Μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία-Έρευνες για επίθεση Κων/πολης

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε σήμερα τα ξημερώματα έφοδο σε μία πόλη που βρίσκεται στις παρυφές της Κωνσταντινούπολης και συνέλαβε υπόπτους για διασυνδέσεις με την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο που στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας, η χωροφυλακή και οι ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο σε ένα κτιριακό συγκρότημα στην πόλη Σελίμπασα, μία παραθαλάσσια πόλη δυτικά της Κωνσταντινούπολης,

έπειτα από πληροφορίες που έλαβαν ότι κάποιοι που ενδεχομένως να βοήθησαν τον ένοπλο δράστη βρίσκονται εκεί.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα, αλλά τουλάχιστον 36 είναι εκείνοι που έχουν συλληφθεί από την ημέρα της επίθεσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο δράστης, ο οποίος εξακολουθεί να διαφεύγει, εισέβαλε στο πολυτελές νυχτερινό κέντρο Reina της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή και άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας ότι πρόκειται για αντίποινα στην τουρκική στρατιωτική ανάμειξη στη Συρία.

Πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο δράστης θεωρείται πως είναι Ουιγούρος από την κεντρική Ασία και μεταξύ των συλληφθέντων στη Σελίμπασα βρίσκονται και Ουιγούροι. Οι Ουιγούροι είναι μία κυρίως μουσουλμανική τουρκόφωνη μειονότητα της δυτικής Κίνας, με κοινότητες ανά την κεντρική Ασία και την Τουρκία.

Ο δράστης ενδέχεται να είχε εκπαιδευτεί στη Συρία και να γνώριζε καλά τις τακτικές του ανταρτοπολέμου, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας και δημοσιεύματα εφημερίδων.

Χθες Τετάρτη, η αστυνομία της Σμύρνης συνέλαβε 20 φερόμενα μέλη του Ισλαμικού Κράτους που κατάγονται από την κεντρική Ασία και τη Βόρειο Αφρική. Κατασχέθηκαν πλαστά διαβατήρια, κινητά τηλέφωνα και εξοπλισμός, περιλαμβανομένων γυαλιών νυχτερινής οράσεως και συσκευής GPS.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η επίθεση στο νυχτερινό κέντρο, όπου συχνάζουν διάσημοι Τούρκοι και πλούσιοι ξένοι, έχει χρησιμοποιηθεί σε μία προσπάθεια διχασμού της κυρίως σουνιτικής μουσουλμανικής αυτής χώρας. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται Τούρκοι και επισκέπτες από πολλές αραβικές χώρες, την Ινδία και τον Καναδά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα