Μαυρίδης: Χείριστη επιλογή το άνοιγμα κεφαλαίων για Τουρκία

Σε συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας για το 2014, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) σε παρέμβαση του τόνισε ότι η ουσιαστική διαπίστωση με την οποία όλοι συμφωνούμε γύρω από τους κανόνες δικαίου, τις ατομικές ελευθερίες και τις άλλες υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ, που περιλαμβάνουν και υποχρεώσεις που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ότι η κατάσταση έχει χειροτερεύσει τα τελευταία χρόνια λόγω της πολιτικής του Ερντογάν.

Εκεί που διαφωνούμε, συνέχισε, είναι ως προς τον τρόπο

αντιμετώπισης της κατάστασης. Επεξήγησε υπογραμμίζοντας ότι το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, όπως προτείνεται στο προσχέδιο της Έκθεσης, θα είναι χείριστη επιλογή διότι αυτό εκλαμβάνεται στην Τουρκία ως ευρωπαϊκή επιβράβευση της καταπιεστικής πολιτικής του Ερντογάν.

Ο Κ. Μαυρίδης σημείωσε ότι συμφωνεί με τις υποδείξεις συναδέλφων του από την Κύπρο και άλλων που ζητούν, ανάμεσα σε άλλα, να συμπεριληφθούν αναφορές στο θέμα των αγνοουμένων καθώς και πιο ενεργητικό ρόλο της ΕΕ προς την Τουρκία. Αναφορικά με τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και την συμπερίληψη φρασεολογίας που σημειώνει ότι "κάποιες πρόνοιες της εφαρμόζονται ως μέρος του κοινοτικού κεκτημένου", ο κος Μαυρίδης έκανε ειδική αναφορά στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2006 επιλέγοντας να μιλήσει στα αγγλικά γιατί όπως σημείωσε, η μετάφραση από τα ελληνικά στα αγγλικά περιελάμβανε λανθασμένες αναφορές.

Όπως ανέφερε ο ευρωβουλευτής, σύμφωνα με την παράγραφο 82 από Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2006 για τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η Συνθήκη αποτελεί πλέον μέρος του κοινοτικού κεκτημένου ("αναπόσπαστο μέρος της Κοινοτικής έννομης τάξεως"). Προς τούτο, ο κ. Μαυρίδης υπέδειξε, λεκτικό ή γνωμάτευση, που δεν βρίσκεται ευθυγραμμισμένο με την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι αυθαίρετη και λανθασμένη. Και επειδή το λεκτικό στην Έκθεση δημιουργεί κακό προηγούμενο, κάλεσε την εισηγήτρια της Έκθεσης να διορθώσει το κείμενο, διαφορετικά η έκθεση είναι αφενός λανθασμένη και αφετέρου, ανατρέπει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πράγμα αδιανόητο.

Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε και στο συνωμοτικό ρόλο της Κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία συνεργάστηκε με το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, πράγμα που αναμένει να περιληφθεί στην Έκθεση. Τέλος, σε σχέση με το αμφιλεγόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων για την εσωτερική ασφάλεια το οποίο παραμερίζει τη δικαστική εξουσία και ο Ερντογάν προωθεί, ο ευρωβουλευτής διερωτήθηκε γιατί πρέπει να επιβραβεύσουμε μια κυβέρνηση που κινείται ενάντια στις ευρωπαϊκές αρχές και στις υποχρεώσεις της και ζήτησε να γίνει συγκεκριμένη αναφορά στην Έκθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα