Μαυρίδης: Πρώτιστο μέλημα της ΕΕ είναι η προστασία επιβατών

Τους κινδύνους για την ασφάλεια της ζωής χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών από την αυθαίρετη και παράνομη λειτουργία αεροδρομίου στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και τις βαρύνουσες ευθύνες της ΕΕ να παρέμβει προληπτικά, έθεσε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για αεροπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής έθεσε επιτακτικά ενώπιον της Κομισιόν την ανώμαλη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο

λόγω της πάγιας τουρκικής στάσης να παραγνωρίζει τη διεθνή νομοθεσία και τους κανόνες γύρω από θέματα πτήσεων των αρμόδιων διεθνών οργανισμών (ICAO, EASA και EUROCONTROL) με καθημερινές παραβάσεις του FIR (Flight Information Region) Λευκωσίας και τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, τις οποίες η Κυπριακή Κυβέρνηση καταθέτει στον ICAO μηνιαίως.

Όπως εξηγεί ο κος Μαυρίδης προς την Κομισιόν, «το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων προειδοποιεί ότι η άρνηση επικοινωνίας του Κέντρου Ελέγχου Αγκύρας με τη Λευκωσία για πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών προς το υπό κατοχή παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, παρεμβάσεις του παράνομου «Κέντρου Ελέγχου» της Τύμπου στις πτήσεις που χρησιμοποιούν το FIR Λευκωσίας, καθώς παράνομες και ασυντόνιστες πτήσεις αεροσκαφών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελούν έκνομες ενέργειες που θέτουν σε μέγιστο κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων. Η προστασία των επιβατών σε αεροπορικές πτήσεις είναι πρώτιστο μέλημα της Ένωσης, αφού το δικαίωμα στη ζωή και στη δημόσια ασφάλεια αποτελεί θεμελιώδες Ανθρώπινο Δικαίωμα προστατευόμενο από το Ευρωπαϊκό πρωτογενές δίκαιο».

Στην παρέμβασή του προς την Επιτροπή, ο Κ. Μαυρίδης καθιστά συνυπεύθυνη την ΕΕ για την ασφάλεια χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών από τους υπαρκτούς κινδύνους των πτήσεων ειδικά από και προς την Κύπρο λόγω της τουρκικής στάσης. Προς τούτο, ζητά να ενημερωθεί για τα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν για έμπρακτη επίτευξη της ασφάλειας και τήρηση των δεσμεύσεων από την Τουρκία έναντι όλων των κρατών μελών, ειδικότερα και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αεροπορική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα