Μαυρίδης: Γερμανία και Η.Β. ήξεραν για το έγγραφο Γιούνγκερ

Εκ των υστέρων τα μάθαμε για το έγγραφο -οδικό χάρτη- του Γιούνγκερ σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης, προσθέτοντας πως τελικά ο Πρόεδρος της Κομισιόν όχι μόνο δεν πήγε στη συνάντηση με τον Ερντογάν στις 25 Μαΐου για να ακούσει, όπως έλεγε, αλλά παρέδωσε και το εν λόγω έγγραφο που ετοιμάστηκε στην

Κομισιόν, παρά τις αντιρρήσεις των κρατών μελών. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, δυο κράτη μέλη, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν ενήμερα για το περιεχόμενο του εγγράφου Γιούνγκερ, την ώρα που άλλα κράτη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Μαυρίδης είπε πως στο έγγραφο «οδικός χάρτης», γίνεται αναφορά στην Κύπρο και το Κυπριακό, χωρίς να δίνεται διαίτερη έμφαση στην ανάγκη εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ούτε σε θέματα ασφάλειας ούτε και στο κατά πόσο θα γίνει αποδεκτή η πάγια θέση της Κυβέρνησης και του Προέδρου Αναστασιάδη για ενάντια στις τέσσερις βασικές ελευθερίες που ζητά η Τουρκία.

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία αντίδρασης από τον Ε/κ Επίτροπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη, ο κ. Μαυρίδης σημείωσε ότι κατά το παρελθόν, υπήρχαν Κύπριοι Επίτροποι, αλλά και ξένοι, οι οποίοι όχι μόνο εξέφραζαν επιφυλάξεις, αλλά ορισμένες φορές εξέφραζαν και σφοδρές αντιδράσεις. «Αφήνω στην κρίση του λαού να αποφάσει αν υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβασή του (Στυλιανίδη) στο Κυπριακό».

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής σημείωσε, επιπλέον, πως το έγγραφο κάνει αναφορά για την Κύπρο σε δυο σημεία, στο κεφάλαιο του εμπορίου και της ενέργειας, το οποίο είναι «παγωμένο» από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της πρόσφατης πρότασης του Τμήματος Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το οποίο η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου προϋποθέτει τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Μαυρίδης είπε πως αυτό αποτελεί την αμερικανική σχολή σκέψης, της οποίας εκφραστής είναι ο Γιούνγκερ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαυρίδης είπε πως η επίσημη θέση της Ε.Ε., όπως αυτή καταγράφεται και σε σειρά ψηφισμάτων, είναι πως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο εντάσσονται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πηγών εφοδιασμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα