Μαρωνίτες: Στηρίζουν την οικοδόμηση ομοσπονδιακού κράτους

Δίπλα στους δύο ηγέτες θα σταθούν οι Μαρωνίτες και θα τους βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο στην οικοδόμηση ενός δημοκρατικού ομοσπονδιακού κράτους, όπως δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή Αντώνης Χατζηρούσος, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το διχασμό της κοινωνίας μας και τη διχοτόμηση της χώρας μας».

Ο κ. Χατζηρούσος ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Επιτροπή Νεολαίας Ιδρύματος Ευημερίας Μαρωνιτών Κύπρου,

στο Σπίτι της Συνεργασίας, στη νεκρή ζώνη, αναφέρθηκε και στην σφοδρή επιθυμία των Μαρωνιτών «να αναγνωριστούμε ως κοινότητα και όχι ως θρησκευτική ομάδα, με ανάλογη κατοχύρωση του όρου στο νέο ομοσπονδιακό σύνταγμα, στις σχετικές νομοθεσίες και σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσυπογράψει περί μειονοτήτων, που αναφέρονται στην εκπαίδευση τον πολιτισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αναφερόμενος στους δύο ηγέτες, είπε ότι «πρώτη φορά διαπιστώνουμε τέτοια έμπρακτα εκφρασμένη θέληση και αποφασιστικότητα από τους ηγέτες των κοινοτήτων να φθάσουν το γρηγορότερο στο τέρμα». Εκτιμούμε βαθιά αυτή τους την προσπάθεια, πρόσθεσε, «γι' αυτό και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε εκτεθειμένους στη στείρα κριτική».

«Εμείς οι Μαρωνίτες, στο μέτρο των δυνάμεων μας, θα σταθούμε δίπλα τους και θα βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο», ανέφερε. Θα τους βοηθήσουμε, είπε, «στην οικοδόμηση ενός δημοκρατικού ομοσπονδιακού κράτους». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηρούσο «η ομοσπονδία από το χαρακτήρα της αποτελεί ενοποιητικό στοιχείο των πολυπολιτισμικών κοινωνιών και πολυεθνικών κρατών, τους βοηθά να έχουν ειρηνική συμβίωση και από κοινού να οραματιστούν το μέλλον της κοινωνίας τους».

Σε αναφορά του στο 1960 είπε ότι τότε «η ηγεσία της κάθε κοινότητας δεν σκέφτηκε ότι αναλαμβάνοντας τα ηνία ενός νέου κράτους, θα έπρεπε να κατασκευάσει πολίτες για το νέο κράτος». Κανείς, πρόσθεσε, «δεν θέλησε να αναλάβει αυτή την ευθύνη που ήταν βαριά και δύσκολη στην υλοποίησή της, αλλά θα δημιουργούσε νέες συνθήκες για όλους τους πολίτες». Σύμφωνα με τον ίδιο «αν δεν εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος». Είναι αναγκαίο, είπε ο κ. Χατζηρούσος, «να αποστρέψουμε το πρόσωπο σε κάθε τι που διχάζει τους Κυπρίους, να κοιτάξουμε μπροστά, γιατί μπροστά είναι το κοινό μας μέλλον, το οποίο έχει φυλακιστεί από τις εμμονές στο παρελθόν».

Μήνυμα προς όλους τους Κύπριους στο ακροατήριο έστειλε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαιμ καλώντας τους να θυμηθούν ότι «το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στα χέρια σας και πως οι ηγέτες χρειάζονται την στήριξή σας, χρειάζονται να ακούσουν τις φωνές σας και χρειάζονται ιδιαίτερα την εμπλοκή σας για να προχωρήσουν». «Αυτή την ώρα που υπάρχουν πραγματικές προοπτικές για επίτευξη μιας συνολικής λύσης είναι κρίσιμο όλοι οι Κύπριοι να διαδραματίσουν το ρόλο τους στην υποστήριξη των προσπαθειών των ηγετών», είπε.

Η κ. Μπάτενχαιμ αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Μπάν Κι-μουν μετά από τις συναντήσεις που είχε με τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη, ο οποίος, όπως είπε, «χαιρέτισε το θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα που έχουν επιδείξει, καθώς και την δέσμευσή τους να εντατικοποιήσουν το ρυθμό των συναντήσεων τους στους επόμενους μήνες έτσι ώστε να επιτευχθεί λύση το συντομότερο δυνατόν».

Αυτό, πρόσθεσε, «δεν σημαίνει ότι τα πάντα έχουν επιλυθεί». Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα, αναγνώρισε «και πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά πολλά σημαντικά στοιχεία έχουν συμφωνηθεί αρχής γενόμενης από την Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014 όπου αναφέρεται με σαφήνεια ότι η λύση θα βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε μικρό φιλμάκι με προσωπικές συνεντεύξεις Μαρωνιτών όλων των ηλικιών που διαμένουν και από τις δύο πλευρές οι οποίοι εξέφρασαν τον πόθο τους για λύση του Κυπριακού.

Μουσικό σχήμα που αποτελείται από νεαρούς Μαρωνίτες ερμήνευσε στην ελληνική, την τουρκική και για πρώτη φορά στην μαρωνίτικη αραμαϊκή γλώσσα το τραγούδι «Η δική μου πατρίδα», με στίχους της Νεσιέ Γιασίν και μουσική του Μάριου Τόκα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα