμός εκείνων που θα επιστρέψουν, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί θα πρέπει να πείσει γιατί δεν θα πρέπει να γίνουν μαζικές μετακινήσεις.

Η διαδικασία χαρακτηρίζεται ως αρκετά δύσκολη, την ώρα που ο ωφέλιμος χρόνος στην Ελβετία είναι λίγος.

Ορόσημο για την πολυμερή το εδαφικό

Πηγές που βρίσκονται κοντά στην διαπραγματευτική ομάδα, έχουν ξεκαθαρίσει ότι η συζήτηση περί ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης θα απαντηθεί με τα όσα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Εκείνο που σημείωσαν οι ίδιες πηγές, είναι ότι αν δεν ανακοινωθεί η ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης, τότε δεν υπήρξε πρόοδος στο εδαφικό. Σε περίπτωση ανακοίνωσης ημερομηνίας, αυτό θα σημάνει τη συμφωνία στο εδαφικό.

Οι πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης της διαδικασίας, με τους χάρτες ενδεχομένως να κατατίθενται στη Λευκωσία με την επιστροφή, όποια κι αν είναι η έκβαση των συνομιλιών στην Ελβετία.

Πηγές που πρόσκεινται στον ΠτΔ, ανέφεραν ότι η θέση του είναι άτεγκτη.

«Κριτήρια σημαίνει συμφωνία και αμέσως μετά χρήση τους επί του χάρτη, ειδάλλως η πολυμερής δεν θα είναι δυνατόν να συζητηθεί», τόνισαν.

Η διαδικασία του κοινού εγγράφου, μπορεί να ερμηνευτεί ως ένα «φιλί της ζωής», καθώς δεδομένης της στάσης του ΠτΔ, θα έπρεπε να βρεθεί μια φόρμουλα έτσι ώστε οι θέσεις των δύο πλευρών να συζητηθούν, καθώς η άλλη πλευρά για την ώρα δεν έχει καταθέσει χάρτη, ενώ δεν συμφωνεί στα κριτήρια.

Εκείνο που είναι ξεκάθαρο, είναι ότι η τουρκική πλευρά, παρά τις δυσκολίες που φέρνει στη διαδικασία, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να χρεωθεί την κατάρρευση της διαδικασίας, αίσθηση που είναι διάχυτη σε όλους όσους συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση του Μοντ Πελεράν, ειδικά μετά την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ.

Τέλος, η μέχρι τώρα πληροφόρηση αναφέρει ότι δεν υπάρχει κίνηση, είτε από πλευράς Τουρκίας, είτε από την τ/κ ομάδα για κατάθεση χάρτη, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι η σημερινή ημέρα δεν έφερε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα