Μαζικές νεκρώσεις δέντρων στα πάρκα Ακαδημίας και Αθαλάσσας

Θλιβερή είναι η εικόνα που παρουσιάζει το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακαδημίας, στην Αγλαντζιά, με το μεγαλύτερο ποσοστό δέντρων να απειλείται από την παρατεταμένη ανομβρία.

Το συγκεκριμένο πάρκο, το οποίο αποτελεί βασικό πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας κυρίως της ξηρασίας, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να σημειωθούν μαζικές νεκρώσεις δέντρων και να αποκοπούν.

Σύμφωνα με το φωτογραφικό υλικό, που έχει εξασφαλίσει

το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα χρώματα των δέντρων μοιάζουν φθινοπωρινά στο συγκεκριμένο πάρκο, στην πραγματικότητα ωστόσο τα δέντρα φορούν τα κιτρινοκαφέ χρώματα του θανάτου.

Τις τελευταίες μέρες, δεκάδες δέντρα υπέκυψαν στους εθνικούς δρυμούς, λόγω των ακραίων συνθηκών ξηρασίας που συνεχίζονται τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας τη δικαιολoγημένη ανησυχία των πολιτών.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το πάρκο Αθαλάσσας είναι επίσης αντιμέτωπο με την απειλή των μαζικών νεκρώσεων δέντρων, ενώ στο μεταξύ η ξερή βιομάζα αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Ο Συντηρητής Δασών Α΄ του Τμήματος Δασών Κωνσταντίνος Νικολάου, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ την τραγικότητα του προβλήματος, λέγοντας ότι πρόκειται για “μαζικές νεκρώσεις δέντρων”, οι οποίες συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια με την ανομβρία.

Εξήγησε πως το είδος των δέντρων, δηλαδή η ήρεμη πεύκη (pinus pinea), με το οποίο είναι φυτεμένα τα πάρκα Ακαδημίας και Αθαλάσσας, είναι ένα απαιτητικό είδος το οποίο δεν μπορεί να αντέξει τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο.

“Είναι πιο απαιτητικό είδος σε σχέση με τη δική μας την τραχεία πεύκη (pinus brutia). Λόγω της ανομβρίας τα συγκεκριμένα δέντρα, επειδή έχει χρόνια που τα έχουν φυτέψει, είναι ουσιαστικά καχεκτικά και ο κύριος λόγος για τη νέκρωσή τους είναι η υδατική καταπόνηση και η έλλειψη εδαφικής υγρασίας”, είπε ο κ. Νικολάου.

Όπως σημείωσε, “με την πάροδο του χρόνου, το συγκεκριμένο είδος μπορεί να νεκρωθεί από την υδατική καταπόνηση, ενώ κάποιες άλλες φορές, λόγω του ότι τα δέντρα είναι αδύνατα και εκκρίνουν κάποιες ουσίες, οι οποίες προσελκύουν φλοιοφάγα έντομα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παντελή νέκρωσή τους”.

Δεν υπάρχει σύστημα άρδευσης στα πάρκα της Κύπρου

Ερωτηθείς αν σε περιόδους ανομβρίας υπάρχει σύστημα άρδευσης στα πάρκα της Κύπρου, ο κ. Νικολάου απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι τα συγκεκριμένα δέντρα έχουν κάποιες απαιτήσεις αυξημένες και επειδή άλλαξαν οι καιρικές συνθήκες, σιγά σιγά θα χαθούν, ειδικά σε περιοχές που η ξηρασία είναι μεγάλη.

Σημείωσε ότι τα δέντρα εκείνα που νεκρώνονται θα πρέπει να αποκόπτονται αμέσως, ούτως ώστε να μειωθούν οι πληθυσμοί των φλοιοφάγων εντόμων, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις τα συγκεκριμένα έντομα αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς και δημιουργούν επιδημίες εντόμων, που προσβάλλουν και υγιή φυτά.

Ακολουθεί η αποκοπή και άλλων δέντρων

Επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι τις τελευταίες μέρες αποκόπηκαν συνολικά είκοσι δέντρα και θα ακολουθήσει η σταδιακή υλοτόμηση και άλλων, για να αποτραπεί η αύξηση των πληθυσμών φλοιοφάγων εντόμων, που μπορεί να προσβάλουν και τα υγιή δέντρα του πάρκου.

Ενέργειες του Τμήματος Δασών

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς προτίθεται να ενεργήσει το Τμήμα Δασών, ο κ. Νικολάου είπε πως πολύ σύντομα (Νοέμβριο) το Τμήμα Δασών θα προχωρήσει σε φυτεύσεις πιο ξαρανθεκτικών φυτών, ενδεχομένως, με φυτεύσεις τραχείας πεύκης, αγριελιές, αγριοχαρουπιές, και άλλα.

Εξάλλου, ανέφερε ότι για να γίνει το πάρκο, όπως ήταν προηγουμένως, θέλει κάποια χρόνια, ενώ σημείωσε ότι θα μελετηθεί το ενδεχόμενο της φύτευσης μεγαλύτερων δέντρων για τη συμπλήρωση των κενών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα