Μάθιου Κιντ: Επικίνδυνη μια αναγνώριση της ''ΤΔΒΚ''

«Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ θα ήταν επικίνδυνη για τη δημιουργία μιας μη βιώσιμης μικρής χώρας, που θα ήταν ευάλωτη, λόγω του μεγέθους της, σε μια ευμετάβλητη περιοχή», δήλωσε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο Μάθιου Κιντ.

Σύμφωνα με το Cyprus Today, σε συνάντηση που είχε με Βρετανούς ομογενείς στη Λάπηθο την

περασμένη Τετάρτη, ο κ. Κίντ απάντησε στο ερώτημα κατά πόσο η πιο εύκολη λύση, μετά την αποτυχία των συνομιλιών, θα ήταν η αναγνώριση των κατεχομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Αν ήταν τόσο εύκολο για εμάς ή για οποιονδήποτε άλλον να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ, ίσως να το κάναμε. Αλλά δεν θα ήταν εύκολο για διάφορους λόγους και θα ήθελα να επικεντρωθώ σε έναν, στον οποίο δεν δίνεται μεγάλη προσοχή», είπε, προσθέτοντας «Ένα κράτος 250.000 ανθρώπων, σε αυτό το μέρος του κόσμου, θα ήταν πολύ ευάλωτο. Αν ήταν κράτος της ΕΕ, θα ήταν το μικρότερο κράτος μέλος της ΕΕ. Η οικονομία του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μια τρίτη χώρα, η οποία δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Η ικανότητά του να παρέχει τη δική του ασφάλεια σε ένα μέρος του κόσμου που όλοι μπορούμε να δούμε πως δεν είναι πολύ σταθερό ή ασφαλές, είναι πολύ περιορισμένη. Τόσο για τον πληθυσμό αυτού του υποθετικού κράτους όσο και για όλους τους άλλους γύρω από αυτό, θα ήταν ένα επικίνδυνο πράγμα να γίνει. Εμείς, ο κόσμος, δεν χρειαζόμαστε πιο εύθραυστα κράτη σε μέρη του κόσμου που είναι επικίνδυνα», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Βρετανού προκάλεσαν αντιδράσεις από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι, σύμφωνα με το Cyprus Today, άρχισαν να φωνάζουν πως η «ΤΔΒΚ» Κύπρου «υπάρχει», με τον Κιντ να απαντά «Εσείς λέτε ότι υπάρχει, εγώ δεν την αναγνωρίζω!».

Μετά τη συνάντηση, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής αρνήθηκε ότι είχαν υποβληθεί οποιεσδήποτε υποσχέσεις σχετικά με τις απευθείας πτήσεις μετά την αποτυχία του Σχεδίου Ανάν του 2004. Ορισμένοι ισχυρίστηκαν, πάντως, ότι τις συγκεκριμένες υποσχέσεις έδωσε ο τότε Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. «Δεν είχε καμία εξουσία να το πει αυτό. Το εμπόδιο στις απευθείας πτήσεις, είναι η Σύμβαση του Σικάγου και η Διεθνής Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας», απάντησε ο Κιντ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, Βρετανοί ομογενείς έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι «τον πρώτο λόγο» για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στο τουρκοκυπριακό «συνιστών κράτος», κάτω από οιονδήποτε ομοσπονδιακό διακανονισμό, θα έχουν οι «σημερινοί κάτοχοι», ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Σε άλλους τομείς που υπόκεινται σε εδαφικές προσαρμογές, όπως η Αμμόχωστος, λέχθηκε ότι «θα δοθεί προτεραιότητα στους προηγούμενους ιδιοκτήτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα