Μαυρογιάννης: Εάν υπάρξει λύση θα είναι καλή

Προσπάθειά μας να γείρει η πλάστιγγα υπέρ της λύσης, δήλωσε ο Α. Μαυρογιάννης στη Θεσσαλονίκη

"Η προσπάθεια μας είναι να γείρει η πλάστιγγα υπέρ της λύσης", είπε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, Πρέσβης, Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας σε εκδήλωση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Δήλωσε, ωστόσο, συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη των συνομιλιών και για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό και υπογράμμισε, ότι "λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί

να υπάρξει εάν δεν αλλάξει η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό". "Το ζήτημα σήμερα δεν είναι καλή ή κακή λύση του Κυπριακού. Το ζήτημα είναι λύση ή μη λύση. Εάν υπάρξει λύση θα είναι καλή", είπε ο κ. Μαυρογιάννης, τονίζοντας ότι η υπεραισιοδοξία που καλλιεργήθηκε κυρίως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού σε ουσιαστικά ζητήματα υπάρχουν διαφορές.

Ανέφερε ότι η άλλη πλευρά επιδιώκει λύση του εδαφικού σε συνάρτηση με το θέμα των εγγυήσεων, κάτι το οποίο δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί το εδαφικό να γίνεται "όμηρος" της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ούτε και τα δύο θέματα μπορούν να συνδέονται. Διερωτήθηκε, επίσης, "πώς είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές εγγυήσεις από τον κατακτητή;".

"Είχαμε αντιπροτείνει κάποιες άλλες λύσεις που να καλύπτουν αν θέλετε ακόμη και το υποκειμενικό αίσθημα ανασφάλειας που μπορεί να κυριαρχεί είτε στους Τουρκοκυπρίους, είτε στους Ελληνοκυπρίους και βεβαίως ένα σύστημα που να λαμβάνει υπόψη τη διεθνή νομιμότητα και το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ", είπε ο κ. Μαυρογιάννης. "Όμως, επειδή ακριβώς, οι Τούρκοι νοιώθουν ότι εμείς δεν έχουμε περιθώρια στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων για να μας εκβιάσουν κρατούν όμηρο το εδαφικό και μας λένε : `Θέλετε να πάρετε πίσω εδάφη; Για να πάρετε πίσω εδάφη θα πρέπει να δεχθείτε ένα σύστημα εγγυήσεων, όπως εμείς το επιζητούμε" πρόσθεσε ο κ. Μαυρογιάννης σημειώνοντας ότι αυτό κυριάρχησε τις τελευταίες μέρες και έφερε σε αδιέξοδο τις συνομιλίες.

"Συνεχίζουμε να προσπαθούμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ελπίζοντας ότι η αυτή η στάση της Τουρκίας, που διατηρείται άκαμπτη, κάποτε, με πάρα πολύ επιμονή θα μπορούσε να καμφθεί", πρόσθεσε. "Δεν λέω και δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε, δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο, μακάρι να υπάρξει λύση να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να υπάρξει", είπε.

"Η Τουρκία θα ζήσει και με λύση και χωρίς λύση του Κυπριακού, η προσπάθεια η δική μας είναι να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση, όπου η πλάστιγγα να γείρει υπέρ της λύσης", τόνισε περαιτέρω.

Υπογράμμισε ότι ακόμη και εάν, κατόπιν επίτευξης συμφωνίας, κρινόταν ότι θα μπορούσε να γίνει ανεκτή η παραμονή κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων, για μια πολύ συγκεκριμένη "μικρή μεταβατική περίοδο", αυτές "δεν θα ήταν δυνατόν να θεωρούνται μέρος των εγγυήσεων".

Υπενθύμισε, ότι ακόμη και η παρουσία της ΕΛΔΥΚ και της ΤΟΥΡΚΔΥΚ τη δεκαετία του `60 στην Κύπρο ήταν απόρροια της συνθήκης συμμαχίας για την προστασία της Κύπρου από έξωθεν απειλή κι όχι μέρος της Συνθήκης Εγγυήσεων, πόσο μάλλον σήμερα να ζητείται τέτοιο τώρα από την άλλη πλευρά, μετά από αυτά που έχουν συμβεί. "Προς Θεού. Είναι δυνατόν να δεχτούμε στρατιωτική παρουσία, δυνάμει των εγγυήσεων στον τόπο μας;" διερωτήθηκε ο κ. Μαυρογιάννης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε με τις συνομιλίες από το 2013 έχει μια διαφορά σε σχέση με το 2004, καθώς οποιαδήποτε συμφωνία, εάν υπάρξει, δεν θα είναι ένα σχέδιο έξωθεν, που πρέπει να επιβληθεί στον κυπριακό λαό για να το κρίνει, όπως το σχέδιο Ανάν, για το οποίο είπε, ότι οι Ελληνοκύπριοι "δεν είχαν την πολυτέλεια όχι να το απορρίψουν, αλλά δεν είχαν την πολυτέλεια να το δεχτούν".

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ, τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.).

Keywords
Τυχαία Θέματα